自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

joannbb 發表於 24-1-23 18:03
做左Lasik 10年,近來有返近視150度及老花175度,我唔戴眼鏡睇近野好清楚,遠野就好辛苦。視光師check過, ...
你試過邊幾隻牌子?
我都試過無限咁多牌子及其副線牌子漸進con都唔得,甚至遠近都矇,最後視光師話畀最後皇牌我試,一試得咗,遠近一樣清,連包裝紙的微型細字都清楚睇見,離遠都睇到巴士號碼。直到依家都戴同ㄧ牌子10年了。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

joannbb 發表於 24-1-24 08:59
我有睇過你之前既回應,就係見你話遠近都咁清,細字又睇到,我都試戴過Cooper vision,視光師第一對就比我 ...

哈哈!你仲記得?應該都幾年前的事。

我係戴coppervision呢隻牌子
https://www.gopopstation.com/pro ... -1-month-multifocal
之前聽驗光師講, 其實佢嘅賣點係多段變焦的設計,
有 N和 D 焦距分左右眼, 所以可以遠近都睇得清楚。但其他牌子只得兩個變焦又冇分焦距,所以唔可以多角度清楚。
我依家戴咗10年,其間都有加深度數,每次都要幾副不同度數重新左右眼輪流試戴,唔似普通眼鏡咁加個度數上去就得,視光師話呢D就叫做「光學」。
另外就係好多驗眼師冇耐性幫客人驗老花漸進con.
我都領教過唔少,幸好當初遇上ㄧ位有心人。
我依家身邊戴漸進con 的人都是我介紹的牌子。

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-24 13:28
我記得呀!因為只有你說遠近都清,哈哈!你當時係配足近視及老花度數?定係減些少度數來遷就?
...

當時係配足哂度數, 而且第一次戴上簡直太感動, 遠和近係100%清楚.
我只能形容, 回復返我20歲時視力.

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-24 13:33
你係戴日鏡定月鏡?

係月拋, 日拋唔夠清.

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-24 13:57
我都希望有感動既一刻。但可能唔啱我呢!竟然會比月拋試鏡俾你,幾好喎
...

驗光師話月拋好D, 仲特登為我訂幾對試戴裝.

伯爵府

angelcheung 發表於 24-1-26 11:09
你好啊
我都係帶呢個牌子既漸進
但左右都係帶D鏡,甘係咪應一隻N 一隻D 甘先睇到遠近野?
我驗光師話係,
一隻Nㄧ隻D雙眼ㄧ齊睇就遠近都清,
但都要驗清楚,唔係你想左眼N就配左眼N,
假設兩眼同ㄧ度數近視,N&D掉轉都係唔清。
NN / DD嘅組合係好少機會發生,
絕大多數係 ND / DN 嘅組合。

伯爵府

angelcheung 發表於 24-1-26 11:09
你好啊
我都係帶呢個牌子既漸進
但左右都係帶D鏡,甘係咪應一隻N 一隻D 甘先睇到遠近野?
驗眼時已可驗出哪隻眼係 N,哪隻眼係 D

伯爵府

annchloe 發表於 24-1-28 13:39
請問可以pm 我你位視光師嗎?thank you!

真係唔好意思, 我絕對唔介意介紹, 但都咁多年前嘅事, 我都冇佢聯絡方法.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊