自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

singdream 發表於 24-1-2 22:52
政府即刻跪低咗,d大陸人來睇煙花竟然酒店都唔住下,根本帶動唔到經濟,依家仲要即刻浪費多d人手!睇小紅書 ...
呢種人最好永世唔再來香港!離譜之至!!!佢以為自己係皇帝,免費睇咗世界級煙花,仲咁講嘢,痴線!

子爵府

回覆 virgokaren 的帖子

JM講出重點呀

子爵府

回覆 auroresy 的帖子

我哋嘅維港煙花真係世界級gar
我自己土生土長都因為怕逼唔去睇

班友憑咩叫政府車埋佢去睇

on dog dog

男爵府

TinyTomato 發表於 24-1-2 13:23
點解要去諗酒店業 ?

做生意就要識變通。

同意, 點解政府要幫一個行業?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Goldfat 發表於 24-1-2 20:46
我唔讚成24小時通關,沿鐵路及公路既市民唔洗訓。建議唔好放倒數煙花又唔環保又嘥錢。大陸都有地方放煙花, ...

鐵路唔可以廿四小時運行,要維修保養,放心

珍珠宮

而家香港所有配套都要遷就國內旅客。

水晶宮

2024勳章

延長通關其實係幾年前已經有計劃,只不過咁啱發生喺跨年煙花事件之後,令人誤會政府跪低
保安局:需要時與內地商延長深圳灣通關‎ 跟進延長香園圍開放時間
https://www.hk01.com/article/920175?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

【施政報告2019】深圳灣口岸24小時通關‎ 未來深圳東中西各有一個 https://www.hk01.com/article/386813?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

大宅

都方便香港人,喺深圳玩買食,洗哂的錢先,不需趕住回港!深圳商場食市開到好夜,唔趕客走。

男爵府

anan84 發表於 24-1-2 14:22
回覆 leopak 的帖子

咪係law又零消費

我諗佢地會係7仔買支水過夜,都幫助到經濟。

大宅

stopmebye666 發表於 24-1-3 00:34

支水都係大陸帶過來

男爵府

其實今屆政府除左識獻媚外,係經濟或其他方面仲做左d乜?

伯爵府

回覆 yaubb2014 的帖子

講得啱,通宵巴士都收貴d 啦
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

伯爵府

哈,搞笑,一晚半晚開晚大家開心吓,都搞到咁政治化,點解咁多人精力去應對邊個錯與對,呢啲事本身難預計,但有人係要覺得乜都要精準化,冇錯失,根本之後一定會有啲方法去改善嘅,就好似去厠所咁,無啦啦成班人去死一個,一定會有商場職員同你講去另一個會好啲

男爵府

czl115 發表於 24-1-2 23:27
延長通關其實係幾年前已經有計劃,只不過咁啱發生喺跨年煙花事件之後,令人誤會政府跪低
保安局:需要時與 ...
本身諗住做,同俾人嘈完再話本身諗住做觀感上唔可能一樣

水晶宮

2024勳章

回覆 Mikor 的帖子

如果唔係疫情,2000年可能就已經有三個24小時通關口岸

香港特首林鄭月娥在其任內第三份的《施政報告》中提到,計劃將深圳灣口岸的通關時間延長至24小時。

事實上,深圳市口岸辦此前已經透露,擬於明年底全面實施深圳灣口岸24小時通關,配合計劃開通的蓮塘口岸及現有的皇崗口岸。深圳陸路口岸將形成東、中、西各有一個24小時通關口岸的總體布局,基本滿足深港口岸旅客夜間通關需求。

據內地傳媒報道,目前深港陸路口岸中,僅皇崗口岸是24小時通關,「從官方到民間,皆有增設24小時通關口岸的意願,被提及的口岸則包括有深圳灣口岸以及尚待開通的蓮塘口岸」。值得一提是,早在深圳灣口岸開通之前,國務院的有關批覆,已經同意深圳灣口岸為全天24小時開放的口岸,只是後來深港雙方考慮客流等問題,將實際通關時間定為現時早上6時30分至翌日凌晨零時。

及至今年8月,深圳市口岸辦主任王守睿透露,經與香港方面協商,初步擬爭取在2020年6月底前,實現深圳灣口岸小車通道24小時通關,9月底實現貨檢通道24小時通關,到2020年年底前完成旅檢部分的準備工作,深圳灣口岸擬全面實施24小時通關。此外,待蓮塘口岸開通後,其也將爭取推動成為24小時通關口岸。

報道又提到,深圳灣口岸實施24小時通關,還被認為與深圳加快構築深港跨境貨運交通「東進東出、西進西出」的格局有關。事緣目前深港陸路口岸中,皇崗口岸、文錦渡口岸、深圳灣口岸等多個口岸皆兼具旅檢、貨檢功能,尚待開通的蓮塘口岸亦如是。

但其中位於城市繁華地帶皇崗口岸,由於周邊交通配套無法適應形勢發展,深圳市正在推動深港口岸功能布局調整,打造「口岸經濟帶」,其中一個重點工程就重建皇崗口岸,計劃取消其貨檢功能,預計2022年底前完成建設。

由於目前僅有皇崗口岸為24小時通關,若皇崗口岸未來取消貨檢功能,意味着需要有其它24小時運作的陸路跨境口岸,以配合跨境貨運業的需要。是故深圳市的計劃,就是利用東部的蓮塘口岸和西部的深圳灣口岸,實現貨運「東進東出,西進西出」的格局。

原文網址: 【施政報告2019】深圳灣口岸24小時通關 未來深圳東中西各有一個 | 香港01 https://www.hk01.com/article/386 ... articlecopy&utm_medium=referral

水晶宮

2024勳章

czl115 發表於 24-1-3 02:32
回覆 Mikor 的帖子

如果唔係疫情,2000年可能就已經有三個24小時通關口岸香港特首林鄭月娥在其任內第三份 ...

其實深圳灣和蓮塘口岸24小時通關,係為貨運考慮多,因為新皇崗口岸落成後,將不再有貨檢,香港人所需生鮮,會從呢兩個口岸通過,都係為左香港人自己。東一個西一個,速度更快,如果某一個口岸臨時出現問題(如水浸),另一個口岸仍能正常使用,唔會影響供應香港

侯爵府

mln 發表於 24-1-2 14:35
為酒店業而延遲,一定大把人反對,酒店業自己門生意做得不理想,就想入數給旅客?賺錢果時又唔見佢哋出聲 ...

好似唔係淨係個關口問題,皇崗塞車八、九乘係港車北上,塞住所以大巴返唔到黎。
爭取鐵路24小時通關主要方便香港人入大境,即大陸返黎,係咪港府依家借題發揮同深圳爭取?香港日日有煙花放咩?如果淨係因為呢樣嘢,個關口實拍烏蠅?有時諗要拉近距離,不如取消關口囉。

伯爵府

COSTA 發表於 24-1-3 00:54
支水都係大陸帶過來

紅色蓋果隻,嗰日見到好多

侯爵府

stopmebye666 發表於 24-1-3 00:34
No la, 佢地帶水嚟㗎, 7支買水佢地在小紅書寫到好似打劫佢地咁。

男爵府

取消關口,又可以請少d公務員,又唔使過關,又唔使搞咩口岸維護,可以慳返唔少錢。咩都同大陸睇齊,可以慳唔少,起碼大陸冇綜援出比d大食懶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊