在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tingting01 發表於 24-1-18 13:25
的確, 人地成班一齊講我 好難惡返佢地轉頭 我始終得一個人 ,唉 ! 好似孤獨精咁
...

Same situation too ><
Add oil together

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

樓主,我都同你一樣處境呀

仲要班人係惟恐天下不亂嗰種,已經唔睬佢哋架啦

但佢哋仲想將自己嘅工作抛俾我做(最後不成功,仲要講到我唔啱咁)

有時我會俾佢哋激到好嬲,自己坐係個位喊,失眠,影響自己照顧家庭

我係自己選擇唔埋堆,因為我無辦法認同佢哋講嘅嘢(負面同針對人的說話),同不停想我做佢哋嘅工作(我都要保護自己,因為身體負荷唔到)

跳開件事嚟睇,其實就算我走咗,之後都會有類似事件發生(因為咁已經有一啲同事俾佢哋搞到辭咗職或者轉左post)所以呢個唔係我嘅問題,發生呢啲事,係呢間公司嘅環境,呢班性格相類嘅同事相遇之後必然會發生嘅,而我只係遇然咁加入咗

正面啲諗嘅,其實我哋當今次係一個成長課,所有發生嘅事必有利於我(或者係有佢嘅意義)俾我哋知道自己需要啲咩野,學習係唔同嘅環境生存

其實我係工作上/家庭上有唔開心,我有時都會打上熱線傾,社工/義工/輔導員會同我傾,教我唔同嘅方法,其中一個女青的姑娘告訴我,每個人都有自己褔報。我哋保持正念,人善人欺天不欺!(華仔隻歌可以search下聽下)大家一齊努力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊