自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

tinlong22 發表於 24-1-6 11:47
算罷啦,我就未聽過一個國家話連接受援助都無能力,唔通要開埋口話政治原因你先信咩
...

係啦,「冇能力接受人幫」,呢句句子有啲搞笑

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ddkaka 發表於 24-1-6 11:47
美國供應到好多食物同物資比日本市民咩?有報導話日本唔知邊到唔夠嘢食啦,美國幫到就唔會唔夠嘢食,唔比 ...

日本有駐軍喺日本,之前提供唔到協助(包括日本本身),因為道路損毀,送唔到物資,而家主要道路修復咗。
有個政治腦,就咩都係政治。

水晶宮

tinlong22 發表於 24-1-6 11:47
算罷啦,我就未聽過一個國家話連接受援助都無能力,唔通要開埋口話政治原因你先信咩
...

呢一刻災區交通網絡未修復,以往其他地區一樣有咁嘅情況,包括中國。
有個政治腦,就咩都可以用政治解釋,成個世界容易晒 ~

子子家    發表於 24-1-6 19:09

水晶宮

pauline_c 發表於 24-1-6 11:53
日本有駐軍喺日本,之前提供唔到協助(包括日本本身),因為道路損毀,送唔到物資,而家主要道路修復咗。
...

道路損毀唔通要修好條路先行,緊係用無人機派物資去災區先夠快,等美軍慢慢修好條路先送物質都冇話唔得嘅,餓多幾日啫

公爵府

2024勳章

hkmary17 發表於 24-1-6 09:33
仲要話只考慮接受美國幫助,呢啲時候仲要玩政治 。

美國自己國家經濟都唔係好掂,加上要幫以色列,烏克蘭。。仲邊要咁多多餘錢呀

珍珠宮

回覆樓主:

陸升

日本專家指石川縣大地震抬升地面將海岸線擴展175米

廣島大學一個研究團隊,調查地震導致的地面移位及海嘯波影響,比對地震後從高空拍攝的相片,涵蓋能登半島東北部約50公里海岸線,發現地震幾乎令所有區域的地面抬升,土地面積擴大2.4平方公里,在半島北岸部分港口,海水幾乎消失。

珍珠宮

ddkaka 發表於 24-1-6 12:00
道路損毀唔通要修好條路先行,緊係用無人機派物資去災區先夠快,等美軍慢慢修好條路先送物質都冇話唔得嘅 ...

日本不是先進國家嗎?一架運送物資貨機出事,沒有其化貨機?難以想像要等修好條路

已經喪失家園或親友,還要擔心餘震,要捱凍、無水飲,真係好慘!

日本政府做緊乜?

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-6 11:53
...

美軍基地有好多軍用飛機。可以揾d飛機空投救災物資,美國以前都咁樣幫助過美洲鄰近發生天災的國家。

當年四川地震,都有派中國軍隊/軍機飛去災區救人。

珍珠宮

mickeyeva 發表於 24-1-6 11:46
回覆 pauline_c 的帖子

今日幾多號?
日本政府正在與美國進行討論,美國正在準備?!

人命關天,黃金72小時都過曬,嘥氣!

美國可能謀住日本災後重建工程卦?遲幇早幇,都係幇呀。

珍珠宮

bbc2018 發表於 24-1-6 14:44
日本不是先進國家嗎?一架運送物資貨機出事,沒有其化貨機?難以想像要等修好條路

已經喪失家園或親友, ...

幾年前,全世界都見識過日本政府點樣handle公主號爆疫,一鑊泡!搞到有d遊客客死異鄉,最後各國政府派飛機撤僑作結。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-1-6 11:56
呢一刻災區交通網絡未修復,以往其他地區一樣有咁嘅情況,包括中國。
有個政治腦,就咩都可以用政治解釋, ...

交通未修復,美國d救援隊有對翼飛入去?

平時某d人乜都係政治,自己老細出事就叫人唔好講政治,笑死人

今日又出事啦,讚下佢哋開誠佈公,做得好,第二度搵唔到啦

我又真係未見過d機場出事得咁密

珍珠宮

ddkaka 發表於 24-1-6 12:00
道路損毀唔通要修好條路先行,緊係用無人機派物資去災區先夠快,等美軍慢慢修好條路先送物質都冇話唔得嘅 ...

所以呢,話乜鬼其他人無同理心啫,佢哋自己政府都唔急,使d外人可憐?讚下佢哋做得好,係榜樣,之後食下花生算
天朗氣清

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-6 11:49
交通網絡啱啱行得返,嗰度好偏僻,美國的確係可以最快提供協助,因為人同物已經喺日本。

...

唔講個快字尤自可,1號震,今日6號
美國救援隊去咗邊?仲協調緊呀?
天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 24-1-6 16:29

因為上次311去福島救援,被日本跣到攤攤腰。。。今舖肯定check得清清楚楚,攤到凍哂先去救啦。

水晶宮

日本自己都未了解實況,嗰度好僻,同埋有餘震,又有大雨。
而家呢個 forum 討論緊嘅,係一兩日前嘅事,無咩人跟到重災區最新情況(呢度)。

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-6 16:38
日本自己都未了解實況,嗰度好僻,同埋有餘震,又有大雨。
而家呢個 forum 討論緊嘅,係一兩日前嘅事,無 ...

係囉,唔急既,過多三五七日,或者一兩個星期後先救囉,無事嘅
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

有傳果到2023年頭已是有漏輻射水, E+ 地震完話又漏多D, 所以要慢慢來搞定左環境先.....
Stay Hungry , stay foolish !!

水晶宮

tinlong22 發表於 24-1-6 16:56
係囉,唔急既,過多三五七日,或者一兩個星期後先救囉,無事嘅

如果大陸救援咁慢,有啲人又會出嚟話/鬧,宜家係美國佬日本佬,即刻溫和/包容晒,同人哋諗埋直口,日本災民十日八日冇嘢食,佢哋覺得問題不大

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 24-1-6 17:02
有傳果到2023年頭已是有漏輻射水, E+ 地震完話又漏多D, 所以要慢慢來搞定左環境先.....
...

無可能,歐美都話d輻射水好安全,而家又縮
天朗氣清

珍珠宮

畀面勳章

Lilyforest 發表於 24-1-6 11:31
電視新聞都報導咗日本話只接受美國援助。

淨係老尾識摺千紙鶴咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊