自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:38
問題係呢到係香港
未必個個客人對西餐有認識
唔係食開西餐既人根本唔知咁多人

咁你明知人地係西餐廳, 入面嘅招呼同食品梗係跟返西餐廳啦, 你自己無知就話人串, 咁你以後去食返你嘅家鄉菜算啦, 如果唔係我驚你下次走入間日本餐廳話要食餐蛋出前一丁, 人地冇得俾你食你又會投訴呢度係香港, 咁大間日本餐廳居然連日本最出名嘅出前一丁都冇得食失禮人咋

opclk99    發表於 23-12-12 10:04

男爵府

qpalzm 發表於 23-12-12 08:08
係英國真係叫tap water

去歐洲都係。唔想買水就直接叫tap water

男爵府

阿玥兒 發表於 23-12-12 09:28
每個星期都好多人北上玩
香港人再唔檢討下
遲早行行都無生意

你咁樣,唔好每星期上咁少啦!日日上啦!

男爵府

yuyueng 發表於 23-12-12 08:55
似乎樓上一面倒認為樓主系西客,無錢入貴價西餐廳想飲杯免費水,然後比人串飲水喉水好正常,叫樓主去茶餐 ...

咁我覺得餐廳有責任講明係水喉水喎。因為佢哋收費水有分sparkling 同 still water,而免費就只係tap water。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

態度問題啦, 而家平貴都係冇服務

子爵府

2024年龍年勳章

還有一樣,如果侍應無同你講杯水系水喉水,到時飲時發覺味道同平時飲嘅水吾同,之後先知系水喉水,甘系吾系要告間餐廳

男爵府

阿玥兒 發表於 23-12-12 09:28
每個星期都好多人北上玩
香港人再唔檢討下
遲早行行都無生意

換轉咁講,你當今次學咗嘢囉,香港好多高級西餐廳什至歐洲出街食飯都係咁。一坐低個侍應會問你要sparkling定still water, 如果你唔想開枝水就一定要叫tap water。

伯爵府

mother904 發表於 23-12-12 08:57
樓主描述,待應只係講左水喉水,這是客觀的事實描述,串唔串是主觀的感覺,我不在現場,無從判斷。
如果人 ...

其實無論係㷛過既水或過濾既水都係來自水喉,點解要強調水喉水呢?外國人係飲水喉水的,當然咁講無問題,香港人就會覺得唔舒服,唔收費既水就咁比人咪得啦。如果朋友去自己屋企作客,就算屋企用過濾水都好,都唔會話倒杯水喉水比你飲,人地一定唔舒服

Skytree1000    發表於 23-12-12 11:07

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

mother904 發表於 23-12-12 08:57
樓主描述,待應只係講左水喉水,這是客觀的事實描述,串唔串是主觀的感覺,我不在現場,無從判斷。
如果人 ...
無論講中文/英文都有問題,待應跟本唔講呢幾個字,你話同場如果樓主個FD講,咁就唔同,係身份問題,有D嘢就算係事實,都要睇環境,睇身份先可以講,唔係樣樣事實都可以dou口dou面講,係禮貌,如果冇免費水咪講冇,只有付費水,亦有D餐廳係問就有,唔問就冇

不過我唔贊成樓主話"待應可以講等等,轉頭走去倒杯咩水俾人飲都唔知啦"

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-12-12 09:50
其實無論係㷛過既水或過濾既水都係來自水喉,點解要強調水喉水呢?外國人係飲水喉水的,當然咁講無問題, ...

明知對「水喉水」三個字咁唔舒服,直接要求支裝水啦,而唔係自欺欺人,唔講就唔會唔舒服~

珍珠宮

Aley1204 發表於 23-12-12 09:49
換轉咁講,你當今次學咗嘢囉,香港好多高級西餐廳什至歐洲出街食飯都係咁。一坐低個侍應會問你要sparkling ...
乜唔係distilled water 咩? 點解變咗still water?

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

西餐廳一向都係提供 tap water, mineral water, sparkling water
無講錯喎!

珍珠宮

終極熊貓 發表於 23-12-12 09:54
明知對「水喉水」三個字咁唔舒服,直接要求支裝水啦,而唔係自欺欺人,唔講就唔會唔舒服~
...
以我所知pizza express 大部分侍應係講英文, 我懷疑係樓主將tap water 直接譯做水喉水先至會咁唔舒服

翡翠宮

畀面勳章

minniemouse131 發表於 23-12-12 09:51
無論講中文/英文都有問題,待應跟本唔講呢幾個字,你話同場如果樓主個FD講,咁就唔同,係身份問題,有D嘢就 ...

我次次去西餐廳都有人問我要tap water定sparkling water,真心唔覺有咩問題,如果咁普通的事都唔可以講,真心覺得香港做服務業好難。

人地係西餐廳,跟正常的西餐廳運作有咩錯?

當然,我亦唔介意香港的餐飲業推行定名運動,將所有免費水都改叫令客人冇咁「offensive」的名稱。雖然我完全唔覺有問題。
日日是好日

水晶宮

sambebe 發表於 23-12-11 23:14
唔明侍應答案有咩問題,可能樓主少出街食飯

係囉,一直都係咁,不過可能中文哽耳啲水喉水, 通常都tap water 算,我好鐘意去依間,小朋友至愛

水晶宮

katherine.k 發表於 23-12-12 07:50
其實同bb出街
乜唔係家長自己帶保溫壺熱水嗎

有帶
但用完

伯爵府

終極熊貓 發表於 23-12-12 09:54
...

自欺欺人係間餐廳,比杯水人好難咩!講到尾都係要人比錢叫水,咁不如話無免費水供應囉

子爵府

qpalzm 發表於 23-12-12 08:08
係英國真係叫tap water

北美都係 sparkling water or tap water

男爵府

以前做過西餐廳,經理係教我哋講過瀘水,唔會答客人水喉水。

翡翠宮

畀面勳章

whyyou 發表於 23-12-12 09:58
以我所知pizza express 大部分侍應係講英文, 我懷疑係樓主將tap water 直接譯做水喉水先至會咁唔舒服
...

都有可能侍應跟同事講開英文係tap water,一轉台就直接變成水喉水。

日日是好日

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊