自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企人收到電話,今日去做500蚊身體檢查,然後又叫做3000幾的檢查,之後又話還有咩計劃9000
佢過來我屋企,話而家俾左3000蚊的計劃,我問檢查d咩,就話d癌症指數,我問有無單據,佢話還有幾百尾數未俾,咩單據都無
之前已經叫佢無信500蚊的檢查,話又話唔聽
好在而家屋企人唔想做9000的計劃,電話通知左對方,都唔知道下次過去會唔會又少幾千

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我每日都起碼聽3個COLD CALL 身體檢查

大宅

Martin媽咪 發表於 23-12-22 14:12

我都成日收到,通常都係馬上收線,係屋企人這次居然信有電話推銷的身體檢查,希望經過這次教訓就無下次

子爵府

我爸爸收到電話話$99 check 腰骨痛, 係旺角, 我話你唔好去, 佢話佢講中佢有腰骨痛, 我話有邊個老人家無腰骨痛, 我上網睇個間係美容中心, 佢再打黎我聽佢即cut 線, 真係要勸下啲老人家唔好上當

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我媽都聽過好多次, 重要對方呃佢話之前我媽有上過去檢查, 所以有佢資料.
後尾我地同對方講唔需要, 但隔幾日又再打來, 重約埋時間,
不過我媽唔識搭車去, 所以最後都無去到, 佢地又再繼續打黎問點解約咗又唔來,
來來回回2,3次之後就無再打黎

大宅

angelist 發表於 23-12-22 14:50
我爸爸收到電話話$99 check 腰骨痛, 係旺角, 我話你唔好去, 佢話佢講中佢有腰骨痛, 我話有邊個老人家無 ...

我奶奶第一次講,我已經叫佢唔好去,第一次佢約左時間,我叫左佢取消,點知道今日佢中午過來食飯,突然話今早去做左身體檢查,還俾多3000幾,老人家好多時話唔聽
我奶奶話d人好直接問,你有無匯豐卡啊,有無其他信用卡,慶幸我奶奶無信用卡和唔識用EPS,如果唔係會無多9000幾蚊

珍珠宮

回覆樓主:

好憎啲人呃長者,呢類電騙已好多年,但老人家分唔到真假,老人家想做身體檢查,後生嘅盡量帶佢哋去,希望做咗就唔會理呢類電話。
我鬧過呢啲人,打嚟話我係X姑娘,我話佢叫姑娘就係護士啦咩?

男爵府

500蚊係身體檢查我做過
係我老公叫我去,
我係後尾先知, 原來佢都係收電話有人SELL
但我果次又無乜問題, 現場佢有SELL我UPGRADE既
但我最後都無UP到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

日日都有

珍珠宮

cyytt 發表於 23-12-22 14:09
我屋企人收到電話,今日去做500蚊身體檢查,然後又叫做3000幾的檢查,之後又話還有咩計劃9000
佢過來我屋企 ...

我試過500蚊檢查,都查好多野,但去到sales姐姐會說你加錢做多d檢查,夠定力say no就得,我覺得又吾算呃人

大宅

wan_sosin 發表於 23-12-22 15:00
好憎啲人呃長者,呢類電騙已好多年,但老人家分唔到真假,老人家想做身體檢查,後生嘅盡量帶佢哋去,希望做 ...

我奶奶月頭其實都做過簡單的身體檢查,我還幫佢約左農曆新年後做詳細身體檢查,這次收到電話係驗其他的,老人家真係好容易相信

水晶宮

周小姐

大宅

angiehouse 發表於 23-12-22 15:21
我試過500蚊檢查,都查好多野,但去到sales姐姐會說你加錢做多d檢查,夠定力say no就得,我覺得又吾算呃人 ...

夠定力一定無事,可惜老人家唔係咁啊,真係年紀大,份報告一定有d方面有事,對方同我奶奶講得好嚴重,話你要驗d咩咩,跟住又驗d咩咩,然後就驗一大堆野,我奶奶話講到佢好煩好驚係身體有事,然後就俾錢了。我問我奶奶,咁你驗d咩,佢就話係癌症指數,然後問有無任何其他資料俾你,佢話咩都無,我話你俾左3千,咁有無證明你係俾左錢啊,佢地收你錢,咩單據都無俾

珍珠宮

2024年龍年勳章

同facial優惠一樣,好難全身而退。
總之話你身體,有好多可能問題。

珍珠宮

cyytt 發表於 23-12-22 15:36
夠定力一定無事,可惜老人家唔係咁啊,真係年紀大,份報告一定有d方面有事,對方同我奶奶講得好嚴重,話你 ...

應該搵仔女陪佢去,照超聲波立即知有無異常,其他既就幾星期後先有報告,都系果句,老人家最好搵人陪,吾帶錢吾帶卡,如果佢想驗多d野求個安心都無問題
我就驗過幾次都幾500蚊攪掂指數吾靚仔就自己去睇普通科醫生

侯爵府

環保接龍勳章

長者同事都係收到呢D電話.
話驗血500.
去到加照肝超聲波+1千
驗前列線+1千
又照咩頸動脈超聲波+2千.
等等..
埋單6000

其實佢本身有高血壓等病, 一直都係政府覆診.
唔知點解仲會去做呢D檢查.

大宅

angiehouse 發表於 23-12-22 16:11
應該搵仔女陪佢去,照超聲波立即知有無異常,其他既就幾星期後先有報告,都系果句,老人家最好搵人陪,吾 ...

今次係老人自己約自己去,我地唔知道,我已經幫佢取消左一次,叫佢唔好去,但d人繼續打電話來問佢,佢就又約時間去檢查

大宅

onlam2005 發表於 23-12-22 16:17
長者同事都係收到呢D電話.
話驗血500.
去到加照肝超聲波+1千

d長者係總係覺得有事,我奶奶都係每年政府覆診檢查一次,以前檢查有問題的,我地都同佢有定期預約檢查,只可以講係對方太厲害,知道點同長者講到佢地會俾錢再檢查落去

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

cyytt 發表於 23-12-22 14:56
我奶奶第一次講,我已經叫佢唔好去,第一次佢約左時間,我叫左佢取消,點知道今日佢中午過來食飯,突然話 ...

咁狼死....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊