親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無JM住過以下飯店
1)難波Grids Premium 4人房(2單人,1上下格床)
2)難波唐草飯店 4人(相連房)

房間清潔,床舒適度,房間大小如果?

子爵府

BK Milk勳章

little_kid 發表於 24-1-20 13:17
請問有無JM住過以下飯店
1)難波Grids Premium 4人房(2單人,1上下格床)
2)難波唐草飯店 4人(相連房)

上年8月住過Grid Premiums.
清潔,舒適。
房間唔大但可以接受。
兩個中學生瞓上下格床,佢哋都滿意。

第一次住酒店期間用洗衣&乾衣機,都方便易用。

附近有2間以上幾大既便利店,行10分鐘左右有間開到2400既超市,好方便。

唯一唔理想,係後面街有間情侶酒店,但似乎冇乜生意,所以影響不大。

男爵府

ada_fung 發表於 24-1-20 17:02
上年8月住過Grid Premiums.
清潔,舒適。
房間唔大但可以接受。

謝謝你分享,你住咗幾多日?
聽落環境唔錯,我都安心啲,我1個中學1個小學,打算全個旅行住1間酒店,唔想搬來搬去,請問有無咩要留意㗎?

子爵府

BK Milk勳章

little_kid 發表於 24-1-20 17:30
謝謝你分享,你住咗幾多日?
聽落環境唔錯,我都安心啲,我1個中學1個小學,打算全個旅行住1間酒店,唔想 ...

我前後住左4晚
中間有1晚在京都,留低大行李在大阪酒店。
酒店裡面感覺新淨,大堂有免費自助咖啡。

記住難波站邊個出口最接近酒店,其實好近。
我兩個仔都識得自己坐車番酒店,及自己坐車出去會合我地。

男爵府

ada_fung 發表於 24-1-20 17:51
我前後住左4晚
中間有1晚在京都,留低大行李在大阪酒店。
酒店裡面感覺新淨,大堂有免費自助咖啡。

你啲囝咁叻
我哋都打算去京都,即日來回。
去環球影城,但買唔到fast pass, 希望平日去會少啲人。聽講一開門要跑入去,都驚我跑得慢俾人撞跌。

子爵府

BK Milk勳章

little_kid 發表於 24-1-20 18:08
你啲囝咁叻
我哋都打算去京都,即日來回。
去環球影城,但買唔到fast pass, 希望平日去會少啲人。 ...

我哋夏天去,好熱。

USJ 放棄無買Fast Pass,因為係門票的2倍,即是連門票人均要接近3萬yen, 接受不到,所以決定佛系玩法。

男爵府

ada_fung 發表於 24-1-20 19:15
我哋夏天去,好熱。

USJ 放棄無買Fast Pass,因為係門票的2倍,即是連門票人均要接近3萬yen, 接受不到, ...

係呀,太貴,1家4口都好好貴。寧願慳返。1日玩唔完,再買多1日門票。
你哋1日玩到幾多個games,你暑假旺季,而且Mario又係剛剛開,一定超多人去。

子爵府

BK Milk勳章

little_kid 發表於 24-1-20 19:21
係呀,太貴,1家4口都好好貴。寧願慳返。1日玩唔完,再買多1日門票。
你哋1日玩到幾多個games,你暑假旺季 ...

我兩仔已經大個,Mario雖然最新,但比較兒童向,佢地唔覺得要去,主力玩比較刺激嗰D。

而且好熱好晒,乜遊戲都要排好耐,其實佢哋冇都係玩幾樣咋。

男爵府

ada_fung 發表於 24-1-21 08:30
我兩仔已經大個,Mario雖然最新,但比較兒童向,佢地唔覺得要去,主力玩比較刺激嗰D。

而且好熱好晒,乜 ...

玩到幾樣都好,唔洗玩哂嘅,玩到鍾意嘅games就得。
你2個中學生除了環球影城,仲鍾意去大阪京都咩地方玩,參考下。

侯爵府

little_kid 發表於 24-1-20 19:21
你哋1日玩到幾多個games,你暑假旺季 ...

我見d人在klook買early entry 一日 pass, 只是貴$150港幣左右,可以早15分鐘入場,呢15分鐘已經可以玩到最多人排的兩個遊戲,十分值得。
平時排最耐兩個遊戲要90分鐘一個,玩兩個你已經慳咗180分鐘=3小時了。

你同兩個小朋友去,應該也是學校假期,會超多人,環球影城會俾迪士尼仲多人,唔買fast pass 唔買 early entry, 你應該最多只能玩四五個遊戲,每個你預排隊起碼一小時。

你幾時去?我見官網仍有二月中之後fast pass.

子爵府

BK Milk勳章

little_kid 發表於 24-1-21 08:46
玩到幾樣都好,唔洗玩哂嘅,玩到鍾意嘅games就得。
你2個中學生除了環球影城,仲鍾意去大阪京都咩地方玩, ...

我plan左去呢D,但冇去晒:
- 長居植物園TeamLab (晚上)
- HEP Five商場 - 有動漫,扭蛋, Sanrio, Disney store, 多日本年輕人行
- 黑門市場附近,多動漫店
- Taito 遊戲機中心
- 神戶餵鹿
- 京都住溫泉旅館,嵐山,清水寺,都係行下睇景,食下野。比較特別係一早訂位坐觀光特急 AONIYOSHI express train 由京都番大阪

宜家D小朋友,都好難服侍。
以為plan 既行程佢哋會有興趣,其實佢地都係一般般。所以唔洗全部迎合佢哋,自己開心就夠。

子爵府

BK Milk勳章

katrinamama 發表於 24-1-21 08:54
我見d人在klook買early entry 一日 pass, 只是貴$150港幣左右,可以早15分鐘入場,呢15分鐘已經可以玩到最 ...

early entry 係比較相宜既方法。但旺日子都會加價。

我暑假去時,樂園開早上7:XX。
我見FB USJ分享群組,D人晨早 5:XX就去門口排隊等開門,即刻衝去 Mario 。

以上兩個方法都辛苦,我和家人都做唔嚟。

男爵府

ada_fung 發表於 24-1-21 14:41
我plan左去呢D,但冇去晒:
- 長居植物園TeamLab (晚上)
- HEP Five商場 - 有動漫,扭蛋, Sanrio, Disney s ...

我果2個都係開始鍾意刺激活動,動漫,打機都啱佢哋,動物園,餵鹿佢哋異口同聲話無興趣。
無去旅行幾年,佢哋大個咗,唔係我哋以前話去邊佢哋都興奮叫好lu~
觀光特急我都有興趣,研究下先

男爵府

ada_fung 發表於 24-1-21 14:47
early entry 係比較相宜既方法。但旺日子都會加價。

我暑假去時,樂園開早上7:XX。

但都玩到幾個games, 幾好

侯爵府

回覆樓主:

你會咩月份去?

我都搵緊酒店

男爵府

gilgilgilgil 發表於 24-1-21 21:08
你會咩月份去?

我都搵緊酒店

2月

侯爵府

little_kid 發表於 24-1-21 21:12
2月

係咪新年嗰陣?你而家仲未book唔怕咩?

男爵府

gilgilgilgil 發表於 24-1-21 22:18
係咪新年嗰陣?你而家仲未book唔怕咩?

未book 咩?
酒店我reserve 左,但未付錢
環球影城門票未買, fast pass full左喇

侯爵府

little_kid 發表於 24-1-21 22:24
未book 咩?
酒店我reserve 左,但未付錢
環球影城門票未買, fast pass full左喇

你揀左邊間酒店?
我頭痕緊應吾應該住近usj、因只住3晚吾想轉酒店;如果3晚住近usj, 之後去其他景點咪好吾方便
usj門票要預早幾耐買?

男爵府

gilgilgilgil 發表於 24-1-21 23:29
你揀左邊間酒店?
我頭痕緊應吾應該住近usj、因只住3晚吾想轉酒店;如果3晚住近usj, 之後去其他景點咪好吾 ...

我都未揀定,有JM話Grids premium 都好,可能住呢間,因為近JR,鐵路站,幾方便。
USJ我未買票,見1月仲有飛買,我去果幾日都有飛買,排下行程睇下邊日去先買。
你諗玩3日環球影城?我去2日,見8點就關門都早,我唔轉酒店。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊