自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

請問係咪先下載智方便,再去郵政局做認證就可以申請非觸式e道?方便嗎?
我係度諗,假設申請咗(電子身份證?),萬一唔見咗實體身份證,又急需返大陸或去外國,手機裡都仲有呢個電子身份證可以用到嗎?

象牙宮

回覆樓主:

唔使去郵局!下載智方便,登記好資料,就可以下載埋個e通道!係搞拎車牌先要用機認證

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

emilylam 發表於 23-12-30 17:27
請問係咪先下載智方便,再去郵政局做認證就可以申請非觸式e道?方便嗎?
我係度諗,假設申請咗(電子身份證 ...

唔使去郵局都可以用e道。

水晶宮

2024勳章

有自助登記站,可以自行認證
https://www.iamsmart.gov.hk/tc/reg_location.html

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

emilylam 發表於 23-12-30 17:27
我係度諗,假設申請咗(電子身份證 ...

原則上, 遺失ID係唔係可以再用E道
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

回覆 emilylam 的帖子

以上皆是

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

淨e道, 就咁申請左智方便就得
你路過見到有機再用幾分鐘做認證, 咁到時可以用多啲服務

水晶宮

回覆樓主:

原來唔使去認證都可以用e道,thanks

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

先完成智方便
再完成E道
唔使離開屋企都攪掂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

D..D 發表於 23-12-30 23:40
先完成智方便
再完成E道
唔使離開屋企都攪掂

国內己全面不用帶身份證、車牌、現金......出街、一個手機搞掂~

希望香港能早些實現丶有去樓下公園跑步祗帶手機、冇帶車牌、銀包出去、突然間要揸車出去、就要返上屋企取~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 23-12-31 05:51
国內己全面不用帶身份證、車牌、現金......出街、一個手機搞掂~

希望香港能早些實現丶有去 ...

可想過關唔使用手指

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊