自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係無數次想開post“聲討”東張!
但一諗起“冇人逼你睇”呢五隻大字咁就欲言又止!!撇開主持咬字發音,女主持衣着暴露唔講,最憎佢哋去攪啲明顯精神有問題嘅人!仲要一鋪威咁講:(經過我哋連日追訪,終於XXXXXXX)……最X街就係人哋唔睬佢,佢就好有東張精神鍥而不捨咁追住人哋嚟問問問,最記得有次被追訪者係個男人,人哋開頭冇理佢,避開佢,一路行一路叫佢唔好影,攪到人哋發脾氣爆粗鬧佢,佢就話(哇哇哇……啱啱佢用粗口鬧我呀,仲威脅我,好驚呀)……然後再繼續追住人哋(先生,你冷靜啲,我哋只係問你係唔係XXXX啫,咁你係唔係呀?你回應下喇)

大宅

回覆樓主:

大佬,你追住人哋咬住唔放,爆粗鬧你已經好溫和喇,萬一真係遇著個嚴重嘅,喺袋度攞把刀出嚟捅你兩刀都唔抵可憐呀!佢哋又冇違法犯罪,人畜無害……佢哋精神有問題佢哋都唔想,追住人哋話人哋威脅你,真係唔知係你有問題定人哋有問題!

大宅

回覆樓主:

近日已經一直發酵垃圾袋問題!今日第一日有得賣,你哋第一時間去購買試用再作報道係好正常!周街麵包店你唔去試驗,你就特登走去搵間全港都唔知有冇十間嘅榴槤專門店去證明個袋又貴又薄,兩下就穿窿!成個報道完全冇提過“環保”二字!難道貴為全港最大嘅傳媒機構就咁短視,只著眼於呢一個幾毫嘅垃圾袋而漠視生態保育問題?環保係一個長遠且需時才能見成效嘅自律性行動!所謂“前人栽樹後人乘涼”……平時都睇慣你哋啲刻意引導性報道,今次有麵包店唔去,出動埋榴槤專門店!得!勁!犀利!你贏!

男爵府

1.唔好睇
2.你自己睇開啲

大宅

tvb係咁架啦

大宅

曾經有人 發表於 24-1-27 07:03
tvb係咁架啦

搵一間榴槤專賣店攞榴槤殼去測試一個膠袋真係夠晒絕!(我見識少,目前為止,我未喺香港見過榴槤專賣店)……
咁攪法,佢就算拎個幾十萬嘅H袋去都穿喇!

大宅

Angela.Cheung 發表於 24-1-27 06:38
1.唔好睇
2.你自己睇開啲

我嘅個人感受就微不足道,但作為一個電視台,唔多唔少都有啲社會責任,咁就牽涉甚廣

大宅

回覆樓主:

其實如果咁多人睇東張,倒不如佢地做多幾個短篇story, 教人平時日常垃圾點分類,再帶去綠綠做分類!

伯爵府

baby.kaka 發表於 24-1-27 07:32
搵一間榴槤專賣店攞榴槤殼去測試一個膠袋真係夠晒絕!(我見識少,目前為止,我未喺香港見過榴槤專賣店) ...

佢咁做明顯想抹黑垃圾袋,裝榴槤边啲膠袋會唔穿?

大宅

baby.kaka 發表於 24-1-27 06:28
近日已經一直發酵垃圾袋問題!今日第一日有得賣,你哋第一時間去購買試用再作報道係好正常!周街麵包店你唔 ...

你真係講得好好呀,我都覺得東張成日報一啲刻意引導性嘅報道,吾係報人家事就係報精神病,你講得好啱呀,唔通香港7百萬人個個都用垃圾袋裝榴莲咩

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

認同做街訪的主持衣著暴露

子爵府

2024年龍年勳章

baby.kaka 發表於 24-1-27 07:39
我嘅個人感受就微不足道,但作為一個電視台,唔多唔少都有啲社會責任,咁就牽涉甚廣
...

tbb 表面係藍,實際係反正苦到爆
Be Happy

大宅

回覆樓主:

就算唔係榴槤殼,有啲骨或者有枝既生果(茘枝,龍眼等)都有機會整穿個袋。東張係帶出個信息,個垃圾袋係有機會穿,唔環保謝某覺得人地造謠。

當然,東張有啲題材係唔應該播同部份女主持衣著有問題,東張都應該正視。

東張係小市民係政府投訴/求助無門最後申訴既渠道。另外,有時播騙案手法,等市民留意係好事。

子爵府

果然有效率"應變反駁隊"

垃圾袋都係一件唔環境的垃圾,想要防彈構造?平時用普通垃圾袋都會穿,駛鬼抹黑咩?只係以前穿咗可以照掉,現在要唔比穿,唯有更唔環保用多個袋入。

好多市民生活艱辛,手停口停,昨日又聽到有人講被cut返工日子,遲D還要垃圾徵費,未徵費就已經加定管理費,乞衣兜攞飯食!其實收人一個價錢,把錢資助回收、增加配套、增加回收獎勵未攪掂,硬要人肉赤,攪到更唔環保和攪出更多問題。偽環保!

垃圾徵費/垃圾袋大家冇得選擇,要硬食
至少電視台還有得選擇,唔啱睇可以唔睇唔聽,直接轉台!

gruntel    發表於 24-1-27 17:07
幸福花    發表於 24-1-27 11:32

大宅

janttse 發表於 24-1-27 07:43
其實如果咁多人睇東張,倒不如佢地做多幾個短篇story, 教人平時日常垃圾點分類,再帶去綠綠做分類!
...

真係佢出少條片好過!既然播得,但就全程冇提過環保,只係講貴同差!真係要問下佢用意何在!

我自問我個人係非常超級唔環保嘅!
但深知環保係大趨勢,所以明白係要配合嘅……最多都只係覺得政府準備不足,唔會因為要俾錢而反其道而行之!!

大宅

幸福花海 發表於 24-1-27 07:54
佢咁做明顯想抹黑垃圾袋,裝榴槤边啲膠袋會唔穿?

佢驚政府死唔去,利用自己嘅工作再加多兩腳,咁嘅做法簡直侮辱咗呢個職業,即係侮辱緊佢自己!!!

大宅

阿淇仔 發表於 24-1-27 08:20
你真係講得好好呀,我都覺得東張成日報一啲刻意引導性嘅報道,吾係報人家事就係報精神病,你講得好啱呀, ...

由有人話“報警冇用,要報東張先得”嗰刻開始,佢哋已經開始變質!

大宅

Horsebbj 發表於 24-1-27 08:27
認同做街訪的主持衣著暴露

我簡直覺得佢哋已經毫無專業可言!

水晶宮

2024年龍年勳章

baby.kaka 發表於 24-1-27 09:20
我簡直覺得佢哋已經毫無專業可言!

所以我已經好多年冇再睇東張.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

康媽 發表於 24-1-27 08:29
tbb 表面係藍,實際係反正苦到爆

我宜家諗緊以咩方式投訴佢哋!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊