自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

各區萬能的jm, 在網上有拜神的全雞買嗎? 我其實唔知規格,但家人有需要。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

拜神雞最緊要有頭有尾。我奶奶都係惠康買

123mummy    發表於 23-12-27 21:38

公爵府

2024年龍年勳章

要熟雞去燒臘舖買就得,講用來拜神唔斬就會全隻有頭有腳包俾你

123mummy    發表於 23-12-27 21:38

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

123mummy 發表於 23-12-27 20:23
各區萬能的jm, 在網上有拜神的全雞買嗎? 我其實唔知規格,但家人有需要。。。 ...

去燒味舖買隻白切雞,同佢講拜神用佢會幫你攪掂的

123mummy    發表於 23-12-27 21:39

翡翠宮

回覆樓主:

如果自己煮,去超市,街市買
唔想煮…就去燒味檔買隻熟嘅,記得講係買嚟拜神

123mummy    發表於 23-12-27 21:39

男爵府

燒味店/超市都有啦

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

同燒味店講買黎拜神 會揀隻冇瘀傷俾你 仲有一細舊紅腸送

伯爵府

2023年兔年勳章

Become 發表於 23-12-27 20:54
燒味店/超市都有啦

我都諗左好耐,全雞唔係周圍都有得賣咩,仲諗係咪拜神雞有啲特別野我唔識!

大宅

bonbonyy 發表於 23-12-27 21:16
我都諗左好耐,全雞唔係周圍都有得賣咩,仲諗係咪拜神雞有啲特別野我唔識! :unkno ...

以前生劏新鮮雞留埋腸雜,但現在鮮雞貴一齊從簡

123mummy    發表於 23-12-27 21:47

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你意思係咪出面賣的雞, 要有埋內臟, 雞腳?

以前有D燒臘店會有齊,但而家唔覺有埋雞內臟。

我婆婆以前拜神要劏隻新鲜雞, 因為有內臟。

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-12-27 21:29
你意思係咪出面賣的雞, 要有埋內臟, 雞腳?

以前有D燒臘店會有齊,但而家唔覺有埋雞內臟。。
係呀,大概係咁。家人話香港難買到, 可能要到深圳。我唔係好識拜神的雞要怎樣才是「如法」,如果香港有店鋪有賣, 咁就唔使佢走到去深圳。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

123mummy 發表於 23-12-27 21:46
係呀,大概係咁。家人話香港難買到, 可能要到深圳。我唔係好識拜神的雞要怎樣才是「如法」,如果香港有店鋪有 ...
而家少新鲜雞, 亦貴, 無人賣。 如要有埋內臟, 一定用新鮮雞。 如唔去深圳, 咁要自己去街市劏隻新鮮雔。

婆婆去咗後, 我都係去燒臘店買成隻雞唔斬。 我以前無所謂叫斬埋。 但幾次發覺成盒碎雞, 好多雞胸肉, 雞比唔夠一隻, 全無雞背, 我最鐘意食雞背。 成盒攞返去問, 話係成隻雞。 咁呃法。係美孚百樂門酒樓。 從此以後, 我買雞成隻唔切, 等無古惑出。

公爵府

2024年龍年勳章

123mummy 發表於 23-12-28 01:46
係呀,大概係咁。家人話香港難買到, 可能要到深圳。我唔係好識拜神的雞要怎樣才是「如法」,如果香港有店鋪有 ...

而家燒臘舖知道要拜神會搭啲雜,紅腸、豬脷之類,如果真係要全套雞內臟,就要去街市雞檔買新鮮雞,話係拜神要晒全套,返屋企洗乾淨放入電飯煲焗熟就得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有啲酒樓有酬神三寶,得閒留意下或者問下
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

2023年兔年勳章

不嫌貴及麻煩就買新鮮雞
買回來用粗鹽洗內臟丶腸、雞全隻內及外,再沖水洗乾淨
滴乾水後全部放入電飯煲按煮飯掣,夠鐘取出放涼備用
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

bonbonyy 發表於 23-12-27 21:16
我都諗左好耐,全雞唔係周圍都有得賣咩,仲諗係咪拜神雞有啲特別野我唔識! :unkno ...

我以為講網上拜神。仲諗咁in

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

123mummy 發表於 23-12-27 21:46

香港買啦
拎來拎去小心衛生問題

123mummy    發表於 23-12-28 09:02
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-12-27 22:16
而家少新鲜雞, 亦貴, 無人賣。 如要有埋內臟, 一定用新鮮雞。 如唔去深圳, 咁要自己去街市劏隻新鮮雔。 ...
呀, 都唔知道街市仲有新鮮雞賣, 以為全部都賣冰鮮了,去睇下先。。。斬料真係要金晴火眼, 雞唔斬都係辦法之一。

子爵府

Strawberrys 發表於 23-12-27 22:53
不嫌貴及麻煩就買新鮮雞
買回來用粗鹽洗內臟丶腸、雞全隻內及外,再沖水洗乾淨
滴乾水後全部放入電飯煲按煮 ...
謝謝, 咁就真係最全。

象牙宮

123mummy 發表於 23-12-28 09:00
呀, 都唔知道街市仲有新鮮雞賣, 以為全部都賣冰鮮了,去睇下先。。。斬料真係要金晴火眼, 雞唔斬都係辦法之 ...

大嘅街市, 我見有新鲆雞賣。 但成日要清潔檔, 一個日有幾日清潔就唔開, 你去睇吓先。

但若劏好的冰鮮雞, 係無內臟嘅。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊