嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個b而家個幾月,因成日兩邊瞓攪到側邊兩面"bean"晒。我阿媽叫我俾枕頭佢瞓,但我睇書話一歲之前都唔用枕頭,咁點算好? 係咪真係好危險?

別墅

畀面勳章

原帖由 Chichiban 於 09-6-16 19:39 發表
我個b而家個幾月,因成日兩邊瞓攪到側邊兩面"bean"晒。我阿媽叫我俾枕頭佢瞓,但我睇書話一歲之前都唔用枕頭,咁點算好? 係咪真係好危險?

我家姐送左個由初生用到6歲既枕頭俾我..
唔同階段..用唔同組合既枕頭俾bb...
sinomax架...我覺得都ok...
你可以用睇睇..

複式洋房

健康院d姑娘話bb係6個月之後先好用枕頭

別墅

BB 個頭仔係好軟, 要成日幫人佢轉位同成日摩摩佢都可以避免佢bean. 香港d醫生同姑娘都話b細唔使用枕頭, 但日本的醫生就話出世已可用. 你試下去 Honey Berrie 睇下, 個到有一個brand係日本出名的bb用枕頭, 個樣都幾可靠.

希望你bb個頭變靚番啦.

大宅

我都有比BB用枕頭, Sinomax

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有比bb訓枕頭,初生已經訓系因為個陣系冬天着得衫多,唔墊高少少個頭會dum低左,好容易嘔奶
我覺得甘細個訓覺你都會耐唔耐睇下有無嘔奶,check下嘎啦,如果訓枕頭你驚的話未多d巡下距,我個陣都系甘嘎
而家我bb6個月反而無用枕頭,比左距都無用,距成日轉黎轉去又反轉個身黎訓,起身個陣個枕頭有時去左床尾,有時距又去埋床尾,你想用枕頭都難。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

囡囡依家1years, 從來都無用過枕頭, 亞媽話咁細個用, 驚BB訓覺轉黎轉去枕頭蓋面就煩啦.

亞媽話平時抱BB,可以搓下頭仔(打圈咁搓), 希望BB頭仔骨未太硬之前可以搓圓少少囉..

不過, 搓時要細細力, 好似按摩咁.... 慢慢試下啦, 我囡囡都好鐘意架.

大宅

多謝各位嘅意見。我都有係餵人奶嘅時候幫佢搓吓個頭仔,但效果唔大,兩邊都係"bean"啲。今日開始我俾咗枕頭仔佢用啦,只係日間我望到佢嘅時候囉。

子爵府

個頭扁, 我個女細時都係, 婆婆整米枕比佢瞓, 瞓到靚返, 如果唔係個頭起角, 好核突。
用BB瞓個隻細的枕頭袋, 剪開攞咗D棉花出嚟, 再放D米入去, 跟住比BB瞓, 你可以試下, 我媽話我細個都係瞓呢個米枕的。

洋房

尼排天氣熱,我個女成日開冷氣個頭仔都流曬汗,我奶奶返鄉下果時順便買左5斤決明子比我個女做枕頭,D決明子真係好涼,個住兩層布都FEEL到,我女訓左之後就無再流汗喇~
我的TT_BABY,請按"個人網頁"進入,歡迎參觀~

大宅

如果bb唔係訓死一面, 會自己2面訓既話, 係冇問題架, 大大下會唔扁架啦 !!
我bb鍾意訓大人枕頭, 激屎 !! 不過我會等佢訓著左放返佢落黎, 唔會比佢係大人枕頭訓 ~~

男爵府

玩具勳章

原帖由 celestetsang 於 09-6-17 10:16 發表
我都有比bb訓枕頭,初生已經訓系因為個陣系冬天着得衫多,唔墊高少少個頭會dum低左,好容易嘔奶
我覺得甘細個訓覺你都會耐唔耐睇下有無嘔奶,check下嘎啦,如果訓枕頭你驚的話未多d巡下距,我個陣都系甘嘎
而家我bb6個月反而無用 ...

哈哈,同我阿豬一樣

男爵府

我個bb都係咁......枕頭變腳枕.....

子爵府

好媽媽勳章

初生已經訓枕頭.bb個頭好靚.
初生都怕呕奶,用枕頭好d

首頁

尾頁

跳至