自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lo895121 發表於 24-1-22 14:50
我住嗰個屋苑成三千幾伙人,但係一部廚餘回收機都無,想回收都唔得。

我未用過廚餘機,其實會唔會衍生環境衛生問題呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fayefa 發表於 24-1-22 17:23
政府有無講過撇除成本之後,咖垃圾袋收入會處理?正如收$1膠袋稅,稅收後點用,定真係咁簡單作庫房收入就 ...

膠袋稅係商戶收, 自己袋袋平安,
果陣梗係容易推行, 每年多幾多億收入呀淨係個膠袋, 商戶幾happy

對於顧客, 俾多1蚊可能係買某D 平野會有唔多高興,
但絕大部份, 自備購物袋就可以避過唔洗俾膠袋費, 而且自備購物袋並唔需要花額外時間, 商戶好多都配合裝入自備既袋
所以唔算難實行, 就算加到$1 , 都無乜太大感覺, 因為好多商戶本身已經加到1蚊甚至有多, 自己袋, happy 無痛實行

至於垃圾既膠袋費係完全2 回事
對於好多產生無法回收垃圾既行業, 好似老人院呢類, 1個老人家用6-8張尿片
全部要包膠袋要處理, 每個月多左最少幾萬, 而政府只係俾多每人每月10蚊補貼...
極之可笑,

垃圾徵廢後, 相信D 老人家更加要受業pat pat 之苦, 而家經濟唔好, 慳得1蚊就1蚊
或者直接加收入院月費, 都無可避免了

https://www.tkww.hk/a/202401/18/AP65a88fbee4b05c88581e0248.html

男爵府

ming1120 發表於 24-1-22 13:11
重點係你有冇辦法做好回收先。 你就係想啲人唔好將可以回收嘅嘢抌埋落垃圾, 好似我樓下個三色筒, 你有冇 ...

係!佢哋真係唔明!成座大廈得嗰3個桶!不用半天都滿晒,冇人清理回收!啲廚餘怎麼辦?什麼6回收点,車又要行山長水遠,又在人返工時間先關!好似台灣及肥媽講要找車到時到点去啲大廈回收先啱!

男爵府

nieualma 發表於 24-1-22 14:54
回收水樽架機經常都爆

我試過啦!千里迢迢拿去葵芳入回收膠樽機,唔好意思,爆哂唔收!咁点?我只好又放入垃圾桶內!唉!真的冇用腦想嘢!唔係唔肯俾錢買膠袋,係我們肯分類做回收,你政府都要俾我啲回收点方便我們市民交去先得㗎!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

ming1120 發表於 24-1-22 13:11
重點係你有冇辦法做好回收先。 你就係想啲人唔好將可以回收嘅嘢抌埋落垃圾, 好似我樓下個三色筒, 你有冇 ...

佢自己拍攝膠袋測試影片,都係篤穿咗個膠袋。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔想知,唔想理,咪拖第二度講

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

caryfox 發表於 24-1-22 18:41
佢自己拍攝膠袋測試影片,都係篤穿咗個膠袋。

我想知好似佢咁穿小小使唔使罰錢?定要買多個袋套住?

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-22 18:14
膠袋稅係商戶收, 自己袋袋平安,
果陣梗係容易推行, 每年多幾多億收入呀淨係個膠袋, 商戶幾happy

咁依家話超市可以賣綠色袋代原本個白色袋,市民就可以一袋二用。咁代唔代表商家又賺多啲 不過依個見意其實好多餘,叫咗咁多年自備購物袋,依家又叫市民俾錢買購物袋,因為抵啲

珍珠宮

回覆樓主:

回收一件事,減廢又一件事

仲有,掉垃圾唔應該零成本

大宅

一杯凍奶茶 發表於 24-1-22 14:53
x2

就算有機又點杜絕無公德心的人咩都塞大入去呢?

部機要搵人睇住先得㗎。乜都放入去係會壞嘅。

子爵府

kittylam 發表於 24-1-22 18:45
我想知好似佢咁穿小小使唔使罰錢?定要買多個袋套住?

「即使有用「指定垃圾袋」,假如棄置垃圾時沒有把垃圾袋束緊,或任由當中垃圾刺破袋身,這些垃圾便可能被視為「違規垃圾」」

我諗穿小小無問題
但太多垃圾搞到個袋穿了,啲垃圾又凸晒出嚟就唔得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fayefa 發表於 24-1-22 19:03
咁依家話超市可以賣綠色袋代原本個白色袋,市民就可以一袋二用。咁代唔代表商家又賺多啲 不過 ...

綠袋要集中向政府採購
聲稱商戶賣袋毛利只有5%
唔知呀乜水就係話為免市民出去買野買多左膠袋(垃圾袋)唔自備購物袋民
就要唔可以只係俾垃圾袋個錢,要另外加多蚊
膠袋稅
咁就唔會鼓勵啲人買野時用膠袋
真係9588 講出黎唔笑先好野

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-22 19:47
綠袋要集中向政府採購
唔知呀乜水就係話為免市民出去買野買多左膠袋(垃圾袋) ...

都幾好笑嗰喎 果頭話用綠色垃圾袋代傳統膠袋,等市民可以一袋二用。好,聽落去好似少咗膠袋,其實咪又係用咗「1」個膠袋 轉頭又驚你唔自備購物袋,一個綠色袋嘅價錢就變咗等於垃圾袋+膠袋徵費 班乜水係咪諗住大懲罰就攪掂 咁原意一袋兩用咪廢咗武功

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Adiezz 發表於 24-1-22 19:33
「即使有用「指定垃圾袋」,假如棄置垃圾時沒有把垃圾袋束緊,或任由當中垃圾刺破袋身,這些垃圾便可能被 ...

最怕係本來係穿小小,掉落大垃圾桶時穿孔變大可能漏出垃圾,咁就可以罰錢

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-22 19:47
綠袋要集中向政府採購
唔知呀乜水就係話為免市民出去買野買多左膠袋(垃圾袋) ...

個乜水係綠領行動

男爵府

ming1120 發表於 24-1-22 13:55
係喎我之前喺youtube見到有嘅片段。 將啲回收桶 揼落架垃圾車度。 即係白做
...

現在澳洲政府$0.5 港元回收膠樽同鋁罐,百姓又有另外收入,政府要先做好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊