自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

用度數就對眼睇嘢會攰,而且度數差距開始大睇遠近都唔清楚兩頭唔到岸。

因為要揸車,返工又睇電腦遠近都需要,最後con配足近視散光度數,返公司睇電腦on top 加老花眼鏡。另外有副普通眼鏡度數全部啱嘅,屋企或放假唔戴con時用。

水晶宮

視光師有提過漸進隱形眼鏡,但未係發展得好完美/完善,所以佢都唔建議我配 佢話好多客人試咗都係唔work

大宅

YuYuMother 發表於 24-1-24 09:34
用度數就對眼睇嘢會攰,而且度數差距開始大睇遠近都唔清楚兩頭唔到岸。

因為要揸車,返工又睇電 ...

你遠近都需要,即係普通con配足度數再加老花眼鏡,咁我都要試吓可唔可行,咁揸車時有冇外加老花眼鏡?

水晶宮

joannbb 發表於 24-1-24 10:05
你遠近都需要,即係普通con配足度數再加老花眼鏡,咁我都要試吓可唔可行,咁揸車時有冇外加老花眼鏡?
...

揸車戴Con就得因為望遠嘢,Con係配足近視加散光,唔使加老花眼鏡。不過望近嘢例如我用電話導航,或有message彈個字出嚟未必睇得咁清 除非用老人mode大大個字但我又唔想同未有需要

攞眼鏡時職員都有提過,其實最好戴漸進眼鏡遠近都睇到,不過我唔鍾意戴眼鏡,唯有用而家方法。

大宅

YuYuMother 發表於 24-1-24 11:12
揸車戴Con就得因為望遠嘢,Con係配足近視加散光,唔使加老花眼鏡。不過望近嘢例如我用電話導航,或有messa ...

介唔介意講你近視幾多度?

子爵府

醒目開學勳章

joannbb 發表於 24-1-24 06:45
因為我有老花,有近視,戴普通con只可近視或老花,漸進鏡就可以兩者兼備,試左好多都係唔太理想

...

我同你一樣 都係近視 + 老花
戴普通con 都係 一係睇近清 一係睇遠
一心諗住漸進會同時近遠都清,但都係唔得。
甘你而家帶緊咩con

]

大宅

angelcheung 發表於 24-1-24 11:30
我同你一樣 都係近視 + 老花
戴普通con 都係 一係睇近清 一係睇遠
一心諗住漸進會同時近遠都清,但都係唔 ...

前幾日視光師比左幾對漸進試鏡給我,我而家仲嘗試緊戴緊,不過都係唔適合,試左幾種,佢比既係Acuve Moist

水晶宮

joannbb 發表於 24-1-24 11:26
介唔介意講你近視幾多度?

一隻100+,一隻300+,散光100+。之前一隻200+嘅時候仲可以用度數就,但深咗就唔到啦⋯⋯夾硬嚟對眼好攰。

大宅

YuYuMother 發表於 24-1-24 13:18
一隻100+,一隻300+,散光100+。之前一隻200+嘅時候仲可以用度數就,但深咗就唔到啦⋯⋯夾硬嚟對眼好攰。
...

我試戴漸進隱形眼鏡期間,遠又清下近有點矇,近又清下遠又有啲矇,其實對眼真係好攰

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

joannbb 發表於 24-1-24 08:59
我有睇過你之前既回應,就係見你話遠近都咁清,細字又睇到,我都試戴過Cooper vision,視光師第一對就比我 ...

哈哈!你仲記得?應該都幾年前的事。

我係戴coppervision呢隻牌子
https://www.gopopstation.com/pro ... -1-month-multifocal
之前聽驗光師講, 其實佢嘅賣點係多段變焦的設計,
有 N和 D 焦距分左右眼, 所以可以遠近都睇得清楚。但其他牌子只得兩個變焦又冇分焦距,所以唔可以多角度清楚。
我依家戴咗10年,其間都有加深度數,每次都要幾副不同度數重新左右眼輪流試戴,唔似普通眼鏡咁加個度數上去就得,視光師話呢D就叫做「光學」。
另外就係好多驗眼師冇耐性幫客人驗老花漸進con.
我都領教過唔少,幸好當初遇上ㄧ位有心人。
我依家身邊戴漸進con 的人都是我介紹的牌子。

大宅

wiiabcd 發表於 24-1-24 13:23

我記得呀!因為只有你說遠近都清,哈哈!你當時係配足近視及老花度數?定係減些少度數來遷就?

大宅

你係戴日鏡定月鏡?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

joannbb 發表於 24-1-24 13:28
我記得呀!因為只有你說遠近都清,哈哈!你當時係配足近視及老花度數?定係減些少度數來遷就?
...

當時係配足哂度數, 而且第一次戴上簡直太感動, 遠和近係100%清楚.
我只能形容, 回復返我20歲時視力.

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-24 13:33
你係戴日鏡定月鏡?

係月拋, 日拋唔夠清.

大宅

wiiabcd 發表於 24-1-24 13:36
當時係配足哂度數, 而且第一次戴上簡直太感動, 遠和近係100%清楚.
我只能形容, 回復返我20歲時視力.

我都希望有感動既一刻。但可能唔啱我呢!竟然會比月拋試鏡俾你,幾好喎

伯爵府

joannbb 發表於 24-1-24 13:57
我都希望有感動既一刻。但可能唔啱我呢!竟然會比月拋試鏡俾你,幾好喎
...

驗光師話月拋好D, 仲特登為我訂幾對試戴裝.

大宅

wiiabcd 發表於 24-1-24 14:01
驗光師話月拋好D, 仲特登為我訂幾對試戴裝.

謝謝你的資訊,感謝

子爵府

醒目開學勳章

你好啊
我都係帶呢個牌子既漸進
但左右都係帶D鏡,甘係咪應一隻N 一隻D 甘先睇到遠近野?

]

伯爵府

angelcheung 發表於 24-1-26 11:09
你好啊
我都係帶呢個牌子既漸進
我驗光師話係,
一隻Nㄧ隻D雙眼ㄧ齊睇就遠近都清,
但都要驗清楚,唔係你想左眼N就配左眼N,
假設兩眼同ㄧ度數近視,N&D掉轉都係唔清。
NN / DD嘅組合係好少機會發生,
絕大多數係 ND / DN 嘅組合。

伯爵府

angelcheung 發表於 24-1-26 11:09
你好啊
我都係帶呢個牌子既漸進
驗眼時已可驗出哪隻眼係 N,哪隻眼係 D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊