自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

做左Lasik 10年,近來有返近視150度及老花175度,我唔戴眼鏡睇近野好清楚,遠野就好辛苦。視光師check過,我可配戴漸進隱形眼鏡,試過幾隻牌子試鏡都未如理想,好難做到遠近平均,想問下有冇同我情況類似的各位,你們會點做,請給我意見,感謝

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

漸進con 只有調到自己舒服,我戴con 係出街同做運動多,所以犧牲睇近調睇遠野清楚多d, 但未至於近睇唔到,只係冇咁舒服; 返工就戴漸進眼鏡近都清楚

大宅

廷廷媽 發表於 24-1-23 18:35
漸進con 只有調到自己舒服,我戴con 係出街同做運動多,所以犧牲睇近調睇遠野清楚多d, 但未至於近睇唔到, ...

我多返工要睇電腦,睇手機,即係要睇近要清楚,就要犧牲睇遠

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-23 18:03
做左Lasik 10年,近來有返近視150度及老花175度,我唔戴眼鏡睇近野好清楚,遠野就好辛苦。視光師check過, ...

同你情況差唔多。之前已經試過配漸進鏡幾次,唔同舖頭唔同驗光師,trial鏡。最後那位驗光師都同我講話漸進鏡唔適合我。 而家都放棄配漸進鏡嘅念頭。用返普通Con。一向視光師都話一係度數遷就睇近嘢,一係就要就睇遠嘢;又或者一隻遷就近一隻遷就遠。最後試咗唔同嘅做法,選擇咗一對眼都係遷就遠,睇近嘅例如手機都有少少唔清楚,不過都可以接受。 呢個效果是比較滿意的。

大宅

LoveCorgi2 發表於 24-1-23 19:00
同你情況差唔多。之前已經試過配漸進鏡幾次,唔同舖頭唔同驗光師,trial鏡。最後那位驗光師都同我講話漸進 ...

你用返普通con,睇近野需唔需要戴老花鏡?

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-23 19:07
你用返普通con,睇近野需唔需要戴老花鏡?

暫時冇。或有需要戴返一副普通眼鏡。
好的視光師好重要。同一間店,今次襯搵開嗰位放假就試另一位。一向覺得唔同人有唔同judgement去加加減減相就。 用開嗰位其實都年資耐態度好,但試過想重新配con幾次都效果唔好。所以一直都重配舊度數con用,或甚至只載一邊。

大宅

LoveCorgi2 發表於 24-1-23 19:15
暫時冇。或有需要戴返一副普通眼鏡。
好的視光師好重要。同一間店,今次襯搵開嗰位放假就試另一位。一向覺 ...

魚與熊掌,不可兼得,或者我又再試返戴普通Con,想搵滿意嘅漸進隱形眼鏡真係好難

大宅

LoveCorgi2 發表於 24-1-23 19:00
同你情況差唔多。之前已經試過配漸進鏡幾次,唔同舖頭唔同驗光師,trial鏡。最後那位驗光師都同我講話漸進 ...

請問你戴返普通con,近視是配足度數,定係會減50度遷就老花?拉扯下度數

子爵府

醒目開學勳章

做左Lasik 10年,近來有返近視150度及老花175度,我唔戴眼鏡睇近野好清楚,遠野就好辛苦。視光師check過, ...

我最近都有呢個問題
本身有近視750 老花100
帶開普通con, 視光師 後期同我 減左100近視 , 睇近野好左,但遠野就唔太清。
後期配左對漸進con
700 近視, 100老花,但一樣睇遠野唔太清。
我都唔知點樣帶先好
其實係咪真係 唔可以 近 同 遠野 都同時清架?
]

大宅

angelcheung 發表於 24-1-23 22:43
我最近都有呢個問題
本身有近視750 老花100
帶開普通con, 視光師 後期同我 減左100近視 , 睇近野好左,但 ...

我都覺得唔可以遠近都清,視光師話有80%已經好好

子爵府

醒目開學勳章

joannbb 發表於 24-1-23 23:15
我都覺得唔可以遠近都清,視光師話有80%已經好好

甘如果唔可以遠近都清,甘帶返普通con其實咪都得囉?
甘其實漸進con都冇咩幫助甘。
]

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

試過幾個牌子既不同度數既con, 都係唔得,放棄咗,帶返漸進有框眼鏡算

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-23 22:17
請問你戴返普通con,近視是配足度數,定係會減50度遷就老花?拉扯下度數
...

唔係好記得。本身仲有散光。佢比我試咗幾對trial,如果睇例如手機清,睇遠就會有撻朦。每減50度,睇遠就清啲。

伯爵府

angelcheung 發表於 24-1-24 00:09
...

直頭冇幫助,已放棄配佢嘅念頭。

大宅

angelcheung 發表於 24-1-24 00:09
...

因為我有老花,有近視,戴普通con只可近視或老花,漸進鏡就可以兩者兼備,試左好多都係唔太理想

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

你試過邊幾隻牌子?
我都試過無限咁多牌子及其副線牌子漸進con都唔得,甚至遠近都矇,最後視光師話畀最後皇牌我試,一試得咗,遠近一樣清,連包裝紙的微型細字都清楚睇見,離遠都睇到巴士號碼。直到依家都戴同ㄧ牌子10年了。

公爵府

wiiabcd 發表於 24-1-24 07:26
你試過邊幾隻牌子?
我都試過無限咁多牌子及其副線牌子漸進con都唔得,甚至遠近都矇,最後視光師話畀最後皇牌 ...

請問係邊隻牌子?

大宅

你試過邊幾隻牌子?
我都試過無限咁多牌子及其副線牌子漸進con都唔得,甚至遠近都矇,最後視光師話畀最後皇牌 ...

我有睇過你之前既回應,就係見你話遠近都咁清,細字又睇到,我都試戴過Cooper vision,視光師第一對就比我試,未如理想,請問你是那一款?可否影比我睇

大宅

你試過邊幾隻牌子?

我都想好似你咁,配到一副合適的

大宅

回覆樓主:

Def

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊