親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kekawai 發表於 23-12-28 21:44
我買左HKE 8月尾東京來回,連行李$3500/位,早book 早plan

我見大灣航空飛成田都平,航班時間幾好,未計行李大約$2300
attach0/tmp/phpLByQxM

男爵府

我睇到快運暑假來回東京,7月尾要$4XXX一個人呀!遲些會仲貴, 還是再等一下?

別墅

MissMaMa 發表於 24-1-1 11:51
我見大灣航空飛成田都平,航班時間幾好,未計行李大約$2300

我都睇緊大灣區航空機票,但未坐過

複式洋房

MissMaMa 發表於 24-1-1 11:51

好似幾吸引!回程先加多啲行李就可以慳啲

珍珠宮

Marshmallowgirl 發表於 24-1-5 18:24
好似幾吸引!回程先加多啲行李就可以慳啲

呢個價錢, okay 呀

珍珠宮

Ronli2 發表於 24-1-5 16:42
我都睇緊大灣區航空機票,但未坐過

我未坐過,但朋友坐過話okay ,佢話座位闊過 HKE

珍珠宮

manying5 發表於 24-1-5 15:09
我睇到快運暑假來回東京,7月尾要$4XXX一個人呀!遲些會仲貴, 還是再等一下?
...

除非你非去不可,呢個價錢我唔會考慮

珍珠宮

yisang 發表於 23-12-30 23:16
請問我見到有一個東京寫住(所有機場)係咪代表架飛機當日決定邊度落機呀?我未去過東京,謝謝你
...

代表search 成田nrt 或羽田hnd,一定知道邊個機場的

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-12-17 20:47
回程北海道飛台北,住幾晚,再返港

台灣機票平,留返下次先去

珍珠宮

babytt2 發表於 24-1-5 23:25
台灣機票平,留返下次先去

我每年都要飛台北一兩次,所以由北海道返港停台北都係最佳選擇 而家咁飛,來回北海道只係$3200(不過另加12500AM),北海道至台北我買 Scoot ,坐787都唔錯,買咗Scoot plus包加闊座位+行李+餐,呢程$1600

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

今朝買咗8月來回高松10日,諗住玩四國神戶大阪,3個人總共買行李去20kg回40kg,$8664,咁啱得咁翹人均$2888好意頭

侯爵府

0605 發表於 23-12-23 11:21
請問用幾多厘數換, 謝謝!
宜家仲可唔可以換到暑假機票呢

前晚(星期四)心血來潮search吓,我見到有東京來回15/8早機去成田,20/8夜機羽田回/早機回or 23/8早機成田/羽田回,search 3個人都有位,但我老公話未去過高松四國,話想去嗰邊玩多啲,所以無換去東京。
不過我第二朝八卦再睇已經無咗啦,唔知佢仲會唔會放位出嚟,你得閒就留意吓啦,我見8月中至尾比較大機會有,7月中至尾都有啲。
attach1/tmp/phpTxn9Dx
attach2/tmp/phpOTfXF4
attach3/tmp/php76SRHB

侯爵府

MissMaMa 發表於 24-1-6 08:17
我每年都要飛台北一兩次,所以由北海道返港停台北都係最佳選擇 而家咁飛,來回北海道只係$3200( ...

分開買台北單程返嚟香港燃油附加費會唔會特別貴啲? 我淨係知如果分開單程買/換里數日本返香港,燃油附加費貴好多,以HKE為例,來回一齊買係去$205回$205,但分開單程買係去$205回¥9300(大約$510)CX日本去香港/台北就$207 vs ¥11500($624)。

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-1-6 17:08
分開買台北單程返嚟香港燃油附加費會唔會特別貴啲? 我淨係知如果分開單程買/換里數日本返香港,燃油附加 ...

北海道飛台北坐scoot,台北飛香港坐中華,所以都分開買,冇留意幾多稅,中華嗰張單程$1050,包餐包行李,平過HKE

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-1-6 17:08
分開買台北單程返嚟香港燃油附加費會唔會特別貴啲? 我淨係知如果分開單程買/換里數日本返香港,燃油附加 ...

Asiamiles 如果分開兩張單程換,稅要比多一倍,所以我唔換CX 台北返香港,寧願比$買

侯爵府

yisang 發表於 23-12-30 23:16
請問我見到有一個東京寫住(所有機場)係咪代表架飛機當日決定邊度落機呀?我未去過東京,謝謝你
...

意思即係幫你一次過搵哂成田&羽田機場有冇位,search出嚟既結果你會見到係邊個機場㗎,NRT係成田,HND係羽田。
(題外話: 點會當日先至決定邊度降落㗎你講到好詭異咁)
attach1/tmp/php5qCRyy

侯爵府

MissMaMa 發表於 24-1-6 17:23
Asiamiles 如果分開兩張單程換,稅要比多一倍,所以我唔換CX 台北返香港,寧願比$買
...

係啊,如果換去台北轉機返嚟香港又再俾貴啲,所以依家買機票/換里數最好都係來回一次過買/換

侯爵府

MissMaMa 發表於 24-1-6 17:21
北海道飛台北坐scoot,台北飛香港坐中華,所以都分開買,冇留意幾多稅,中華嗰張單程$1050,包餐包行李, ...

稅就間間都一定要俾㗎啦,係差在「燃油附加費」要唔要俾&點俾法啫,我淨係知Peach免收咋

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-1-6 17:36
稅就間間都一定要俾㗎啦,係差在「燃油附加費」要唔要俾&點俾法啫,我淨係知Peach免收咋
...

我意思係,我冇留意機票以外嘅費用

侯爵府

MissMaMa 發表於 24-1-6 17:40
我意思係,我冇留意機票以外嘅費用

如果買全家人機票,燃油附加費加埋都爭好遠㗎,所以都要留意吓喇 CX淨係換單程東京返香港12,500里+$843,但換哂東京來回香港都只係25,000里+$898。
attach1/tmp/phpgHQCWr
attach2/tmp/phpf6mWRz

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊