自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

2024勳章

大家好,想記錄一下我的減肥經歷,長文,慎入啊

我人到中年喇,4x歲,這幾年同好多香港人一樣,經歷疫情,被炒,無收入。而我多幾樣唔同嘅,就係要經歷單親、照顧1x歲嘅sen青少年、被收樓,而自己亦有情緒病等等。藥物,加上新陳代謝減慢,工種轉變等,呢幾年真係肥左好多(當然本身都唔係瘦底)。。。

我166cm, 以前本身都偏肥嘅,160磅左右,慶幸係高頭大馬型而唔係泡芙型,睇落唔似咁肥,但一直都無運動習慣架,我好怕岀汗嘅,加上以前小朋友仲細,得我一個照顧,又返工,運動嘅priority就更底。。。但2023年,真的不得了,10月尾上磅,183磅除了係人生嘅高峰,身體亦比左signal我: 5個月無period…

果一刻知道,不得了。。。身體真係要郁吓。但,一直無運動開,可以點郁?咁重,郁得辛苦又傷關節啊。

果時,我採用循序漸進嘅方法,最緊要自己覺得唔辛苦咁去郁,所以,我開始左一星期兩小時嘅瑜伽,當然我知道,瑜伽對減肥幫助不大,但對比完全唔郁,都算係一個好開始吧。

如是者,兩星期,覺得都ok喎,就開始加帶氧運動,但,我自細都跑步好差,而且,咁重跑步,又好傷膝頭,所以我由跳彈床開始。由每星期一小時,每星期加上去,到一星期三次,共3小時,亦繼續keep番每星期兩小時嘅瑜伽,每星期5小時運動量。而我亦開始喺飲食上控制,我仍然係食足三餐的,但會介買有糖飲品、零食、但會食更多嘅菜(咁可以食唔落咁多飯),lunch岀去同同事食,飲品盡量叫少甜、走甜,晚上如果走跳彈床的話,就會6點左右食烤蕃蕃薯和烚蛋當一餐,跳完返屋企食生果、飲乳清蛋白粉就算。

一路都覺得尚算順利,亦開始適應咗呢個節奏,咁第四個星期起,我又加左新野了。首先係想所有野更數據化,我買左一隻運動手錶,每次運動計卡路里消耗,亦會睇埋每日的總消耗、步行步數等等。同埋,亦買左個體脂磅,每日早上量度一下重量、體脂、肌肉量等,唔希望自己所減嘅係肌肉。

到最近呢兩星期,我又搞搞新意思,喺無跳彈床果一日,每晚跳30分鐘繩,令自己每日都有帶氧運動,而每次跳果半個鐘,大概係1500吓/300卡路里左右。

到今日,已經過咗八個星期了,我已由183磅,減到168磅喇!體脂低左(雖然仲係高,37%),肌肉量差不多(44至45kg),內臟脂肪正常而且覺得身體靈活咗,而想不到嘅係,做運動嗰段時間,可以令我唔諗其他嘢,情緒相對上穩定咗,起碼喺嗰一個鐘裏面,唔諗其他嘢,因為本身運動差,要好習中精神先做到

我今次真係會繼續keep落去,因為好希望還有六個星期就生日的我,可以送一份好好嘅禮物比自己,亦好希望係嚟緊嘅夏天,可以試吓上小背心☺️而我亦知道運動要多變化,先會無咁易有平台期,今星期起,每星期一小時trx

真係好難呀,試吓囉,上網查過,以我的身高,標準體重是60kg左右,現時,仲有16kg to go,今次係kg

大家都加油

WSYSC    發表於 7 天前
circleda    發表於 7 天前
緣份的天空    發表於 24-2-26 16:16
panda361    發表於 24-2-12 12:52
Boeing787    發表於 24-2-11 15:56
333s    發表於 24-1-30 13:20
登陸火星    發表於 24-1-8 00:18
mimi199188    發表於 24-1-7 09:57
edhepp    發表於 24-1-2 16:01
currypru    發表於 24-1-2 13:08
connietai    發表於 24-1-2 12:42
raymond_kwong    發表於 23-12-31 12:33
raymond_kwong    發表於 23-12-31 12:32
ada0707    發表於 23-12-22 10:21
la_source    發表於 23-12-21 12:14
panda361    發表於 23-12-21 00:18

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

咁重跑步怕傷膝頭,但跳彈床同跳繩都唔易喎?

繼續減油。

panda361    發表於 24-2-12 12:51

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

加油

別墅

2024勳章

granja 發表於 23-12-18 17:35
咁重跑步怕傷膝頭,但跳彈床同跳繩都唔易喎?

繼續減油。

彈床應該唔會呀,因為可以射咗好多力,銀髮人士都適合玩(我見到有)
跳繩呢,上網睇過,因為係垂直點對點,反而冇跑步咁傷膝頭,同埋我會揀有軟墊嘅公園或者鋪瑜伽墊跳,硬地就無跳過

同埋我見資料寫,跳躍會增加骨質密度,我諗比較啱我中年人

別墅

2024勳章

Fishqqma 發表於 23-12-18 17:37
加油
多謝你

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

辛苦了,楼主,我決定每日慢步開始,只為健康。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

2024勳章

kwhkwh 發表於 23-12-18 17:44
辛苦了,楼主,我決定每日慢步開始,只為健康。

身心都舒服最重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

NoMoreRegret 發表於 23-12-18 17:11
我人到中年喇,4x歲,這幾年同好多香港人一樣,經 ...

增加肌肉量系對減重好有幫助
亦對防止慢性病+骨質疏鬆有好處

別墅

2024勳章

maymay220hk 發表於 23-12-18 17:54
增加肌肉量系對減重好有幫助
亦對防止慢性病+骨質疏鬆有好處

係呀,亦因為咁,所以今星期起加埋肌肉訓練

大宅

回覆樓主:

樓主加油!我都好想減,但日日俾藉口自己--人生好難講,要活在當下/食自己鐘意食的食物,係一件好開心嘅事/今日好攰,吾想落樓做運動/中年人有少少肉地才好睇/中年太瘦太乾會好顯老等等的藉口 ,所以,我減左n年,都係無乜進展

別墅

2024勳章

每天媽媽 發表於 23-12-18 18:04
樓主加油!我都好想減,但日日俾藉口自己--人生好難講,要活在當下/食自己鐘意食的食物,係一件好開心嘅事 ...
就係因為活在當下,我真係好想瘦一次啊。。。就算不是天長地久

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

能循序漸進又一路添加項目及監察方法 , 咁有系統見到成績真為你高興啊!

跳繩30分鐘我想像下 好辛苦咁喎, 我諗你已經增加了不少體能才能做得到。

你加油呀 再嚟update呢個post
我好少睇長文也會追看你的

別墅

2024勳章

kerotan 發表於 23-12-18 18:17
能循序漸進又一路添加項目及監察方法 , 咁有系統見到成績真為你高興啊!

跳繩30分鐘我想像下 好 ...

多謝你跳繩係好辛苦,其次trx…..

大宅

回覆樓主:

樓主,加油。

別墅

2024勳章

Goldfat 發表於 23-12-18 18:25
樓主,加油。
多謝鼓勵

珍珠宮

每天媽媽 發表於 23-12-18 18:04
樓主加油!我都好想減,但日日俾藉口自己--人生好難講,要活在當下/食自己鐘意食的食物,係一件好開心嘅事 ...

仲於向Bk有人講真話(中年要有少少肉/中年吾好太瘦太乾會顯老系藉口)因為這句話真係藉口、所謂有肉、但查實係脂肪、而唔係肌肉丶全身泡泡系吾會好睇

珍珠宮

NoMoreRegret 發表於 23-12-18 18:01
係呀,亦因為咁,所以今星期起加埋肌肉訓練

加油

減肥不只為美好身段
亦為未來健康的自己

kwhkwh    發表於 23-12-18 18:58

侯爵府

我好想問下去邊度跳彈床, 但係見到係今日先開 BK 帳號的民房會員, 有點戒心, 所以都係唔問住!

樓主你唔使話我知去邊度跳!

男爵府

NoMoreRegret 發表於 23-12-18 17:11
我人到中年喇,4x歲,這幾年同好多香港人一樣,經 ...

不如搵營養師?食物份量?少糖,少鹽,少油。
如果要好健康,生果都唔好食,生果有好多果糖,食菜,蒸魚,蛋,豆腐。
努力加油!

別墅

2024勳章

回覆樓主:

剛剛跳完彈床,其實勁攰,但見到有477卡路里,我唔會咁快放棄嘅

attach1/tmp/phptaDdxr

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊