自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

梅窩班刁民, 未受教化, 民智未開, 正生書院搬遷入梅窩, 極有可能影響正生書院既學習風氣, 正生書院絕對應該選擇更加人傑地靈既校址, 令正生學生有更佳既學習環境!!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ning.. 於 09-6-18 22:13 發表
在一個名為{給所有未能諒解梅窩反對正生書院遷入的看法的朋友分享}

http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=13459

得知...梅窩居民擔心:

1) 我們沒有人能保証全梅窩的居民, 甚至全部香港人
都對他們沒有歧視

2)我知道事實上有一少部份的居民又會可憐他們, 然後
偷偷的給他們香煙「頂癮」!

3)要求先用來建國際學校的其實是一班在梅窩居住了
很久的外國人!

4)對於有人擔心萬一正生書院的遷入, 可能會令一部份
人將梅窩標籤為「吸毒小鎮」也不足為奇,

5)令本來樓價租金而不高的梅窩更進一步下跌, 你們又
知道嗎? 在梅窩租一層700呎全新建成的的村屋, 平
均只需六千元!

我睇完之後, 對部份居民的印象不單無改變, 反而進一步反感.......

我都係: 反而進一步反感
1) 我們沒有人能保証全梅窩的居民, 甚至全部香港人都對他們沒有歧視
咩呀? 洗你地去保證咩..... 你地現在就係度歧視囉.

2) 我知道事實上有一少部份的居民又會可憐他們, 然後偷偷的給他們香煙「頂癮」!
一來, 煙仔頂唔到毒癮架啵. 二來, 佢地又唔可以自己離開校舍.

3) 要求先用來建國際學校的其實是一班在梅窩居住了很久的外國人!
簡直推卸責任啦... 班外國人被人利用了.

4) 對於有人擔心萬一正生書院的遷入, 可能會令一部份人將梅窩標籤為「吸毒小鎮」也不足為奇
呢 d 就係 "聞塞" 囉... 係都長洲先啦, 幾時輪到你呀...

5) 令本來樓價租金而不高的梅窩更進一步下跌, 你們又

均只需六千元!

點解唔擺係 第一點呀? 呢點唔係你地最 concern 咩?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 viewer 於 16/6/2009 23:04 發表
咁,係梅窩原址建乜好呢?大家有乜建議?
不如......
建一個全港最大的公共靈灰安置所.
保證新住客唔會吸毒,又唔會影響倒梅窩的治安啦!

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 viewer 於 09-6-16 23:04 發表
咁,係梅窩原址建乜好呢?大家有乜建議?
不如......
建一個全港最大的公共靈灰安置所.
保證新住客唔會吸毒,又唔會影響倒梅窩的治安啦!

大宅

好媽媽勳章

點解果d人可以這麼自私, 教壞自己下一代

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

在一個名為{給所有未能諒解梅窩反對正生書院遷入的看法的朋友分享}

http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=13459

得知...梅窩居民擔心:

1) 我們沒有人能保証全梅窩的居民, 甚至全部香港人
都對他們沒有歧視

2)我知道事實上有一少部份的居民又會可憐他們, 然後
偷偷的給他們香煙「頂癮」!

3)要求先用來建國際學校的其實是一班在梅窩居住了
很久的
外國人!

4)對於有人擔心萬一正生書院的遷入, 可能會令一部份
人將梅窩標籤為「吸毒小鎮」也不足為奇,

5)令本來樓價租金而不高的梅窩更進一步下跌, 你們又
均只需六千元!

我睇完之後, 對部份居民的印象不單無改變, 反而進一步反感.......

別墅

根本佢地反對班人一個字講哂!自私, 班細路有心改過咪比個機會佢地.如果無心改過.都一直沈迷落去啦.希望班反對人仕放下乘見.試下接受佢地.好似長洲的平語.就是一個好例子啦!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

子爵府

原帖由 Snow 於 09-6-17 23:17 發表
【明報專訊】梅窩
居民極力要求原區設校,但事實上南大嶼山
根本不夠學生,而不 ...
反正生代表女兒讀半山名校 稱「宗教原因」 不留梅窩讀書
(明報)2009年6月17日 星期三 05:05

【明報專訊】[url=]梅窩
[/url]居民極力要求原區設校,但事實上南[url=]大嶼山
[/url]根本不夠學生,而不少家長亦不願讓子女留在梅窩讀書;如連日來代表梅窩居民反對正生遷入的梅窩鄉事委員會副主席曾雲川,亦不把女兒送入梅窩的幼稚園,而是送到港島半山的幼稚園就讀,他解釋是因宗教背景而送女兒往天主教學校。
曾雲川接受查詢時表示,自己育有兩名女兒,幼女尚未適齡入學,長女正在位於羅便臣道的嘉諾撒聖心幼稚園就讀。
曾雲川:梅窩沒天主教校
他稱,現時梅窩有兩間幼稚園,分別為無宗教信仰及基督教背景,而他一家則信仰天主教,基於宗教理由,沒送女兒到梅窩的幼稚園就讀。
至於將來女兒會否回梅窩升讀小學,曾則稱要視乎情况,可能選擇回梅窩,亦可能會選擇原校升學。

大大聲反對,自己D仔女就出去港島半山讀名校! 既然係虔誠天主教徒,就唔應該講D咁hurt人的說話。假義人。

損人不利己,可恥!

大宅

件事的確好可悲..
又話自己無學校...好似今日政府話...55個人....點開間學校呀....
有份反對個位人兄...個女都讀聖心啦.....
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

男爵府

2018復活節勳章

反正生代表女兒讀半山名校 稱「宗教原因」 不留梅窩讀書
(明報)2009年6月17日 星期三 05:05

【明報專訊】[url=]梅窩
[/url]居民極力要求原區設校,但事實上南[url=]大嶼山
[/url]根本不夠學生,而不少家長亦不願讓子女留在梅窩讀書;如連日來代表梅窩居民反對正生遷入的梅窩鄉事委員會副主席曾雲川,亦不把女兒送入梅窩的幼稚園,而是送到港島半山的幼稚園就讀,他解釋是因宗教背景而送女兒往天主教學校。
曾雲川接受查詢時表示,自己育有兩名女兒,幼女尚未適齡入學,長女正在位於羅便臣道的嘉諾撒聖心幼稚園就讀。
曾雲川:梅窩沒天主教校
他稱,現時梅窩有兩間幼稚園,分別為無宗教信仰及基督教背景,而他一家則信仰天主教,基於宗教理由,沒送女兒到梅窩的幼稚園就讀。
至於將來女兒會否回梅窩升讀小學,曾則稱要視乎情况,可能選擇回梅窩,亦可能會選擇原校升學。

大大聲反對,自己D仔女就出去港島半山讀名校! 既然係虔誠天主教徒,就唔應該講D咁hurt人的說話。假義人。

子爵府

原帖由 lyly 於 09-6-17 22:52 發表
真的很同情正生的學生, 亦對校長,校監起敬意...一片熱心且成績卓越..可惜面對暴民..亦只可灑下男兒淚...

梅窩居民實在太激動了...什麼太近民居...學生不是有傳染病呀...若整個社會都這麼自私..香港還有未來嗎?

他們說政府有預設立場...但他們根本什麼也沒聽進去..亦不去了解...看看長洲的人...他們多正面...

梅窩人說他們才是受害人,因政府令外人以為寧靜的小島居民很不近人情....真的太歪理了....請勿侮辱我們的智慧....不是所有人都如此自私及低層次....

一班小朋友..願意真誠的改過..我們應該高興..給予機會...否則..這班年青人的成長再次做成障礙....

其實自己的子女是看著家長去行動及價值觀的...有這自私,不體諒....的家長...子女也會自在眼裏...怎樣才可培養一個有遠大理想..有志氣的年青人...正生書院的校長便是一個很有擔當的人...但原來這樣的人, 這樣的辦學崇高理想也不容於當下...年青人會如何想?自私..只顧目前的自身利益....缺乏理想的便是當代的年青人...這是我們家長造成也..

複式洋房

真的很同情正生的學生, 亦對校長,校監起敬意...一片熱心且成績卓越..可惜面對暴文..亦只可洒下男兒淚...

梅窩居文實在太激動了...什麼太近文居...學生不是有傳染病呀...若整個社會都這麼自私..香港還有未來嗎?

他們說政府有預設立場...但他們根本什麼也沒聽進去..亦不去了解...看看長洲的人...他們多正面...

梅窩人說他們才是受害人,因政府令外人以為寧靜的小島居文很不近人情....真的太歪理了....請勿侮肉我們得智慧....不是所有人都如此自私及低層次....

一班小朋友..願意真誠的改過..我們應該高興..給予機會...否則..這班年青人的成長再次做成障礙....

其實自己的子女是看著家長去行動及價值觀的...有這自私,不體諒....的家長...子女也會自在眼裏...怎樣才可培養一個有遠大理想..有志氣的年青人...正生書院的校長便是一個很有擔當的人...但原來這樣的人, 這樣的辦學崇高理想也不容於當下...年青人會如何想? 自私..只顧目前的自身利益....缺乏理想的便是當代的年青人...這是我們家長造成也..

伯爵府

原帖由 glory911 於 09-6-16 22:30 發表
而加開始,我罵人時會話:咩你咁梅窩咖!

You're so funny, but this is true

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 標.清 於 09-6-17 16:18 發表

公平講 d 講, 都唔係全部梅窩人係咁. 都有梅窩人支持正生, 可能驚咗唔係太敢出聲姐...

咁又係, 反對嘅人簡直係"禽獸"上身, 個d唔反對嘅人唔想同佢地發生衝突, 惟有唔出聲.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 標.清 於 09-6-17 16:18 發表

公平講 d 講, 都唔係全部梅窩人係咁. 都有梅窩人支持正生, 可能驚咗唔係太敢出聲姐...

在支持[正生]的 facebook 內, 有些是梅窩居民!
不過, 唔夠反對的人咁大聲咋!

子爵府

原帖由 cary714 於 09-6-17 13:04 發表

起醫院------ "我地梅窩冇人會病喎"

起銀行------"我地梅窩冇人用錢喎"

起街市------"我地挴窩人自給自足,唔會買餸喎"

起....................起飛腳踢你地呀!!!!! ...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 jadeling 於 09-6-16 20:32 發表
梅窩班刁民, 未受教化, 民智未開, 正生書院搬遷入梅窩, 極有可能影響正生書院既學習風氣, 正生書院絕對應該選擇更加人傑地靈既校址, 令正生學生有更佳既學習環境!! ...

男爵府

一係起精神病院啦,呢排好多人有精神病。

首頁

尾頁

跳至