自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章

無論是否 FTM,教養小朋友係要學,建議你去圖書館/書局睇吓。
或者留意吓坊間/學校有冇些正向管教及遊戲冶療相關嘅課程,最好係有得實踐嘅課堂,唔係聽完就算。
個人意見升小一係要時間適應,先唔好太著意成績。

大宅

20170101 發表於 23-12-19 15:57
小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

我都經歷過教功課教到發癲 又鬧又喊又打 後來放手 因為你講一百句打佢一身都好 都唔及老師喺佢功課打一個交叉 我淨係會睇佢有冇做 到後來上到小三左右就要佢自己檢查 欠交嗰日返嚟就要罰 罰佢唔準做最鐘意做嘅嘢 etc:睇電視下午茶 連續3日欠交就要罰埋企
如果佢成績唔太好 真係寧願補習 好過喺屋企困獸鬥傷感情

子爵府

小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

唔知點解覺得膠膠地
你小朋友對你的態度唔似自己湊

侯爵府

Onlok 發表於 23-12-19 16:28
我媽結婚之後都冇做過野。佢仲話後悔生得少,應該生夠4個。
唔覺佢有理過我哋啲功課。中學開始回條都係我 ...

伯友真好福氣!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

6歲人仔其實唔難教,不過我睇到個重點,樓主似乎跟得太貼令小朋友過份倚賴,初小係培養小朋友良好嘅學習態度,自理自學嘅重要時機,現階段培養好小朋友嘅學習態度比成績更重要,樓主有必要重新檢視教育方法。
唔好太著眼成續,降低要求,陪養自理/自律嘅態度先,別忘初心。

送你一篇文章 ..

上帝給我一個任務,叫我牽一隻蝸牛去散步。我不能走太快,蝸牛已經盡力爬,為何每次總是那麼一點點?我催它,我唬它,我責備它。蝸牛用抱歉的眼光看著我,彷佛說:“人家已經盡力了嘛!” 我拉它,我扯它,甚至想踢它。蝸牛受了傷,它流著汗,喘著氣,往前爬真奇怪,為什麼上帝叫我牽一隻蝸牛去散步?“上帝啊!為什麼?

” 天上一片安靜。 “唉!也許上帝抓蝸牛去了!” 好吧!鬆手了!反正上帝不管了,我還管什麼? 讓蝸牛往前爬,我在後面生悶氣。

咦?我聞到花香,原來這邊還有個花園,我感到微風,原來夜裡的微風這麼溫柔。慢著! 我聽到鳥叫,我聽到蟲鳴。我看到滿天的星斗多亮麗!咦?我以前怎麼沒有這般細膩的體會?我忽然想起來了,莫非我錯了? 是上帝叫一隻蝸牛牽我去散步。

很多家長都害怕自己的小孩輸在起跑線上,但是其實,他們忘記了:人生不是短跑,是一場馬拉松——馬拉松從來沒人搶先起跑,因為絕不會“輸在起跑線上”。所以孩子,你一定要慢慢來!而作為家長,只需要陪著自己家如同蝸牛般慢行的寶寶前行即可。孩子的成長需要過程,孩子的成長不是一蹴而就的,而是循序漸進的過程。

拼命催促孩子前行,只追求速度,不看過程,讓自己和孩子都錯失了很多人生的美麗風景,讓自己和孩子相處的時間變成了相互折磨的時間,你覺得孩子讓你操心,孩子覺得你們讓他煩心。

家長們,別讓你家孩子成為一隻流淚的蝸牛。

20170101    發表於 23-12-20 10:58
hkgra    發表於 23-12-20 09:39

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-19 23:07
6歲人仔其實唔難教,不過我睇到個重點,樓主似乎跟得太貼令小朋友過份倚賴,初小係培養小朋友良好嘅學習態 ...

謝分享

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-19 23:39

子爵府

小朋友其實未必個個知讀書係咩事,每個人get到的時間線都唔同,我諗唔駛咁上心

讀到書有讀到的路,讀唔到有讀唔到的路,係現代無話邊一條容易d, 都有辛酸

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

polliebb 發表於 23-12-19 16:22
好明,所以我唔會做ftm

Me2

侯爵府

MommyPanel勳章

spikenard 發表於 23-12-19 22:34
有時你放棄份工,唔單止教功課,而係係佢的童年的生活中有你的陪伴回憶,當佢上到中一,佢進入人生另1階段 ...

你講得好好,我起雞皮,講真

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

gilgilgilgil 發表於 23-12-19 22:52
伯友真好福氣!

真,我都覺得。
有次攞假陪佢覆診,佢同我講咁早係醫院排隊都唔知為乜。當刻我食住早餐抬頭望住佢。同佢講,其實我輪班工作。通宵唔好話瞓,休息都無乜,返早比佢而家更早起身。
佢聽完繼續食早餐。
有時覺得佢真係身在福中不知福。

子爵府

回覆樓主:

身教都好重要,好多時在街見到啲媽媽會鬧小朋友鬧到情緒失控,相信小朋友都好難教得好

水晶宮

回覆樓主:

功課外判,自己返出黎做野!

男爵府

我自己就覺得小朋友自細有父母唔係工人照顧係非常幸福, 而且小朋友轉眼就大, 媽咪應該好好真惜同佢相處嘅時間, 唔好只著眼同佢溫書唔開心嘅時間. 我都係FTM, 亦都有你嘅問題, 教小朋友係好勞氣, 我差不多每日都要重覆點解佢要温習, 但個仔都係要嘈完先會温書, 我會俾佢發洩下自己就盡量保持冷靜唔同佢嘈, 因為一嘈會沒完沒了. 你亦可以試下俾獎勵佢, 例如佢達標, 你買小禮物或weekend同佢去玩, 因為獎勵嘅推動力一定俾打鬧大好多.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

平時幾好感情都係假,一講功課溫書就傷感情,比錢出去補習啦,自己又唔洗勞氣
感激遇上你~

伯爵府

回覆樓主:

外判比人教,但當然自己都要背後跟下
困獸鬥咁搞法,傷心又傷身

珍珠宮

我兩個仔,我從來都無幫睇過一頁功課,未搵過一頁書,全部比錢人幫手教
所以保存住我係一個講道理、脾氣好、易話為既好媽媽角色

禁止訪問

伯爵府

從來唔讃成放棄工作照顧小朋友,搵份輕鬆/part time 都好

水晶宮

回覆樓主:

我,以前都好似你咁,有jm講得啱,跟得太貼。有咩問題?就係小朋友會太依賴。放手,你要陪養的係習慣,細心聽老師講功課的習慣,自己做功課的習慣。能獨立做野的習慣。不要在乎功課做得啱唔啱,唔啱老師會改,回家改正,你確保的是交齊就可以,這樣就不會太勞氣

伯爵府

問題係在於你唔識教,所以點揀結果都是一樣。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊