自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

又是地產霸權~

當時傳出、惠康及百佳、叫香港供應商唔可以供貨比佢、否則就唔同他們攞貨~

家樂福在1996年12月進軍本港市場時,不過﹐集團管理層其後發現﹐進軍本港的時間不恰當﹐加上港人並不完全接受超大型市場(Hyper Market)的經營手法﹐遂令集團4年來無法止蝕﹐損失慘重。

除家樂福市場策略失誤外﹐另一個「死因」﹐是受到本地龍頭超市強力進擊﹐令家樂福最終鎩羽而歸。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

水晶宮

以前香港有家樂福時, 我每星期都會去行同買野....

男爵府

本地超市進擊,咁都計到落地產霸權?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港大部份都係小型住宅,
呢啲超市賣嘅都係多量型,
一箱箱,一大袋咁賣,
屋企點擺到咁多貨?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

QQ_panda 發表於 24-1-4 10:35
本地超市進擊,咁都計到落地產霸權?

PK是誰的?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MsBusy 發表於 24-1-4 10:36
一箱箱,一大袋咁賣,

但又咁多港人、咁遠都走去山姆買嘢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 24-1-4 10:37
香港有750萬人,你講嘅咁多即係幾多?

男爵府

大力大力 發表於 24-1-4 10:36
PK是誰的?

咁惠康依d簡直就係外國勢力

不過山姆,家樂福,好士多依d全部都係歐美搞鬼!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

QQ_panda 發表於 24-1-4 10:41
咁惠康依d簡直就係外國勢力

不過山姆,家樂福,好士多依d全部都係歐美搞鬼!

根本就是兩大超市、壟斷市場~

買基金真係好傷

珍珠宮

大力大力 發表於 24-1-4 10:42
根本就是兩大超市、壟斷市場~

進軍本港的時間不恰當﹐加上港人並不完全接受超大型市場(Hyper Market)的經營手法﹐遂令集團4年來無法止蝕﹐損失慘重。

你內文都有提到啦,當睇唔到然後借機開火?

男爵府

回覆樓主:

為什麼?為什麼香港屋細又貴?為什麼香港工資咁高?為什麼高官人工重高過大陸官員?為什麼... 好多好多
因為呢度係香港。

yeung_ma    發表於 24-1-4 11:04

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

香港跟本行唔到Bulk purchase, 就係咁簡單,唔關乜嘢地產霸權問題。就算當年家樂福喺香港,最後啲嘢都要拆開,根本上冇可能好似外國咁樣做法,最終由批發價變返做零售價。山姆只係一個熱潮,點樣下下一次買10隻牛角包,最少買六支1公升嘅椰青水?香港太方便,根本唔需要呢種咁嘅囤貨購物,喺外國唔同喎,買多啲咪塞喺Basement, 香港地買咁多塞去邊?

Fairyland    發表於 24-1-4 22:02
hinhin_ma    發表於 24-1-4 12:53

複式洋房

回覆樓主:

根本都唔多適合香港,同一品牌店,香港嘅特別細,上面嘅可以好大間

男爵府

麟媽媽 發表於 24-1-4 10:48
香港跟本行唔到Bulk purchase, 就係咁簡單,唔關乜嘢地產霸權問題。就算當年家樂福喺香港,最後啲嘢都要拆 ...

香港人普遍居住地方細,去山姆偶爾幾個朋友一起湊單買嘢,覺得好玩又抵買咋。不會成為購物常態。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實想平,你上HKTV Mall行一轉,你肯大批買一樣平㗎,我用開呢隻貓砂零售價$60,如果我喺HKTV Mall訂一箱三包,佢一樣平俾我㗎,唔使自己抬送到門口添,問題係你要搵位放咁多貓砂係屋企咋嘛。
attach1/tmp/phpbqtJ6d

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

RoseRosa 發表於 24-1-4 10:54
香港人普遍居住地方細,去山姆偶爾幾個朋友一起湊單買嘢,覺得好玩又抵買咋。不會成為購物常態。
...

咪就係囉,果欄買生果夠平一大截啦,但自己點要得晒一箱香蕉或者一箱提子呢?我見屋苑有啲人約埋,之後喺下邊分生果,但我唔識佢哋呀嘛,我都想行埋去叫佢受埋我玩

LilyChoi    發表於 24-1-4 12:25

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MsBusy 發表於 24-1-4 10:36
一箱箱,一大袋咁賣,

係啊,一來冇地方放二來如果唔好用或唔好食就好浪費

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會長期囉

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

新屎坑

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊