自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

見有post說應對自己第一,所有野第二,對自己好,對他人自私,係咪真係正常無問題

ie:講幾個身邊既case大家吹下水留下言

朋友男A,女B
A由拍拖到結婚都以B為先,就算自己吾想做/做左吾開心都會以B為先,對B的家人和朋友都好自私,成日念自私野,同B家人一齊住但煮野食/買野食只買2人份量回家,有時客氣會問家人食吾食,見次次都話食就以後不問,不買
B覺得無問題,只要A對自己好就可以,吾關自己事。

子爵府

newc9 發表於 23-12-25 12:49
見有post說應對自己第一,所有野第二,對自己好,對他人自私,係咪真係正常無問題

ie:講幾個身邊既case大 ...

ie:A由拍拖到結婚前上B家,從來吾會買野上B家,生果個d都無
只買小小禮盒比B媽就算,但B其他家人買野share大圍就第一個食,講緊AB拍左十年拖
但B家人做節一齊食飯叫埋A,佢會不停轉餸盤,每樣夾2-4舊同B分,但成枱人有好多都未食個碟餸,A就轉返轉頭食第二次,B家人其實好怕同佢一齊食飯,因為B關係先無出聲

子爵府

newc9 發表於 23-12-25 12:58
ie:A由拍拖到結婚前上B家,從來吾會買野上B家,生果個d都無
只買小小禮盒比B媽就算,但B其他家人買野share ...

以上只係最普通case,自私行為勁多

作為我見到呢d人的行為我覺得自私極,真係不能用作老公/男友
但B覺得只對自己好就得,佢對其他人吾好無所謂

男爵府

回覆樓主:

我都識呢種人

不過你講緊邊個post?我都想睇吓

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

A 是冇家教。
AB 2人直頭人情世故5識
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

banki00 發表於 23-12-25 13:03
我都識呢種人

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23717299

子爵府

BK Milk勳章

newc9 發表於 23-12-25 12:58
只買小小禮盒比B媽就算,但B其他家人買野share ...

A嗰種人,不只係自私,有機會係細個屋企人冇教/唔識規矩。

識個朋友,見到同事去完旅行買番嚟的幾款手信,係for全組10個人既。舊同事會不停食佢喜歡嗰款手信,也不理會係咪食埋其他組員嗰份。觀察佢平時行為,佢真係唔知自己唔啱ga。

男爵府

記得18歲那年,識左個男朋友就係咁,佢對我好好,都好捨得花錢係我身上。但對我屋企人好自私,然後頂唔順佢嘅小家行為,都分手了

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果我係女方媽媽 唔會同住,同女婿保持距離,會出聲話個女,同枱食飯唔該畀長輩夾先。

子爵府

若我係B,我接受唔到
覺得佢好無禮貌,好cheap驚蝕底

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

A=老婆奴
B=極度自私
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

yoko_hau 發表於 23-12-25 13:16
記得18歲那年,識左個男朋友就係咁,佢對我好好,都好捨得花錢係我身上。但對我屋企人好自私,然後頂唔順佢 ...

我記得做PT時識左個男仔,大家朋友佢約兩個人一齊出街食飯,AA好正常,其後同佢去左幾次,有餐飯計埋加一尾數有0.5毫,佢不停講除吾到,對大家吾公平喎,我見佢禁我話尾數0.5/.
0.3我比啦,太耐已忘記比左幾多
佢即刻好開心話吾好意思既要你比多d

之後我回家同媽咪講,佢話約你出街玩都禁樣,呢個男仔麻麻,吾好再去,不過當時我覺得無問題,因佢吾係我男友AA正常,但佢計較一事就記左在心,之後佢再約我就好小出去

子爵府

newcook 發表於 23-12-25 13:28
A=老婆奴
B=極度自私

我都覺得反而B自私過A

珍珠宮

一隻手掌拍唔響!A只對自己鍾意嘅人好本來就冇錯,可能佢真係唔識人情世故,但喺呢啲事上B都非常之有問題,有個人對自己開心就夠,而對自己屋企人咁唔尊重竟然覺得冇問題,佢都算係極品⋯⋯對於A嚟講,既然B都唔介意亦冇提示佢要識做d同家人相處好d,A又點會自動自覺呢!?

水晶宮

A咁自私,佢同外母住,有無比家用呢?

珍珠宮

回覆樓主:

返轉頭夾第二次果碟餸係咩餸?好名貴?

調轉頭諗,個女朋友肯出席飯局係比面,要花錢花時間

子爵府

Jane1983 發表於 23-12-25 13:55
A咁自私,佢同外母住,有無比家用呢?

我吾會過問呢d野,問左就太過八卦了

子爵府

lingw. 發表於 23-12-25 14:00
返轉頭夾第二次果碟餸係咩餸?好名貴?

調轉頭諗,個女朋友肯出席飯局係比面,要花錢花時間

海鮮/雞/龍蝦/魚個d啦
不過其實佢咩菜都係禁,只要鐘意食都會出現快夾手

侯爵府

回覆樓主:

我以為係營養po

子爵府

agee 發表於 23-12-25 15:12
我以為係營養po

咩係營養po?吾明解

首頁

尾頁