自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

FFchan 發表於 24-1-14 12:56
剛剛有人打電話俾我66890744
說不正音港東話,叫我全名,話我係淘寶申請咗$888 會藉?
我答:我都唔識用淘 ...

港東話即時柴灣話?

男爵府

我訂大陸酒店住過,就開始好多講得出名電話

公爵府

2024年龍年勳章

FFchan 發表於 24-1-14 13:05
冇!我睇醫生全部睇私家醫生!從來唔睇政府醫生

乜你以為私家醫生好有操守

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

詐騙

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都收過呢個電話,我都唔知佢講緊乜所以收咗線

男爵府

我都收過假扮淘寶嘅電話,我估係電訊公司出賣資料
因為佢係打我電話但講我老公個名(我電話係我老公幫我申請)

男爵府

平平無奇2 發表於 24-1-14 13:40
乜你以為私家醫生好有操守

你講乜?

象牙宮

Onlok 發表於 24-1-14 13:14
我家人貪啲禮品申請咗乜卡,下面條款咪會用佢啲名……
按link 分分鐘比 hack咗電話, 或放木馬,比人攞晒電話入面資料。

象牙宮

honeydeer 發表於 24-1-14 14:01
我都收過假扮淘寶嘅電話,我估係電訊公司出賣資料
因為佢係打我電話但講我老公個名(我電話係我老公幫我申 ...
Xx數碼, 有次用屋企電話幫老人家問資料,
轉頭就收到廣告電話,
平日屋企電話無響無電話入。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我想講呢,十幾廿年前,大家既私隱意識都好低,自己都係架。有咩抽獎,送野,或者開戶口,會藉個d。其實當時已經有晒個人資料,跟住賣出嚟。到今時今日大家都識得保護自己,但可惜個人資料其實好早已經外洩左了。不過,以前既資料,又可能好簡單,名呀,電話地址咁上下。而家,都係多d留意下論壇及新聞,知道最近有咩手法來防騙。防得幾多得幾多啦!

侯爵府

重複左

侯爵府

ydoris 發表於 24-1-14 14:24
我想講呢,十幾廿年前,大家既私隱意識都好低,自己都係架。有咩抽獎,送野,或者開戶口,會藉個d。其實當 ...

防得幾多吖,你在明,人哋在暗,只要某某公司個系統被人hack咗,個人資料就會外洩,防得到啲咩?香港講返最近期新聞,就連數碼港/消委會/銀行都被hack,員工/前員工/家屬/求職者/訪客⋯等等所有姓名&身份證號碼無一倖免外洩,你話唔上網唔用電子產品唔玩抽獎唔入咩會籍,當你避得過,但都無可能住喺深山,永遠唔同人唔同公司接觸?唔求職唔返工唔用銀行啦?
講真個人資料外洩係你點樣小心都避唔到㗎啦,自己把關自己個龍門好過啦,講得出我真名身份號碼又如何?無做過就係無做過,話之你話我借咗幾億唔還啦,cut線block號就得啦,見一個block一個,呢啲擺明騙案唔需要同佢講咁多嘢。

珍珠宮

小mama 發表於 24-1-14 12:58
我都有收過,講得出名
我扮唔識聽。。唔知邊度攞到資料

而家賣資料好普遍啫!

銀行,電訊公司一定有哂你資料。

侯爵府

大姑娘 發表於 24-1-14 14:44
而家賣資料好普遍啫!

銀行,電訊公司一定有哂你資料。

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/3570686/消委會被駭7小時%20攻陷80-系統
駛乜被賣吖,就用以上例子,你如果訂過《選擇》月刊,騙徒都已經有哂你啲資料。
所以樓主唔駛驚,你只要知道依家就算打嚟講得出你全名身份證號碼都係等閒事,就深知佢係騙案㗎啦,自己無做過就得,聽唔明佢講乜就cut線,唔駛同佢講咁多嘢既,尤其是依家又話咩新興騙案手法:用AI錄你音套你聲線咩剪接再呃第二啲嘢呢啲所以真係唔駛同佢講咁多嘢既,cut & block就得了。

侯爵府

hfl2000 發表於 24-1-14 14:43
防得幾多吖,你在明,人哋在暗,只要某某公司個系統被人hack咗,個人資料就會外洩,防得到啲咩? ...
係呀,真係無可能吾生活架。有些人就因為咁,又吾敢收電子月結單,用網上銀行,吾用信用卡,連政府登記既野都吾敢用,活在恐慌之中。

珍珠宮

回覆樓主:

其實知你個名好容易
我覺得遇到呢啲就cut線
唔好同佢講咁多
依家ai根本就可以套咗你把聲

子爵府

我上兩星期都收過,係話登記咗淘寶會藉,第一次cut佢線 block埋
第二次另一電話打黎,我嘢都費事講
而家話ai 分析你把聲扮你,所以呢啲垃圾電話都唔好講咁多嘢
或者接到啲不知名電話,自己變聲講嘢

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實而家依個社會乜嘢私隱啦?知道你電話號碼,你個全名,你個身份證號碼系好普遍,好普遍!除非你唔係喺地球生活啦!所以不要因為一打嚟講得出你全名,身份證號碼就好驚慌!冷靜d收佢線,之後當冇事發生,另外就算有訊息話因為咩咩事要入條link處理,就更加唔好入,因為你一入條link嗰邊啲黑客就會入侵你手機見到你輸入啲資料啦,所有疑問上返官網查就最安全最清楚,真係都講到口水乾,講到好多次不要貪方便就入條link咁就賴嘢啦
再給你參考
attach1/tmp/phpt2KxyU

侯爵府

我之前都收過, 講得出全名+身份證號碼, 佢自稱收數公司, 話我欠某公司錢, 問我比現金定轉賬還喎.
我收佢綫就冇再打嚟.

依家我唔接陌生號碼, 用電話錄音, 有正經事才回電

男爵府

有無用信用卡綁其他戶口?有就最好幾降低信用額,或者cut左張卡先,以策安全。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊