自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

小兒剛好22歲 , 但一直無申請特區護照, 有香港出世紙 也有香港永久性居民既身分證 因為爸爸係馬來西亞人, 而出世第一個護照就係馬來西亞咁重有可能申請到特區護照嗎?
其實最終係想申請到回鄉證,因為小兒需要過去見習

因為網上所有文章都係說明一定要18歲前處理...真係唔知重有無機會可以搞到所以想請教一下

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

v3vvhk 發表於 23-12-12 00:26
小兒剛好22歲 , 但一直無申請特區護照, 有香港出世紙 也有香港永久性居民既身分證 因為爸爸係馬來西亞人, ...

申請成唔成功申請年齡冇關,佢本身合資格,好可能申請到。但馬國不能有多國籍,你check 清楚咁做佢會唔會冇左大馬籍。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小兒剛好22歲 , 但一直無申請特區護照, 有香港出世紙 也有香港永久性居民既身分證 因為爸爸係馬來西亞人, ...

咁即係有無hk id?
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有華人血統,又係香港出世,直接去申請就得。

男爵府

如果冇申報過有大馬國籍嘅話可以試吓直接申請特區護照

大宅

shirley94922 發表於 23-12-12 01:42
如果冇申報過有大馬國籍嘅話可以試吓直接申請特區護照

沒馬國護照何來國藉?出世紙沒講?

男爵府

應該不會吧,好多人18歲後先第一次離港
咁佢地都好大可能18歲後先申請回鄉證或者護照
有香港出世紙、永久性居民身份證已經可以申請特區
但本身係咪中國人先,如果係理應可以申請回鄉證,但注意要填埋父母資料,其中一方都必須係中國人。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

我朋友個仔香港出世冇回鄉証只有澳洲護照,
去中國實習都係申請工作簽証已經可以。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

從冇聽過要18 歲前申請

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

申請回鄉證國籍一定要係中國公民喎,如果你個仔冇入馬來西亞籍就可以,如果唔係就要用護照入中國境囉
同埋申請回鄉證係冇年齡限制,只係有分連年期限制,即時話未成年係五年,成年就10年期

子爵府

馬來西亞不能有雙重國籍,如果申請香港特區護照,馬來西亞國籍要放棄

琥珀宮

咁阿媽係咩國籍呢

琥珀宮

我愛Corina 發表於 23-12-12 01:39
有華人血統,又係香港出世,直接去申請就得。

唔一定得架,如果父母都係外國國籍的話,以前就可以嘅,而家好嚴格

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

重點係樓上二樓講嘢野,你自己要check 清楚,會否影響馬拉國籍!要入境又唔係一定要回鄉証!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

入中國境見習唔需要回鄉証,
做個工作簽証已可以解決問題了。

伯爵府

回覆 v3vvhk 的帖子

大馬唔承認雙重國藉,你諗清楚至幫佢claim中國香港國藉。

伯爵府

yan12345678 發表於 23-12-12 05:50
申請回鄉證國籍一定要係中國公民喎,如果你個仔冇入馬來西亞籍就可以,如果唔係就要用護照入中國境囉
同埋 ...

我朋友揸美國護照都可申請到回鄉證,佢有香港身份證。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wiiabcd 發表於 23-12-12 05:08
我朋友個仔香港出世冇回鄉証只有澳洲護照,
去中國實習都係申請工作簽証已經可以。

我同事都係澳洲護照
佢申請埋特區護照只係為咗回鄉卡。因工作需要經常+突然地出差,就算有得申請大陸簽證,都又貴又煩

象牙宮

有很多國家不承認多重國籍,也有的國家有限 …馬來西亞?
申請到回鄉證 可以。

馬來西亞 可以有2个國籍嗎???
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ilovebb2019 發表於 23-12-12 08:58
我朋友揸美國護照都可申請到回鄉證,佢有香港身份證。

會唔會係佢未攞美國護照前,已申請左回鄉證?隨後只係續期

第一次申請回鄉證時,係要有特區護照,有身份證都冇用,除非唔通報另一國籍,申請特區護照

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊