夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

老公平時無咩好大既缺點,無咩不良嗜好,但脾氣唔好有時好小事或者一句語氣佢就會即刻跳曬制,會吼好大聲講晦氣說話,有時仲會當我媽面發我脾氣,咁大家都知呢d野俾長老見到就唔係咁好,會令問題升級
簡單黎講就係有時爭吵好似我同佢男女調轉左咁,又會一秒跳制,咩都講得出。

例如有一次去迪士尼,佢好心急推住bb車衝去某個設施(俾小朋友玩),我係後面抱住細b追,佢行太快我跟唔到,後來我打俾佢先見到佢,我第一句就問佢:你做咩行咁快姐, 我點跟?語氣算係怪責tone, 佢就即刻爆炸,當街大吼話佢都唔係跑,點會跟唔到bla bla bla

因為發生太頻繁我覺得感情受到好大既損害,我唔知係婚姻係咁 定係 我已經開始唔中意佢
但我地有小朋友,除左呢樣我好頂唔順之外,又好似無必要真係搞到離婚,雖然佢每次發好大脾氣同講晦氣說話個陣,我心入面都會閃過呢個諗法

請問大家因為咁我有離婚諗法,係我對婚姻太高要求嗎??我可以做咩改善呢?我唔想過得咁辛苦,同埋小朋友開始大,我唔想呢d畫面係佢地面前上演

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

limom 發表於 24-1-7 11:26
老公平時無咩好大既缺點,無咩不良嗜好,但脾氣唔好有時好小事或者一句語氣佢就會即刻跳曬制,會吼好大聲講 ...

有2個小朋友

如果你同佢講野語氣改變左,唔係怪責咁

係咪佢都會成日發脾氣?
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

老公平時無咩好大既缺點,無咩不良嗜好,但脾氣唔好有時好小事或者一句語氣佢就會即刻跳曬制,會吼好大聲講 ...

婚前都係咁大脾氣?

水晶宮

脾氣暴燥已經係一個好大好大的缺點

不過你已結婚又有細路,只有同佢溝通

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你老公拍拖時已經係咁?!定婚後先係咁?!要了解下個原因先。會唔會工作壓力大或點?!

字面睇你語氣唔算差呀。。奇怪你話你老公密住咁發脾氣。。

如果我老公係咁,我都會頂唔順

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

對我來說已是大缺點

民房

回覆 crystal媽咪 的帖子

如果我語氣唔係咁,佢唔會發脾氣但係日常生活總有呢d時候,好似迪士尼個個例子,好難會完全無情緒

民房

回覆 benchan025 的帖子

唔係,但我諗主要係婚後多左野要處理,一做野就容易有摩擦個種掛

民房

回覆 陳小b 的帖子

迪士尼個次,佢話我個樣同語氣係發脾氣,佢角度覺得我發脾氣先所以佢先發。。。。。

子爵府

樓主我同你面對同樣嘅問題,我同前度分開咗幾年,中間有同人拍過拖,但係最後都散咗,呢個前度就等咗我咁多年,最近呢幾個月我都有啲感動,所以決定同返佢一齊。但係同返佢一齊之後我發覺有一個好大嘅問題,就係佢脾氣非常之暴躁,小小事一點就着,發晒脾氣講晒粗口咁。

佢係好有心想同我組織將來,佢而家開始儲錢決定兩年後買樓同埋結婚所以我睇得出佢真係有誠意。但呢排發生咗幾件事,睇得出佢係一個脾氣好暴躁嘅人,令我反思,究竟我嘅將來係咪同佢一齊?

子爵府

我呢個前度同你老公一樣,平時都冇咩大問題,唔煙唔酒,冇咩壞習慣冇咩不良嗜好,慳家。

睇到大家嘅留言即時都會問佢結婚前拍拖係咪咁樣樣脾氣暴躁㗎?我知道下一句大家就會答,如果你結婚前明知佢暴躁你仲同佢結婚?咁就係你自己嘅問題。脾氣呢樣嘢真係唔係咁容易改,調返轉我都知道叫我活左幾廿年人叫我去改我嘅性格我都知道好難,將心比己真係唔係咁容易改變。

有人話過揀對象,唔係睇佢同你風花雪月或者開心嘅時候,而係要睇當對方遇到困境或者遇到難題大家有矛盾嘅時候係點點樣去處理,所以搵一個情緒穩定和識得控制情緒嘅人係好緊要

水晶宮

wewanwan 發表於 24-1-7 22:22
我呢個前度同你老公一樣,平時都冇咩大問題,唔煙唔酒,冇咩壞習慣冇咩不良嗜好,慳家。

睇到大家嘅留言即 ...

"搵一個情緒穩定和識得控制情緒嘅人係好緊要" - totally agree

脾氣暴燥我自己覺得係一個好大的問題,好大的缺點。性格確係唔易改,所以未結婚的話,我係會揀過另一個。

大宅

wewanwan 發表於 24-1-7 22:20
樓主我同你面對同樣嘅問題,我同前度分開咗幾年,中間有同人拍過拖,但係最後都散咗,呢個前度就等咗我咁多 ...

如果佢唔改,你注定長期受氣

子爵府

Nbs 發表於 24-1-7 22:27
"搵一個情緒穩定和識得控制情緒嘅人係好緊要" - totally agree

脾氣暴燥我自己覺得係一個好大的問題,好 ...

但除了脾氣這樣,其他既都無咩大問題,你都會選擇放棄?

水晶宮

wewanwan 發表於 24-1-7 22:58
但除了脾氣這樣,其他既都無咩大問題,你都會選擇放棄?

脾氣係揀男人一大重要criteria

大宅

.例如有一次去迪士尼,佢好心急推住bb車衝去某個設施(俾小朋友玩),我係後面抱住細b追,佢行太快我跟唔到,後來我打俾佢先見到佢,我第一句就問佢:你做咩行咁快姐, 我點跟?語氣算係怪責tone, 佢就即刻爆炸,當街大吼話佢都唔係跑,點會跟唔到bla bla bla
用少啲否定句、反問句,用多啲疑問句、肯定句、感歎字、魔術語。
迪士尼事件,你可以講:你行咗去左邊定右邊?我睇唔到你。
平時講少啲對佢的評價,講多對件事的看法。

侯爵府

佢會唔會有躁狂症?不過佢脾氣咁,都唔會肯面對去睇醫生

侯爵府

Nbs 發表於 24-1-7 23:42

非常同意

子爵府

Nbs 發表於 24-1-7 23:42

最慘仲要佢唔認自己脾氣,但係有時同佢靜心討論呢個問題佢就話,冇人同佢講過佢脾氣差只得你一個咁樣話佢,係你自己太矯情太小題大做

子爵府

free2020 發表於 24-1-8 00:51
佢會唔會有躁狂症?不過佢脾氣咁,都唔會肯面對去睇醫生

係呀,有啲人根本唔肯面對佢嘅問題,莫講要去到睇醫生咁專業,我自己只係平心而論同佢傾偈,佢都已經即刻反駁型人格上身,話自己冇發脾氣,話自己唔係脾氣暴躁,冇人同佢咁樣講過只係得你一個咁樣話佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊