自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章

1)到訪次數
2024: 3 次 (截至20240113)
2023: 39次
2022: 31次
2021: 32次

2)回收種類資料(如圖)

3)回收站/點/流動點
https://www.wastereduction.gov.hk/zh-hk/waste-reduction-programme/greencommunity#locator

開始時要時間適應,現在已經成為習慣!
希望大家一齊努力回收,源頭減癈!
attach1/tmp/phpwCqkUu

子爵府

Strawberrys 發表於 24-1-14 09:38
1)到訪次數

做得好

我主要回收厨餘,因為我家附近只有流動站,返工未必配合到佢哋個時間。

水晶宮

我都好想拎去綠在區區,但要搭車就真係會卻步。而家只能放三色回收箱

侯爵府

baby_yee 發表於 24-1-14 11:50
我都好想拎去綠在區區,但要搭車就真係會卻步。而家只能放三色回收箱

這類服務點實在不足, 慶幸綠在區區就在我家附近, 而且,隔籬街仲有幾間回收舖, 垃圾站轉個彎就有...如果自己唔做好回收就真係作孽.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

1)到訪次數

謝謝,原來有統計睇
attach0/tmp/phphGE3PB
放下自在

珍珠宮

我以前儲起1-2星期嘅量,等順路時去,有時真係專登搭一程車去,雖然老公話我on 居但起碼個心好過啲

而家嗰區附近無就唯有放樓下3色桶,雖然明知假回收...

侯爵府

2023年兔年勳章

bhamcy 發表於 24-1-14 11:32
做得好 。

我主要回收厨餘,因為我家附近只有流動站,返工未必配合到佢哋個時間。

㕑餘都想,可惜樓下或附近無廚餘回收!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

2023年兔年勳章

做得幾多得幾多啊!

侯爵府

2023年兔年勳章

jyjy1684825 發表於 24-1-14 12:13
這類服務點實在不足, 慶幸綠在區區就在我家附近, 而且,隔籬街仲有幾間回收舖, 垃圾站轉個彎就有...如果自 ...

我都慶幸屋企附近(步行10分鐘內到)有綠在區區,娘家就只有流動點,夾啱時間都會去!

侯爵府

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 24-1-14 12:30
謝謝,原來有統計睇

輸入入卡號碼 https://reward.greenycoins.gov.hk

vyvy    發表於 24-1-14 14:56

水晶宮

2024年龍年勳章

1)到訪次數

做得好好
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

1)到訪次數

請問儲這些積分有甚麼用?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Strawberrys 發表於 24-1-14 12:34

廚餘比較論盡
我又唔係每餐都會煮,費事儲埋一堆
attach0/tmp/php8LzJZQ
attach1/tmp/php1O2mFA
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

Strawberrys 發表於 24-1-14 12:34

厨餘一定臭到嘔

伯爵府

1)到訪次數

attach0/tmp/phpwybtSG

侯爵府

2023年兔年勳章

uns 發表於 24-1-14 13:25
請問儲這些積分有甚麼用?

積分 https://www.wastereduction.gov.hk/sites/default/files/6green/GREEN$_Conversion_Table.jpg

對換表 https://www.wastereduction.gov.hk/sites/default/files/6green/GREEN@COMMUNITY_Gift_Redemption_List.jpg

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我屋苑有啊,但係回收紙果個箱成日爆,最多人回收紙質,個箱太細啦,拉落樓又無理由拉返上屋企

子爵府

平平無奇2 發表於 24-1-14 13:26
厨餘一定臭到嘔

我樓下係每日有人嚟收,所以無臭味。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我今年下半年先開始,不過無附近無6區,要特登去,希望政府可以開多d 6區。

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

如果有定點回收,就容易得多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊