自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小朋友三年級明顯成績差左,請教下學習好的小朋友平時時間表係點?係咪大多數有補習?點先可以追返上成績?謝謝!

已刪除用户

公爵府

camanbi 發表於 23-12-14 00:17
小朋友三年級明顯成績差左,請教下學習好的小朋友平時時間表係點?係咪大多數有補習?點先可以追返上成績? ...

一二年級炒幼稚園冷飯
三年級通常開始見真章
真正級頭唔洗温
平時上堂明白做埋功課就攞滿分
呢啲唔恨得咁多
如要成績偏好又唔係天才學霸
就日操夜操先得

opclk99    發表於 23-12-14 01:47

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

小朋友三年級明顯成績差左,請教下學習好的小朋友平時時間表係點?係咪大多數有補習?點先可以追返上成績? ...

一般都會答無特別溫書

大宅

-般考試前2星期問-次書,默下d深字,佢識啲唔會錯,唔識的,只要識返就唔會再錯,咁就無溫㗎喇,我叫佢睇多次佢都唔會肯,佢平日好唔小心,但一做考試卷就好小心,佢記性好好,考完成份卷都記得哂出過乜. 小學沒有補習,我自己唔主張,係外邊學識,上堂無心機,唔專心.

公爵府

真係無特別溫習。天生的。
我有個朋友個女日夜操卷,最多都係級10上唔到去。
另一個朋友個仔係天才,平時一早睇晒課本內容就夠,上堂都嫌悶因為已經識晒,永遠都係頭三甲。
如果要成日操卷勞心勞力嗰啲,萬一遇上天才對手,都係唔夠佢哋黎。

水晶宮

藍尾巴 發表於 23-12-14 00:44
考試前一個月,將各科細化至1至2課,由最近教既開始,每課書考前會最少溫到3次。第一次讀,第二寫,第三次 ...

4則運算要幾耐完成先為理想?

伯爵府

2024年龍年勳章

我仔女讀top school之列保持級頭唔容易,每日做功課時當溫習(先重溫書內容先做),小學做功課後溫習半個鐘(默書、小測、預習),中學就溫1個鐘,考試前兩星期開始操卷,咁樣無補習之下由小一開始保持級頭。

我相有啲細路唔使溫習都可以考第一(我以前細個讀2線小學就係咁),但我更相信天才都靠後天努力先可以更上層樓,持之以恆係一個良好學習習慣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我仔女小學時無補習,自己教。
平日功課已經會有個底,亦會知佢哋每科強弱能力程度喺邊,測考期間除了温書本內容,就一定係操練習。大仔就一直係考前一星期先狂操,細女就真係要預早一個月就要開始溫。

小學培養好嘅學習習慣,教佢哋管理好時間,係好重要。我仔女已升中,成績也一直keep到。

珍珠宮

我往外國,唔知道細仔嘅方法啱唔啱用。佢平時睇很多書,包括不同類別和科目嘅書,做習作會比其他做得多,但每次會「打散」黎做,唔會一次過做50條題目。臨近考試,佢會睇番教過嘅野,佢冇補習。

別墅

天生

伯爵府

果d應該唔使溫的,天資聰敏。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

天資最重要

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

級一通常答,唔會溫書,只顧玩

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

小學佔大部份係天資,細女上堂留心聽書,會趁轉堂小息做功課加深記憶,測考前一星期會再睇下之前嘅功課,做錯嘅會揾相關練習俾佢再做,啱嘅唔理佢,最多將整個範圍抽問一次,咁就足夠keep到綠頭5.

大仔都係差不多,但要早2星開始做練習,成績由初小時級中下位置慢慢爬到呈分級前30 .

2個都係SEN.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

要長期維持級頭,最基本條件係天資!

別墅

patpat234 發表於 23-12-14 07:46
小學佔大部份係天資,細女上堂留心聽書,會趁轉堂小息做功課加深記憶,測考前一星期會再睇下之前嘅功課,做 ...

多謝分享, 我小朋友三年班adhd,上堂聽啲唔聽啲,我都好頭痛唔知點 幫佢好

伯爵府

小學級頭主要都係記性好同小心,去到中學讀書方法又唔同,好多都keep唔到,再去到大學更加冇哂影,甚至burn out!
反而留前鬥後,小學普通中上的會跑出。

大宅

2024年龍年勳章

神津長期級一,平時真係無乜溫,無補過習,家長亦唔需要出手,測驗考試前溫一次,及做番學校的 worksheet,唔需要默書都寫得啱、無串錯字。

答番樓主,小朋友要盡量遠離電子產物、多閱讀有助提升中英文能力、提升數學都係要靠操練各類題型

子爵府

回覆樓主:

學習態度 - 上課留心,課文內容要明白得清清楚楚,唔明要主動問。

留意功課有咩改正,個啲再重點溫一次。考試前兩星期的星期六日開始做卷,發現唔識嘅部分再做多啲,識嘅就唔需要操。

考試前一日唔會做卷,只會睇下啲課文重點加深記憶,同埋早點瞓覺。

串字背字,英文拼音法,中文故事圖像記憶法,會易入腦。

多閱讀,增加詞彙。多寫字,增強肌肉同腦的記憶。好似我地大人好耐無寫字都會執筆忘字。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊