自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

堅決反對所有校園欺凌,唔分係咪名校,
依家首要係家長要冷靜,女兒已有自殺頃向,所以要帶女兒見醫生見輔導員,任何火上加油會令女兒情緒更偏差,

家長冷靜後收集多啲資料,我會襯依件事好好同女兒分析與人相處之道及自我情緒管理,面向將來,
唔啱聽可跳過,別人如何管不了,先管好自己,女兒言語欺凌別人又証據確實

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

bksm 發表於 23-12-10 12:14
名校處理欺凌事件不公平,女兒被欺凌返被學校處分,心理壓力及精神壓力受創傷, 情緒激動有自殺傾向,我怎 ...

接受或轉校

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

chanti 發表於 23-12-10 12:37
看東張西望、之後馬鞍生山單、好似話媽告到上EDB, 請律師處理

最後係點

男爵府

轉校

男爵府

名校處理欺凌事件不公平,女兒被欺凌返被學校處分,心理壓力及精神壓力受創傷, 情緒激動有自殺傾向,我怎 ...

其實學校係社會嘅縮影, 所有發生係學校嘅事, 日後都有機會發生係職場上, 雖然明白被同學欺凌係會非常難受, 父母亦理應係仔女嘅後盾, 但後盾唔一定只係為仔女據理力爭最大嘅公道, 尤其如果自己仔女都有做錯的話, 我反而覺得父母更應該解釋俾仔女知慎言同慎行嘅重要性, 同時亦要俾仔女明白世事冇绝對唔一定樣樣都會公平公正, 所以我地嘅人生總會不停地遇到不公平事, 如果為左攞唔到自己認為嘅公道就要生要死, 日後嘅路都會幾難行, 我覺得經一事長一智, 好好解釋俾仔女知自己錯係邊日後遇到相同情况應該點做會比據理力爭處處為敵更好!

opclk99    發表於 23-12-11 16:04
GreenMaDad    發表於 23-12-11 13:45

男爵府

bettylovingbb 發表於 23-12-11 12:04
其實學校係社會嘅縮影, 所有發生係學校嘅事, 日後都有機會發生係職場上, 雖然明白被同學欺凌係會非常難受, ...

同意你的睇法.

我教個仔, 自己有錯便要接受相應的後果, 不用太執著別人接受的後果比自已輕或重, 那是別人家的事. 最緊要係要自己要吸收教訓, 避免再犯同樣的錯誤, 這樣對自己的成長才有幫助.

水晶宮

畀面勳章

名校,一定係要保校譽,棄受害人 轉校係必然

男爵府

回覆 701003 的帖子

應該話間間學校都係咁,外國都係咁。
名校反而可能比較有經驗處理,亦即家長既bargaining power 比較少,你話去報警?個校長分分鐘話:我同警司好熟;去教育局投訴? 校長話:局長同我都好熟:你話要轉校?校長心諗:好呀,我地吾愁無學生,分分鐘新學生成績各樣好過你個女一截,想你轉走好耐....

侯爵府

我自己冇小朋友,不過我小學時都有被同學欺凌(因為單親家庭),雖然時間好短,當然冇話比屋企人知,但果種傷害到今日(有40年喇),都唔會忘記。
樓主,其實投訴完,就算囡囡同學停止欺凌,但如果繼續杯葛,個結果都一樣,囡囡都會唔開心。
雖然轉校唔知新環境係咩情況,但我覺得要認真考慮,囡囡係呢間學校生活得咁痛苦,你真係要諗諗。

水晶宮

opclk99 發表於 23-12-10 12:53
咁你可以去問清楚,
唔滿意校方答案咪升级投訴,
去EDB柬張之類,

同意。家長有權整大件事,但小朋友就餘下日子好難捱,起碼操行一定不會有A啦。

有啲暗盤野,不會有走盞位益你子弟,樣樣同你玩執正。大家關係差左,對小朋友只有負面影響。

opclk99    發表於 23-12-11 14:33

侯爵府

回覆樓主:

剛剛睇到呢篇!

attach1_sign/tmp/phpBTOp3j

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

止蝕!轉校

子爵府

畀面勳章

bksm 發表於 23-12-10 14:36
我無說過個女無錯,佢事實係錯,唔係都唔需要道歉啦!
問題係大家都有錯,點解會視線傾斜?

家長正常係幫自己仔女,你女要道歉就有錯,不過係錯多定錯少,如果要據理力爭,真係要考慮清楚,人質喺學校手上,如果重有幾年要讀,到時俾老師針對就麻煩,唔介意轉校就另計,同朋友老公相量下再決定好d

男爵府

去年st joe 嗰家長投訴學校處理不公單case, 最後係點呢?最後小朋友有冇轉校?可以參考一下名校嘅處理手法。

珍珠宮

名校處理欺凌事件不公平,女兒被欺凌返被學校處分,心理壓力及精神壓力受創傷, 我怎樣求助? ...
其實冇需要強調讀名校, 係咪名校都係咁處理

opclk99    發表於 23-12-11 16:05

侯爵府

bettylovingbb 發表於 23-12-11 12:04
其實學校係社會嘅縮影, 所有發生係學校嘅事, 日後都有機會發生係職場上, 雖然明白被同學欺凌係會非常難受, ...

與其延長痛苦, 不如及時止蝕, 喺呢度跌倒, 唔一定要喺呢度爬返起身, 去隔離爬返起身一樣得。主要要令自己變強大, 無論係用氣場, 擁有權力定係令自己變得有價值, 減低再被欺負或孤立無援的可能性 (好現實, 但係我信呢套)。

男爵府

naicha 發表於 23-12-11 15:52
與其延長痛苦, 不如及時止蝕, 喺呢度跌倒, 唔一定要喺呢度爬返起身, 去隔離爬返起身一樣得。主要要令自己 ...

JM 說出個重點來

實不相瞞,由小至大見到身邊個啲被欺負的同學們,全都有種弱者的 air, 我從來唔敢出聲以避blame the victim 的指責

現今世代父母,不少事事追求「平等」,而不知冇咗唔同壞人「共業」的智慧

正如平時我在街上遇到無理壞人strangers, 我禮讓佢地或者避開佢地,並唔等於我認同佢地的行為

所以,替被欺凌仔女盡快(emoji)校甚至搬屋係上上之策。避開壞人不等於認同自己是弱者啊

這就是上善若水,be water 的實踐

my two cents

首頁

尾頁

跳至