自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

男爵府

今年香港除夕倒數設有煙花匯演,吸引大批內地遊客抵港通宵觀賞。但倒數完結後,同樣有大批內地旅客即晚返回深圳,導致有關交通工具不勝負荷、陷入癱瘓。其中,在太子、尖沙咀及灣仔的皇崗跨境巴士站均出現千人排隊的情況。

據「小紅書」分享,在太子皇崗巴士站,大批警員到場並封閉一段砵蘭街讓乘客排隊。有現場警員指示遊客不要再排隊,並建議乘搭通宵港鐵到上水轉乘的士前往皇崗口岸過關。而在尖沙咀柯士甸道及灣仔軒尼詩道的過境巴士站,人龍同樣有數百米長,各站都出現插隊等混亂情況。

但不幸地,部分遊客聽從警員的建議抵達上水站後,才發現無論的士還是N73巴士,都有巨量乘客等候。其中N73排隊人龍排到百和路橫跨粉嶺公路的天橋上。不少乘客見狀唯有滯留在上水站大堂或附近路邊,等待清晨後在其他口岸過關。

不過,即使順利到達落馬洲,也一樣人滿為患。而新深路更因為太多車輛而嚴重擠塞,不少乘客在屬於禁區範圍的新深路中途下車,違法步行前往落馬洲管制站。然而,即使過了香港關,因為皇巴受到深圳口岸嚴重擠塞影響,根本沒有皇巴車輛能接載乘客過橋到深圳。結果更有人徒步過橋返回深圳皇崗口岸。

同時,消息指因為深圳口岸嚴重擠塞,引致過境巴士無法及時回車,旺角皇崗線需向等候乘客宣佈暫停服務。亦有人發現油尖皇崗線的微信小程式因為不勝負荷而故障,無法提取早前已經購買的車票。

不少旅客在小紅書對有關情況大表不滿及失望,又表示不會再來香港跨年倒數。不過亦有網友質疑為什麼他們沒有預計到這些情況,或者在香港租住酒店呢?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2184184-1-1.html

琥珀宮

hct300 發表於 24-1-1 09:44
今年香港除夕倒數設有煙花匯演,吸引大批內地遊客抵港通宵觀賞。但倒數完結後,同樣有大批內地旅客即晚 ...

點解佢地會覺得凌晨時分會有車返到過去呢,其實應該call urber或的士去皇崗
冇留意交通安排嘅咩,一係call車

珍珠宮

回覆樓主:

得一個口岸行24. 塞爆係正常

珍珠宮

回覆樓主:

唔來就最好啦!人多會塞係自然現像,怕塞就在香港住一晚啦!又唔捨得。

selinako^^    發表於 24-1-4 16:07
badguy333    發表於 24-1-3 12:04
momososo    發表於 24-1-3 07:01
pc101    發表於 24-1-1 13:46

男爵府

回覆樓主:

仲以為夜啲放煙花,班人會留一晚,點知情願瞓地鐵都唔瞓賓館,睇嚟呢次算如意盤打唔響了。不過香港賓館$400一晚先得2張3呎單人床仲要放唔到行李,真係我都唔想住。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

今年香港除夕倒數設有煙花匯演,吸引大批內地遊客抵港通宵觀賞。但倒數完結後,同樣有大批內地旅客即晚 ...

小紅書啲人成日話對香港失望架啦,太多打手喇

男爵府

薯圈 發表於 24-1-1 09:53
唔來就最好啦!人多會塞係自然現像,怕塞就在香港住一晚啦!又唔捨得。
...
睇完煙花就到上水火車站免費過夜,$1也絕不給香港賺!

珍珠宮

hct300 發表於 24-1-1 09:57
睇完煙花就到上水火車站免費過夜,$1也絕不給香港賺!

咪就係!要慳咪排隊囉!

la_source    發表於 24-1-2 15:47

伯爵府

俾唔起錢就係咁嘅啦,多餘。

水晶宮

好心現一晚啦!住下酒店happy下!

瑪瑙宮

大廚勳章

薯圈 發表於 24-1-1 09:53
...

因為之前新聞有報道過平安夜同埋除夕尖沙咀旺角嘅賓館都Over兩千蚊甚至有啲索價3000所以個個都唔想留喺香港住

聖誕除夕|尖沙咀多賓館索價逾千‎ 有賓館逾$3,000貴過5星級酒店
https://www.hk01.com/article/973580?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

yeung_ma    發表於 24-1-2 17:16

水晶宮

失望就唔好嚟喇

pc101    發表於 24-1-1 13:47
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

喺本地生存咗咁耐
真係第一次見咁嘅境象
真係世界變

其實本地人好醒目
依啲日子都會避走日本
一係閉關在家

大家將就吓就會很好了

子爵府

畀面勳章

hiragana 發表於 24-1-1 09:49
得一個口岸行24. 塞爆係正常

咪係。。我諗d人以係係特別節日,好似港鐵咁通宵行駛,所以先一窩蜂咁返去。。

侯爵府

好寒酸

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 24-1-1 09:56
小紅書啲人成日話對香港失望架啦,太多打手喇
失望同時又教人點樣係香港攞公屋

大宅

seaheart88 發表於 24-1-1 10:05
因為之前新聞有報道過平安夜同埋除夕尖沙咀旺角嘅賓館都Over兩千蚊甚至有啲索價3000所以個個都唔想留喺香 ...

都唔係全部都係咁貴,花一千幾百好過咁淒涼,小紅書有人話有賓館都係幾百內。
平時節日邊度酒店唔加價,星期六日都加啦,何況香港咁細嘅地方。大時大節就要做好攻略,早啲訂。

伯爵府

Sebastian@ 發表於 24-1-1 09:56
仲以為夜啲放煙花,班人會留一晚,點知情願瞓地鐵都唔瞓賓館,睇嚟呢次算如意盤打唔響了。不過香港賓館$400 ...

我聖誕返嚟怕塞車,都專登喺珠海住多晚,第二日至返。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

瑪瑙宮

大廚勳章

變成一首歌 發表於 24-1-1 10:12
都唔係全部都係咁貴,花一千幾百好過咁淒涼,小紅書有人話有賓館都係幾百內。
平時節日邊度酒店唔加價,星 ...

所以嗰啲冇準備咪就係見咁貴返返去上邊囉。。。結果就慘。。踎街過夜
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

回覆樓主:

往年好似冇發生過咁?點解今年會咁?成班人一日遊,淨係落黎打個卡就走?咁就扺佢哋囉,on dog dog

首頁
12345...26

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊