自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我個人覺得無人想比人管,但法例嘅推行,都係想令大家改變一下生活習慣,從而令香港更美好,我自己唔算太環保,但當有法例規管下,好似以提高膠袋稅及包裝產品不提供膠袋為例,確係令香港人少用左膠袋,實施左1年,當成為習慣後,又唔覺得影響好大。

好多言論話環保法如洪水猛獸,但實行左+優化左+習慣左之後,相信都係會做到環保嘅!

Boeing787    發表於 24-1-28 18:03

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實大家只要用申請消費券嘅學習精神去面對垃圾徵費,問題應可以立即迎刃而解!

珍珠宮

露比EE 發表於 24-1-28 10:40
我個人覺得無人想比人管,但法例嘅推行,都係想令大家改變一下生活習慣,從而令香港更美好,我自己唔算太環 ...

好老實講,用環保袋唔去用普通膠袋,我大力支持,但真係要睇情況,好似牙縫刷,牙線棒都話唔俾人用,或者要網購,又多一堆垃圾,抌一啲長啲嘅垃圾好似掃把,要人買把電鋸去鋸,我真係覺得好無謂,多咁多垃圾又買咁多嘢,規矩定到咁死,配套又唔足

侯爵府

不如聽下莊教授對垃圾徵費的講解吧!

「香港垃圾徵費成效未必如其他城市,從遊客相對人口比例和市民外出人數分析(莊太量)」

https://www.youtube.com/watch?v=HRrPDdMoEWg

侯爵府

熊熊老婆 發表於 24-1-28 10:50
其實大家只要用申請消費券嘅學習精神去面對垃圾徵費,問題應可以立即迎刃而解!
...

啱呀!
申請消費卷一開始未好識攞嘅時候,咪又話派就派啦,搞咁多嘢,到依加萬一唔派又人話!

珍珠宮

露比EE 發表於 24-1-28 10:58
啱呀!
申請消費卷一開始未好識攞嘅時候,咪又話派就派啦,搞咁多嘢,到依加萬一唔派又人話!
...

而家佢哋話網購係咪多左運費同垃圾,我啱啱執完屋,又要去買把電鋸?唔可以同消費券比

伯爵府

其實我相信大大大多數人唔介意比錢買袋,但掉支地拖又要剧断或比11蚊有d難接受,配套可否再好d,自問有做分類,但都覺得好擾民啫,打工仔由朝做到晚放工仲要為垃圾煩。
只是個人感想

象牙宮

熊熊老婆 發表於 24-1-28 10:50
...
收左既錢要還,
咁諗就會唔會好過d.

象牙宮

呢幾日同朋友食飯傾開,
政府配套唔夠,
朋友屋苑綠在區區,
每星期一日時間11-2pm,
如果自己去區區中心,
要搭20分鐘車專登攞去,
香港地方細,
唔係個個屋企可存足一星才回收一次。

大宅

唔係好得人驚,而係擾民.
我每日六點鐘出門口返工,夜晚七點幾先返到屋企. 返到去又要預備晚餐.. 星期六要執屋,星期日又要預備跟著幾日嘅餸,我根本無咁多時間去攪d 垃圾. 有多餘時間都要休息吓掛.
我係唯有用錢去解決問題. 同埋我係唔鍾意比人迫,更加唔鍾意掉件垃圾都比cctv 影住,我唔係犯人.

girlbear    發表於 24-1-28 16:56

珍珠宮

如果要儲垃圾幾日先抌一次垃圾,真係好唔衛生,曱甴老鼠蝨患都會多咗,有冇諗埋衛生問題?

我老公呢幾日儲埋啲濕立立嘅袋,佢話晾乾先擠返喺個袋盒,我已經覺得好困擾

珍珠宮

如果家樓下嘅回收箱,清潔姐姐真係拎去回收,我唔怕做回收分類囉!

子爵府

露比EE 發表於 24-1-28 10:58
啱呀!
...

咁嘅例子你都話啱, 派消費券好麻煩要你去申請, 呢個麻煩你係申請完之後佢係畀錢你, 所以啲人嫌麻煩 都接受。 但係呢個垃圾徵費要你好麻煩, 但麻煩完之後係要你畀錢。 啱啱相反。 咁啲人點會接受呢。 真係唔明你話啱乜嘢

girlbear    發表於 24-1-28 16:56
yeung_ma    發表於 24-1-28 13:31
yeung_ma    發表於 24-1-28 13:31

水晶宮

我個人覺得無人想比人管,但法例嘅推行,都係想令大家改變一下生活習慣,從而令香港更美好,我自己唔算太環 ...

終於近排有返啲正常人嘅post,個個又唔識淘寶唔識用智能電話都學得識竟然分類垃圾話點都唔識,大佬嗰個七老八十咩 ? 老人家而家都識得用智能手提電話啦。成日攞啲舉例又白癡,真心佩服!

男爵府

好多市民都唔介意垃圾收費買垃圾袋。首先要做好回收,但從來都冇好嘅配套,洗完一餐放落回收箱又拎去堆田,真嘅綠在區區流動回收站服務時間短,要返工嘅人唔得閒成日去,放假仲要拎幾袋搭車去綠在區區搞個令鐘。回收膠樽機數目少,而且經常爆滿,最少每個港鐵站/公共交通總站有兩部回收機俾市民回收膠樽。
如果有好嘅配套其實好多人自己會做,何苦係個垃圾袋上面搞咁多野,又防偽又唔可以幫人買。
成日話人地外國都得,人地係指定時間去屋企樓下收,歐美地方大,自家就有回收箱又係定期上門收。 一日唔諗好回收條路點行,迫人買垃圾袋都係權宜

男爵府

回覆樓主:

有D人覺得用錢搞掂就唔係問題

侯爵府

重要係:醉翁之意不在酒

男爵府

畀面勳章

重點係擾民,收費又貴。唔係淨係得自家垃圾一項支出,到實施果陣,管理費、食肆等等好多都會加價

侯爵府

天貓 發表於 24-1-28 10:51
好老實講,用環保袋唔去用普通膠袋,我大力支持,但真係要睇情況,好似牙縫刷,牙線棒都話唔俾人用,或者 ...

冇問題既,牙線棒咪照淘黎用
膠袋照買,每個月一百幾十,豪俾佢
外賣唔洗擔心,到時實有紙品代替。外賣冇餐具咪又淘定。

珍珠宮

華妹妹 發表於 24-1-28 13:24
冇問題既,牙線棒咪照淘黎用
膠袋照買,每個月一百幾十,豪俾佢
外賣唔洗擔心,到時實有紙品代替。外賣冇 ...

乜鬼都要淘,香港由有變無,又多左垃圾,唔講環保係無問題嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊