自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時想幫小朋友報下比賽,點知發現基本上九成九以上都係要收費,仲要下下4,5百蚊嘅報名費,又唔知認受性,有時真係覺得呢啲比賽目的係想賺錢而求其搞個比賽出嚟。基層家庭小朋友真係未必負擔到,其實真心想知有冇啲比賽係免費而又有認受性呢?或者唔係免費,幾十蚊報名費都好呀,唔係下下400幾蚊,仲要獎品只係證書一張,感覺嗰啲所謂比賽機構真係搶錢咁,九唔搭八整一系列比賽出嚟呃錢,有冇人有同感?

大宅

香港呢D 高壓社會, 小朋友都要整cv, 買證書, 你明我明, 各取所需姐, 百貨應百客, 唔可以話係呃錢

公爵府

Roblox 發表於 23-12-19 11:32
有時想幫小朋友報下比賽,點知發現基本上九成九以上都係要收費,仲要下下4,5百蚊嘅報名費,又唔知認受性, ...
所以冇參加, D cert 都冇用

大宅

有時想幫小朋友報下比賽,點知發現基本上九成九以上都係要收費,仲要下下4,5百蚊嘅報名費,又唔知認受性, ...

試過一次個比賽話係免費,點知之後話我小朋友得到銀獎,如果要個獎就要俾200蚊買返,唉,又係巧立名目,引左你參加比賽,最後又係收錢。當然我知道主辦方都有成本,但真係需要咁貴報名費嗎?

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

其實大部份的比賽機構都係為賺錢的,有D會免報名費,但收幾百做獎狀及獎杯咁。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

有一個比賽
$300 報名
上兩堂預備堂要再加$800

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有!學界咪又唔使錢又廣泛承認,含金量高。

大宅

回覆樓主:

只是一門生意而矣。
該等證書、獎狀,並不能證實子女聰明,只可以作為家長愚笨的憑證。
投考學校時,如果學校有「家長智商」一項評分,必定扣分。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

擺明係俾錢買cert
唔幫襯就可
如果自己有需要買cert,就只能隨波續流

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 23-12-19 11:39
有!學界咪又唔使錢又廣泛承認,含金量高。

又咁講
可在呢類認受性高嘅比賽攞獎,本身小朋友都係身經百戰,無可能一戰成名,呢個世界有幾多個全紅嬋

所以掠水賽,可以話係成功路上必經階段。當有本事,就唔駛再去呢d練手

利申,女女細個玩朗誦,係玩到一入場見到邊個同場已估到自己勝算

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yeikaki 發表於 23-12-19 11:36
所以冇參加, D cert 都冇用

男爵府

回覆樓主:

幾百蚊負擔到,但好少參加,俾錢參賽就有獎攞,認受性幾多你估學校唔知咩,不過當練下手都可以

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

作為過來人,實係唔洗去參加果D俾錢嘅比賽,升小,升中都唔會睇,佢地睇果D係學界比賽,全港公開賽,國際公開賽果D可能會有用。第一輪收嘅係異能人仕。

男爵府

其實都有好多免費比賽,例如政府嗰啲(公共圖書館、食環、⋯⋯)、大型出版社⋯⋯

大宅

Roblox 發表於 23-12-19 11:36
試過一次個比賽話係免費,點知之後話我小朋友得到銀獎,如果要個獎就要俾200蚊買返,唉,又係巧立名目,引 ...

轉念:
得獎嘅要付費
輸左嘅無成本
咁參賽又無所謂

男爵府

我覺得要參加啲認受性高嗰啲, 通常第五屆以内嗰啲已經可以foul

子爵府

所以冇乜參加,主要參加透過學校報名的比賽,免費

子爵府

Roblox 發表於 23-12-19 11:36
試過一次個比賽話係免費,點知之後話我小朋友得到銀獎,如果要個獎就要俾200蚊買返,唉,又係巧立名目,引 ...

華夏盃、大灣盃、菁英盃都要俾錢,但通過學校參加會報,其他就冇報名了

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-12-19 11:52
又咁講
可在呢類認受性高嘅比賽攞獎,本身小朋友都係身經百戰,無可能一戰成名,呢個世界有幾多個全紅嬋

同意
同埋樓上話乜家長智商稅
學校何嘗唔知?
學校老師咪一樣可以係家長
有冇諗過在學校角度
睇到啲要俾錢既鑲金證書,就可偷偷窺見各家長培育仔女既財力、心力
呢啲先係眾多學校想睇既教育理念
呢啲事邊有咁單純
比賽高手都係歷戰歸來,無呢啲比賽邊有實戰經驗

瑪瑙宮

咁你可以不比赛嘛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊