自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

歌莉亞 發表於 24-1-23 20:09
甚麼是油拔法?

油拔法的目的是去除細菌和刺激唾液分泌,還有其他好處。關海山科研團隊於《晴報》撰寫文 ...

咁咪成口都油淋淋攞

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

KUDOS 發表於 24-1-23 20:26
即係用椰子油漱口,詳細情形可以睇吓呢條link,我奶奶同媽子都有做!

https://www.cosmopolitan.c ...

睇下先,唔該哂

侯爵府

歌莉亞 發表於 24-1-23 12:19
我相信係性格問題,
有啲人比較內向, 亦都唔鍾意同人打交道

好羨慕人哋多朋友,可能某些人或經歷令我失望,而家唔想再付出太多再去經營,但又習慣咗,隨緣隨心。

禁止訪問

2024勳章

洋房

回覆樓主:

心態好重要,特別係大病時係可以影響好大。我覺得要學會安然。我哋做人其實好多嘢唔係自己可以控制得到,放開啲身體都會好啲。

伯爵府

healthkeeper 發表於 24-1-24 07:08
心態好重要,特別係大病時係可以影響好大。我覺得要學會安然。我哋做人其實好多嘢唔係自己可以控制得到,放 ...

絕對正確
有句說話叫做放寬心
我哋無法控制要發生嘅事情, 但可以改變面對嘅心態! 成日記住人哋令你嘅失望, 唔好, 只會令自己長期陷入不開心嘅狀態, 讓人哋嘅錯誤嚟懲罰自己多麼傻!無論發生多大嘅事情, 多麼不開心嘅事情, 我會同自己講, 所有事情嘅發生, 必是有利於我, 為我日後而鋪排的!

洋房

歌莉亞 發表於 24-1-24 07:24
絕對正確
有句說話叫做放寬心
我哋無法控制要發生嘅事情, 但可以改變面對嘅心態! 成日記住人哋令你嘅失望, ...

人其實好執著。隨咗生死所有事都係小事,但又有幾多人聽得明?好多人經曾經離死亡好近後先知咩係最重要,點活著但唔係人人都有第二次幾會。我宜家每日訓醒第一時間感謝可以打開眼睛,因為對我黎講可以起身睇到太陽唔係必然,係活得一日得一日,可唔可以生存落去全靠個天同其他人嘅決定。但我相信一切都安排好。

珍珠宮

歌莉亞 發表於 24-1-22 16:55
我唔係專家, 不過有jm問我如何保養叫我分享一下!
可能後生時久病成醫, 才有自己一套方法!
但我最相信養生最 ...

請問你me time會做啲咩?

大家有恆常me time嘅jm都分享下

伯爵府

歌莉亞 發表於 24-1-24 07:24
絕對正確
有句說話叫做放寬心
我哋無法控制要發生嘅事情, 但可以改變面對嘅心態! 成日記住人哋令你嘅失望, ...

謝謝分享,
樓主好正,
Support !

伯爵府

間唔中去個小旅行
不一定搭飛機,
例如去吓長州
比自己抽離吓鎖事
及沉殿一吓,
都會有所得著

伯爵府

redhot 發表於 24-1-24 10:21
請問你me time會做啲咩?

大家有恆常me time嘅jm都分享下

me time好多嘢做㗎喎
睇下你自己興趣係乜嘢
我自己就鍾意嘆個tea/ 飲杯嘢, 睇下書
煲吓劇/增值吓自己, 學吓新事物, 整甲, 按摩等, 自己獨處先算係me time!
我每星期都要有兩三日係me time嘅時間, 為自己舒壓及加添正能量!
上星期就自己去花墟, 行咗半日, 揀了盤靚蘭花, 之後返嚟自己裝飾下, 咁又玩咗一天!
即使有老公, 自己都可以好獨立, 要懂得唔怕孤獨, 有自己嘅興趣娛樂
咁就只有老公怕你離開佢, 而你完全唔會怕佢離開你!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊