自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

益咗淘寶!

管制即棄塑膠|4.22禁售膠棉花棒‎ 淘寶買得唔得?環保署稱不受限
https://www.hk01.com/article/985067?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
(emoji)全球單月1700萬用戶(emoji) 最多香港人用的新聞App!立刻下載:https://hk01.app.link/hknews

yeung_ma    發表於 24-1-27 15:12

子爵府

minidanny 發表於 24-1-26 23:54
淘寶可能禁運香港,甘就大鑊了!對我嚟講冇牙線棒真係好頭痕

樂天,Amazon 囉,唔俾本地商人賣就唯有上網買,要用就點都要買㗎啦,成單嘢就係趕絕本地零售商,振興淘寶大陸經濟

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

cy101 發表於 24-1-27 00:07
益咗淘寶!

管制即棄塑膠|4.22禁售膠棉花棒‎ 淘寶買得唔得?環保署稱不受限

muji , sasa,屈人寺都有紙軸棉花棒可以買到, 都未必一定要淘

珍珠宮

回覆樓主:

好討厭,應該搵到較環保嘅代替品,介紹比大眾市民先一步步禁。未見過咁差嘅做法,班人真係低能又無能

男爵府

魚仔餅 發表於 24-1-27 01:37
好討厭,應該搵到較環保嘅代替品,介紹比大眾市民先一步步禁。未見過咁差嘅做法,班人真係低能又無能
...

仲要吾比批評先可怕

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

政府來緊話有個大心心唔知係邊,果d唔禁?紙做的嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

天天天藍 發表於 24-1-24 17:51
第二時,開生日會,蛋糕上面唔會有裝飾、唔可以用膠餐具、膠枱布,我估全世界都唔會咁,香港想做環保世一? ...

上星期買生日蛋糕,已經唔比膠刀膠牌啦,最後壽星成個食

子爵府

回覆 麟媽媽 的帖子

我不會改變帶環保袋的習慣,一向也不會要商店的膠袋,如沒有帶膠袋我會選擇用手拿或索性不買。只是另外買垃圾袋,其他一切不變。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

牙刷呢 ?

侯爵府

minidanny 發表於 24-1-26 23:54
淘寶可能禁運香港,甘就大鑊了!對我嚟講冇牙線棒真係好頭痕
以後由水貨客由大陸走私牙線棒落香港

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊