自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家請工人姐姐時會問佢咩問題呢?
因為第一次見工人 所以上嚟問下

瑪瑙宮

Hermia1995 發表於 24-1-23 12:32
...

问你想知嘅野

公爵府

...

溝通到最重要,英文,廣東話,國語使旦一種

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

...

問佢上一份工的工作性質, 工作時間, 最叻煮咩, 鍾唔鍾意同小朋友玩? 其他睇你的需求

瑪瑙宮

Horsebbj 發表於 24-1-23 13:52
問佢上一份工的工作性質, 工作時間, 最叻煮咩, 鍾唔鍾意同小朋友玩? 其他睇你的需求
...

得老人呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你本身最需要姐姐既工作內容系咩先?照顧老人小孩之類既,如果屋企無老人幼童,甘呢D唔使問啦,我當年請工人主要做家務同煮飯,甘內容就問識唔識買菜,煮飯,煲湯,熨衫之類,煮過咩菜,煲過咩湯,(第時唔好話唔識),然後問下家庭背景甘,上一次回鄉系幾時?下次打算什麼時候回鄉?
我2公婆都返工,所以佢放假一定系星期六或日(講好放假日安排,到時唔好怨)。

別墅

...

多數問佢過往嘅經驗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

...

我老闆個個工人姐姐都由我去 interview:
FYR
- 有冇食煙,有冇紋身
- 平日有乜 hobbies?
- Education : 讀邊科?你再 base on 佢讀咩科再深入去問 Eg. 讀 Food Technology, 對煮食,食物製造有乜認識 Eg. 讀 nursing, 問佢衛生,照顧 related 嘅常識
- 現在做緊乜?之前做過乜?
- 先生/ partner 做乜職業? 如果姐姐來港打工,邊個照顧小朋友?
- 點解捨得/想黎出國打工?
- 平日下班回家邊個負責清潔,煮飯,house works?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

...

情境題:
-問如果她來香港照顧僱主小孩,但不聽佢話,甚至喝佢,打佢。會怎樣處理?
- 再問四大長老會隨時殺到,如工作上出現問題有拗撬會怎樣處理?
- 請按容易程度排序: 1. 清潔 2. 洗衣熨燙 3.煮飯 4. 照顧小朋友 --> 你順便考下佢同小朋友冬天沖涼有乜準備, 面對新主子,點樣去同佢溝通?
- 喜歡動物?屋企有冇養?eg. 狗,猫,魚,龜
- 有冇種花,照顧植物的經驗?
- 英文方面 (靠你自己聽,認為溝唔溝通得到)。
- 有冇中過Covid?有冇接種過 covid疫苗?
- 護照辦理好未?因為佢地申請 passport 都成 1-2個月
- 假期:係咪 flexible 放星期六 or 日?有時 family gathering 要 OT 你睇下佢有冇面有難色?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問佢之前嘅工作流程,唔多唔小會知道啲,之前我見過一個姐姐,佢話我聽佢6點起身,第一件事係上網睇下嗰日煮乜嘢,佢話佢煮乜佢僱主就食乜,一早6點起身就係睇電話揾煮咩食,跟住我問佢識煮咩,但我又唔覺佢係識煮嘢食。

大宅

回覆樓主:

睇佢聽到你問題後嘅 面容反應 先重要,
睇得出佢態度係咩人

還要揀埋一個好啲嘅agents會幫你做醜人喺中間做溝通橋樑。

有親戚請中一個一日拜幾次神,
每次半小時以上。呢啲要問清楚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊