0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

向各位媽媽請教!!情況持續左差唔多兩個星期 一到夜晚大概10後要哄BB訓覺 一抱起佢 佢就會爆喊 肯定唔係肚餓 唔係濕片 比左奶嘴 不斷哄佢 佢都係不斷爆喊 谷到成塊面紅晒 個頭又濕哂個種程度 一放落床 就會好快即刻安靜 佢明明好眼瞓 但係訓唔到 眼光光 我再抱起佢 佢又即刻爆喊 之後唯有再沖支奶比佢 佢就會飲住支奶慢慢訓著 晚晚都要喊成兩個鐘 究竟係咩原因 有冇媽媽有經驗可分享

伯爵府

2024勳章

呢啲是否叫百日哭喔

複式洋房

既然一放落床,就會好快即刻安靜,就由得佢自己訓啦

大宅

即係放落床就唔喊, 抱起先喊?
咁點解要抱

複式洋房

meomeo888 發表於 24-1-8 13:04

放佢落床係可以即時安靜架 但係佢眼光光唔訓 喺度啊啊聲講嘢 諗住回應下佢同佢啊啊聲傾陣計 傾左陣 佢又會開始喊 抱起佢哄佢 更加喊到拆天 擺返落床又會即時收聲 眼光光唔訓 隔左陣又開始喊 抱返起又爆喊⋯重覆幾次之後又差唔多到下一餐飲奶時間 開奶比佢 佢就會啜住啜住慢慢訓著 都應該係喊到無電訓著 就係每個夜晚不斷重覆⋯

大宅

JcLau 發表於 24-1-8 16:29
放佢落床係可以即時安靜架 但係佢眼光光唔訓 喺度啊啊聲講嘢 諗住回應下佢同佢啊啊聲傾陣計 傾左陣 佢又會 ...
唔使積極回應佢, 唔使抱起佢, 由得佢喊, 佢呢D叫學習緊自己入睡, 你一拎起佢就打斷哂

複式洋房

awless 發表於 24-1-8 20:35
唔使積極回應佢, 唔使抱起佢, 由得佢喊, 佢呢D叫學習緊自己入睡, 你一拎起佢就打斷哂
...

3個幾月人仔就可以開始學習自己入睡嗎?坐喺佢隔離倍住佢 由佢喊 慢慢等佢自己入睡 對嗎?

大宅

JcLau 發表於 24-1-9 00:01
3個幾月人仔就可以開始學習自己入睡嗎?坐喺佢隔離倍住佢 由佢喊 慢慢等佢自己入睡 對嗎?
...
3個月係非常標準的時間, 開始有晝夜規律就可以訓練佢睡眠
其實唔陪都得, 真正自行入睡係時機成熟後, 家長要離開,
不過多數都唔忍心既.... 所以就陪啦
我自己就4~5個月開始冇陪

複式洋房

awless 發表於 24-1-9 00:50
其實唔陪都得, 真正自行入睡係時機成熟後, 家長要 ...

多謝你既寶貴意見 我會慢慢實行 希望會有改善

大宅

我B好早就唔鐘意抱哄睡,當初發現一抱起喊得仲勁,咁我唔抱啦,由佢係床扭來扭去,喊下停下,依依呀呀,如果喊得太勁就比奶嘴加放隻手係佢心口。
你阿B係床到醞釀緊瞓覺,好似大人咁一瞓落床都要轉下身,慢慢放鬆先瞓著。但你抱起佢就會打斷左,攪到佢更加醒,放返落床再由頭來過醞釀

複式洋房

09142023 發表於 24-1-10 02:23
我B好早就唔鐘意抱哄睡,當初發現一抱起喊得仲勁,咁我唔抱啦,由佢係床扭來扭去,喊下停下,依依呀呀,如 ...

你點醒左我 我真係無諗到bb唔再鍾意抱睡呢一點 多謝分享!!原來我一直打斷緊佢訓覺 仲諗住自己係氹緊佢 幫緊佢⋯ 喺呢度真係學到野 有得著!Thanks^^

大宅

awless 發表於 24-1-9 00:50
其實唔陪都得, 真正自行入睡係時機成熟後, 家長要 ...

複式洋房

meomeo888 發表於 24-1-8 13:04
就係囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊