自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

重點係你有冇辦法做好回收先。 你就係想啲人唔好將可以回收嘅嘢抌埋落垃圾, 好似我樓下個三色筒, 你有冇諗過你幾多日清理一次先, 日日攞到落去都爆棚。 著眼點根本唔喺個膠袋度。 如果到時實施咗, 啲人唔想用咁多錢揼垃圾 學下將佢分類回收, 但你有冇人同佢收 呢個先係大問題。 佢到而家都係諗唔到

girlbear    發表於 24-1-22 14:18

男爵府

ming1120 發表於 24-1-22 13:11
重點係你有冇辦法做好回收先。 你就係想啲人唔好將可以回收嘅嘢抌埋落垃圾, 好似我樓下個三色筒, 你有冇 ...

正確吖,我見香港人已經做得好好。
相信係政府想揾錢至係真。

琥珀宮

重點係你有冇辦法做好回收先。 你就係想啲人唔好將可以回收嘅嘢抌埋落垃圾, 好似我樓下個三色筒, 你有冇 ...

個回收箱跟手未又係推去垃圾房

大宅

回覆樓主:

而家解決唔到嘅問題, 四個月後就可以解決得到?

垃圾徵費嘅問題核心, 就係要收錢, 係講緊一個月100幾十蚊. 中產唔會覺得係啲咩錢, 但中下層就好唔忿氣. 好多人唔想俾錢,就係依個政策嘅最大阻力.

其實都唔關解說嘅問題, 你講得幾清楚都好, 就係要住戶俾錢. 政府用拖字訣, 頭六個月公屋有免費袋送, 咁之後呢?

環保生活,其實係要付出代價, 例如生活會變得冇咁方便, 生活成本加重, 依啲改變香港人ready未?放題/自助餐產生好多廚餘,過環保生活,大家要減少出去食/減少消費,咁就最環保。至於飲食業生計,依樣野環保局會話唔關佢事。

象牙宮

回覆樓主:

上屆政府留落黎既野,一向都只識益商家佬

大宅

KenChung_FB 發表於 24-1-22 13:45
正確吖,我見香港人已經做得好好。
相信係政府想揾錢至係真。

冇錯呀,唔係大家唔想環保,而係政府冇做好

子爵府

mandy952 發表於 24-1-22 13:47

係喎我之前喺youtube見到有嘅片段。 將啲回收桶 揼落架垃圾車度。 即係白做

大宅

無話可說 發表於 24-1-22 13:53
上屆政府留落黎既野,一向都只識益商家佬

唔關商界事。

垃圾收費,啲環保團體遊說咗好多年。

象牙宮

tkinwong 發表於 24-1-22 13:57
唔關商界事。

垃圾收費,啲環保團體遊說咗好多年。

印膠袋咪搵人做,咪益果d‘自己友’囉!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就算回收箱做得好,回收物點處理?而家只係小部份人回收,當全港一齊回收,d回收物料點樣消化?希望環保署公開說明一下!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ming1120 發表於 24-1-22 13:55
係喎我之前喺youtube見到有嘅片段。 將啲回收桶 揼落架垃圾車度。 即係白做
...

呢個問題應該係宣傳教育不足,有d人亂咁掉垃落去,污染咗d回收品,變咗全部都唔要得,最先要做好宣傳教育!

水晶宮

回覆樓主:

醉翁之意不在酒呀

子爵府

垃圾徵費個重點就係徵費

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實係樓主錯重點
大部分人睇到成個垃圾徵費重點在個$度
政府缺錢,印膠袋=另類印銀紙增加庫房收入
每一日幾百萬個膠袋,呢度幾多錢,仲未計食肆、學校、工廠既大型垃圾費
當家居一日收$500萬,學校醫院商業500萬一日,合計一日保守估計響垃圾收費有1000萬收入,一個月有3億,一年係36億收入。只係基本既收入

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-22 14:24
其實係樓主錯重點
大部分人睇到成個垃圾徵費重點在個$度
政府缺錢,印膠袋=另類印銀紙增加庫房收入

我唔覺得“大部分”網上討論呢一個垃圾費反對嘅係為咗錢。
我睇facebook, 好多群組都話錢唔係問題, 但係點解要整個膠袋出嚟去環保喎!
可能係一部分基層著眼點喺個錢度,因為對環保冇乜認知,
一部分人唔係因為錢,例如中產, 係睇環保成效。
一部分人唔係為錢,亦唔係為環保成效,但求自己做咗件事就當做咗。
就係因為各類人都有啲,所以社會嘅聲音先咁大。
至於你第二段講嘅垃圾費收入,我估冇乜人真係咁計過喎! 政府都好似冇講過, 我都覺得環保署都要交代下!

男爵府

回覆樓主:

實行左徵費,巿民過年實減少左買年花,桔意慾
成個經濟循環就一層層咁減
不回收,只重收費的垃圾徵費方案好得不償失好短視

我建議,公屋放廚餘機,嘟微訊‘’癈物有價‘’ 要實名登記,可以每kg 廚餘換$1, 但如發現亂丟如發現煙頭廁巾等就不獲回贈甚至倒扣

其他癈物回收都係呢個方向
教下哄下先係長遠方案

實俾bk 人話我諗得太誇,買得就唔旨在個11 蚊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MC媽 發表於 24-1-22 14:34
我唔覺得“大部分”網上討論呢一個垃圾費反對嘅係為咗錢。
我睇facebook, 好多群組都話錢唔係問題, 但係點 ...
我上面講既重點, 係響政府立場黎睇成個project
回收配套, 設施, 回收物接收量, 生產量, 通通不明
但最清楚計到每日條數幾多
300萬X$2.2 ~ 660萬, 未計家居包底同家居大型垃圾$11 等
隨時家居垃圾條數都去到1日1千萬
我都希望政府會有數據公布

市民既角度, 有人覺得幾十蚊無所謂,
有人覺得回收配套不足, 環保成效成疑
呢D 唔重複了

大宅

mandy952 發表於 24-1-22 13:47

如果係咁,回收意義係乜

水晶宮

之前已經睇新聞報導過, 回收覺入面既樽, 紙, 其實都係去左堆填區, 有幾多去左回收商度 ?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

簡單啲
不滿係,
政府錢就識收、環保做唔到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊