自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

ngokwan 發表於 24-1-22 06:51
一星期前,用轉數快過數俾親人, 當時入親人電話號碼,亦即時出了親人英文名:Chan Txx Mxx
成功過數後亦cap ...

有冇图

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一星期前,用轉數快過數俾親人, 當時入親人電話號碼,亦即時出了親人英文名:Chan Txx Mxx
試過對方無,我過完數 ,一陣退返。

大宅

回覆樓主:

不過我試過用Bocpay內轉數快比朋友,朋友話收唔到,點知原來佢本身有Bocpay, 可能轉時default 左係BOCPAY, 去左佢個BOCPAY賬口
佢又好耐無用BOCPAY, 所以咪CHECK 唔到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

叫佢用是但一個payme, alipay app set fps ,就睇到本來果個setting, d錢就去左果度,連名都啱,一定係成功左

放下自在

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bonbonyy 發表於 24-1-22 07:14
好明顯係呢個case喇!唔明點會唔問人就過數俾人囉!
我見唔少人都在不知情下link左某啲唔常用戶口去轉數快 ...

我都係

Link 左去邊自己都唔知

水晶宮

回覆樓主:

有一次阿妹轉咗數俾我,但我搵極都冇,我有申請轉數快,原來去咗另一銀行的户口,因為全部銀行都用那個電話,佢有可能去咗其中一個,後來銀行叫我登記某間銀行為我收錢銀行,咁就冇再發生了!原來八達通都有可能喎。

侯爵府

check你自己transaction record( 交易記錄)。看$去了哪銀行的。

我朋友也是那樣。原來去了她saving!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

問下你間銀行有冇成功轉去果個戶口,如果有,叫你親戚再check 下,真係冇收到可能long 左係收款銀行度,叫你親戚打去銀行問下筆款去左邊

珍珠宮

多謝大家的回覆

應該是請親人去check check 有機會的戶口或地方,thx

大宅

有機會入咗八達通

子爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 24-1-22 07:02
如有人用轉數快入數俾自己,銀行應該有sms 俾自己

係。。兩邊都收倒

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

用轉數快轉錢,有一欄係㨂轉數快位置(如某銀行或其它支付工具如八達通/支付寶/微信),如果你冇選擇,會直接去咗對方(預設轉數快)收款 ,對方可能唔記得自己預設轉數快喺邊度,唔出奇。

如果未能成功轉數,錢會退返你戶口,放心。

大宅

你有曬證據一定係過咗數
我覺得係你個親戚搞錯多

男爵府

我都曾經試過,朋友過數比我,户口睇唔到,又無任何電郵通知。最後發現唔喺往來戶口,喺個人理財户口入面,所以要逐個户口開嚟睇,應該揾到的。

公爵府

回覆樓主:

我都係第一次知原來可以入左去八達通度~

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你親友可能set咗某間銀行或支付寶做轉數快預設銀行,但唔記得咗。d 錢落咗入佢果間的戶口,叫佢check 番。

子爵府

回覆 ngokwan 的帖子

我無登記過轉數快,但有payme,上次朋友想試下可唔可以轉數快俾我,佢試左1蚊先,結果係收到既

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有一次朋友過比我,我搵好耐搵唔到,直至銀行出statement 先搵返,原來去咗我好少用嘅支票戶口

子爵府

回覆樓主:

有時可能係唔知連咗落邊個銀行戶口,不過講真,我俾盡你10個銀行戶口,每個check下囉,有晒名,有晒紀錄,唔會無既。
你試下問下自己銀行呢個情況可唔可以搵返個紀錄(例如係對邊銀行戶口號碼/邊間銀行等等),或者有無其他方法。

不過過錢俾人應該要講聲既,無理由自己就咁過。不過如果對方真係扮無收就真係好cheap。

子爵府

2024年龍年勳章

ARabbit 發表於 24-1-22 08:42
我都係第一次知原來可以入左去八達通度~

但記住佢唔係入八達通,係入八達通銀包啊,要用app自己轉返落八達通度,如果到時唔知道攞張八達通去嘟就好尷尬呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊