自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

我仔剛上中一都有被欺凌
喺學校情緒不穩,要跳樓
學校輔導主任連同兩個社工即日約我開會
了解到問題重點
快速調位,將佢哋分開
同時邀請我仔參加遊戲活動
時不時亦同我仔傾偈

宜家小朋友返學好開心

複式洋房

Chowying 發表於 23-12-10 14:26
呢個課題其實幾好教女, 學識group裏面都會有人出賣你,文字證據好危險, 學識鬧人唔用 髒字,高明 d

你 ...

del

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bksm 發表於 23-12-10 14:36
我無說過個女無錯,佢事實係錯,唔係都唔需要道歉啦!
問題係大家都有錯,點解會視線傾斜?

老實講呀,粗口算係乜嘢啫,邊會係錯, 你都睇唔到我寫嗰段嘢嘅重點 ,我都唔係話你個女有錯,只係比人口實。
你咁樣嘅態度,你個女或可能同你一樣,唔識得生存, 畀人恰死

簡單嚟講唔係錯, 係唔夠手段,係蠢唔夠高明, 你亦唔夠實力支持佢玩大

男爵府

bksm 發表於 23-12-10 13:50
同學貼圖誹謗女兒, 甚至在公開平台公開發放煽動假消息侮辱女兒 ,女兒沒有回應下, 只係在自巳Private 同 ...

如果你女讀中學,記一個缺點,甚至小過其實對佢將來影響唔大,唔會影響佢入大學或求職,唔好咁執着,當上了一課吧!
反而會擔心欺凌行為會唔會持續,與同學相處有冇問題!

子爵府

會唔會諗轉校先
唔想轉就接受學校決定
教小朋友將來如何面對欺凌

男爵府

同學貼圖誹謗女兒, 甚至在公開平台公開發放煽動假消息侮辱女兒 ,女兒沒有回應下, 只係在自巳Private 同 ...
就甘睇其實都好小事, 點解會去到自殺甘嚴重?

老師問題係無得解決, 一係接受一係轉校, 而且你同學校講欺凌個字眼學校會好敏感, 成件事如果不滿處罰結果就針對處罰結果同學校傾

有的老師係不明事理就係不明事理, 學生好被動,但你女唔嗮當自已係victum, 有自已好朋友就得啦, 個同學搞唔到其他人孤立你女就得

子爵府

bksm 發表於 23-12-10 12:14
名校處理欺凌事件不公平,女兒被欺凌返被學校處分,心理壓力及精神壓力受創傷, 情緒激動有自殺傾向,我怎 ...

先保留證據+睇精神科醫生+書面向學校記錄事情

轉校後, 再出律師信+告上法庭索償+去教育局投訴+去各大傳媒投訴

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我認為著眼點唔係先處理欺凌後續,係要去帶佢睇醫生,精神狀態咁差,唔睇醫生先,佢邊有足夠能力判斷自己想對抗惡勢力定轉校。況且拎到醫生證明,要鬧大件事都給力啲。目前最重要係想自殺哩個問題。

子爵府

2024年龍年勳章

名校處理欺凌事件不公平,女兒被欺凌返被學校處分,心理壓力及精神壓力受創傷, 情緒激動有自殺傾向,我怎 ...

以女兒既利益作最優先考慮啦
如果去到自殘
建議先轉校,找社工輔導,睇心理医生等
公唔公平係次要,容後處理

男爵府

如果女兒被欺凌事件涉及感情事(例如傳佢同某人拍拖或同性戀之類), 可能女兒會覺得老師同校長都偏向信假消息所以偏幫其他人,而女兒就百詞莫辯,所以情緒受影響,如果係甘,轉校係一個好選擇。

男爵府

留意教育局怎樣定義「欺凌」
attach0/tmp/phpLqDwp4

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

孟母三遷

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

轉校啦,連好友都出賣佢
基本上,佢係學校都幾孤立 唔轉校盞影響埋情緒
2樣一齊做,轉校 報警

男爵府

搵律師

子爵府

如果你堅持自己有理,想繼續追究落去就只有wear爛塊面堅持要學校對對家有同樣處分,唔係會公開學校處理不當令學生心理受創到想自殺,大家攬住一齊樣衰。但你要唔要做到咁,同有冇隨時要退校既決心。

大宅

呢啲就真正睇到所謂嘅校風

係咪真正以學生為本?
規條好多,定義係死,人係生
長期要合乎呢一啲定義,先至叫欺凌

孩子心理因素有時唔可以太理性,真係要有同理心先

唔知你嗰間所謂名校,係冷處理,定係驚咗啲有錢家長,如果係,真係建議你轉校

侯爵府

bksm 發表於 23-12-10 14:36
我無說過個女無錯,佢事實係錯,唔係都唔需要道歉啦!
問題係大家都有錯,點解會視線傾斜?

因為可能大家角度唔同,人地話你女嘅野可能果班人,甚至乎老師都覺得只係好少事

教個女把口係人地度,你控制唔到其他人講咩,但你控制到自己點樣去面對不實嘅事情
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆 lovececing 的帖子

其實我女亦係謠傳中既主角,似乎好多同學都以為我女同另一同學有特別關係,我地亦估到傳出謠傳既係我女以前既好朋友,我女感覺到以前好友既朋友會向我女眼超超。不過我女無乜受影響,一年之後轉左班,曾經對我女眼超超既同學做左我女既朋友,反而疏遠左傳出謠傳既同學。依件事令我女更加正面。

公爵府

2024年龍年勳章

其實你而家想學校改判?
定係想幫你個女嘅精神問題?
你覺得改判會對女有改善?

學校定斷咗其實你唔使再諗,如果你都係件事上糾纏於不公平,對你女唔係好事,帶咗阿女去搵社工/心理學家未?

如果你堅持要學校還公道,你要有心理準備去轉校,因為唔去報警、唔上教育局學校應該唔容易改判,去到呢一步阿女繼續留喺學校都唔好過。

侯爵府

教育署 刑事 就報警

首頁

尾頁

跳至