自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

香港跟本行唔到Bulk purchase, 就係咁簡單,唔關乜嘢地產霸權問題。就算當年家樂福喺香港,最後啲嘢都要拆開,根本上冇可能好似外國咁樣做法,最終由批發價變返做零售價。山姆只係一個熱潮,點樣下下一次買10隻牛角包,最少買六支1公升嘅椰青水?香港太方便,根本唔需要呢種咁嘅囤貨購物,喺外國唔同喎,買多啲咪塞喺Basement, 香港地買咁多塞去邊?

Fairyland    發表於 24-1-4 22:02
hinhin_ma    發表於 24-1-4 12:53

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實想平,你上HKTV Mall行一轉,你肯大批買一樣平㗎,我用開呢隻貓砂零售價$60,如果我喺HKTV Mall訂一箱三包,佢一樣平俾我㗎,唔使自己抬送到門口添,問題係你要搵位放咁多貓砂係屋企咋嘛。
attach1/tmp/phpbqtJ6d

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

RoseRosa 發表於 24-1-4 10:54
香港人普遍居住地方細,去山姆偶爾幾個朋友一起湊單買嘢,覺得好玩又抵買咋。不會成為購物常態。
...

咪就係囉,果欄買生果夠平一大截啦,但自己點要得晒一箱香蕉或者一箱提子呢?我見屋苑有啲人約埋,之後喺下邊分生果,但我唔識佢哋呀嘛,我都想行埋去叫佢受埋我玩

LilyChoi    發表於 24-1-4 12:25

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

miss_yuyu 發表於 24-1-4 10:49
根本都唔多適合香港,同一品牌店,香港嘅特別細,上面嘅可以好大間

香港人熱愛嘅泰國 Big C, 都進軍香港,啲店細過7–11 ,啲貨亦唔見得平,因為呢度係香港唔係泰國,租金燈油火蠟人工,呢啲overhead 根本做唔到泰國嘅價錢,所以唔好咁愚蠢問香港點解做唔到山姆或者Big C嘅價錢囉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

雖然大力兄計數係叻,但我老公計數亦唔弱,我老公成日話Time consuming 都係錢, 坐車上去有成本,高薪厚職嘅人上去拓貨落黎就人工貴囉,仲要花大量體力去托呢啲嘢返屋企,人到中年一陣間抽啲嘢扭親條腰就長手尾,計計埋埋所有成本,件貨都唔平呀。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pauline_c 發表於 24-1-4 11:35
咁你咪了解吓咩原因吸引香港人,平?bulk purchase?自己品牌獨特嘢?電器電子嘢?
雖然大部分係國產,不 ...

我上次去山姆,係我老公個大陸同事帶我哋去,佢仲笑話係香港人嘅景點,搞到我哋好似大鄉里

同事喺深圳人,佢話入會最主要係買牛奶比佢個女,我哋行咗一轉,實在冇能力抽啲嘢,最後買咗10隻牛角包,仲要分比人因為食用限期得幾日。我有個同學長住喺深圳已經10年,我問佢有冇入山姆會?佢話梗係冇啦!一個人住,點會去嗰度買嘢?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

大力大力 發表於 24-1-4 11:57
雖然我有好多物業、都認為樓價太高、 香港四大地產商、根本就囤積賣樓、佢哋用好多手段、推高樓價、令香港 ...

你都有咁多物業,你都係努力工作努力儲蓄,真金白銀買你啲物業㗎,都唔可以話而家世道艱難,逼你用深圳嘅租金收三幾千益你個租客㗎?所以,香港地少人多都冇辦法,如果政府學Singapore咁推出大量政府房屋,到時你作為咁多物業嘅業主,你又會牙痛咁嘅聲啫,兩難吖…..

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Piaget 發表於 24-1-4 13:52
呢兩間超市係壟斷,但香港d屋咁細,大部份人屋企都唔夠位存放大量食物/生活用品,再加上香港人鍾意買新鮮食 ...

香港人係縱壞咗啦!疫情嘅時候我買Frozen meat, 嗰時啲新鮮豬肉好乸脷,點知我整完個豬扒出嚟,我老公吐出來話乜嘢豬肉嚟㗎?我心諗打仗,你第一個餓死吖!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

KATELYY 發表於 24-1-4 15:07
所以我覺得hktvmall算幾好。起碼有第三選擇

佢有啲嘢真係比門市平,我上次買飛利浦保溫電水煲,佢足足比豐澤平成舊水。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

大力大力 發表於 24-1-4 17:43
租客準時交租、一般都比市價低、大家好、最重要我又唔使煩~

咁都叫做市值租金啊,你成日攞香港同大陸比,乜都話香港貴,我朋友喺東莞返工,租成千呎$4000咋,喺香港就算你個單位細到300尺都冇可能$4000啦,係咪呢阿業主?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

廷廷媽 發表於 24-1-4 21:55
因為山姆遠,去一次唔方便咪一次買多d 返黎,如果係你屋企樓下,你會唔會日日都去一大包食物返屋企,講真香 ...

唔好講山姆呢啲buy in bulk, 我去工展會為咗有架拉車仔唔使自己抽,就係李錦記買嗰啲套裝,最終有啲用唔着好似豉油雞汁、甜豉油、黃豆醬係擺到過期我要掉!所以而家去工展會,忍住唔買。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊