自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

天貓 發表於 24-1-28 11:37
如果要儲垃圾幾日先抌一次垃圾,真係好唔衛生,曱甴老鼠蝨患都會多咗,有冇諗埋衛生問題?

我老公呢幾日儲 ...
唔會分類 , 唔想間屋變垃圾屋

珍珠宮

yeung_ma 發表於 24-1-28 13:29

我都唔會幾日先抌一次垃圾,我驚變咗曱甴屋

水晶宮

大部份唔想分類既市民, 原因都係 : 唔想屋企變垃圾屋 , 潮濕天氣情況更差, 又臭又濕 , 費是煩, 一袋掉晒算

侯爵府

天貓 發表於 24-1-28 13:26
乜鬼都要淘,香港由有變無,又多左垃圾,唔講環保係無問題嘅

淘寶好呀,大家又好合作冇犯規,又促進同胞既經濟
俾錢解決

珍珠宮

華妹妹 發表於 24-1-28 13:36
淘寶好呀,大家又好合作冇犯規,又促進同胞既經濟
俾錢解決

咁多咗垃圾又要我俾錢,運費又要我俾錢,我冇錢俾

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你都覺得人驚 仲出貼,覺得未夠驚嚇?

水晶宮

回覆 cara.mak 的帖子

阿姐邊咁得間同你攪咁多!份工正辛苦工時長又少錢!

侯爵府

yeung_ma 發表於 24-1-28 13:36
大部份唔想分類既市民, 原因都係 : 唔想屋企變垃圾屋 , 潮濕天氣情況更差, 又臭又濕 , 費是煩, 一袋掉晒算 ...

我都唔分,我係懶,咁煩
咩為下一代?下一代都睬你都傻啦!識你老鼠

男爵府

問題係冇配套點環保?
付左費就當左環保?
開po 果位會唔會太天真?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hopuco 發表於 24-1-28 13:23
重點係擾民,收費又貴。唔係淨係得自家垃圾一項支出,到實施果陣,管理費、食肆等等好多都會加價 ...

等睇8月亂到一個點
應該未到8月 食肆街市加價,d 人又嘈加咁多, 唔用垃圾袋 用自己方法解決問題

水晶宮

yeung_ma 發表於 24-1-28 13:29

分咗成年,屋企都不知幾乾淨,其實好簡單就係你買返嚟嗰啲紙盒拆開已經係一個新嘅動作

水晶宮

唔係只有分類先叫環保 , 少去旅行,少食肥牛, 已經減少碳排放, 少網購 , 少染髮, 少用膠袋, 少買衫褲鞋 ......各自修行

水晶宮

華妹妹 發表於 24-1-28 13:43
我都唔分,我係懶,咁煩
咩為下一代?下一代都睬你都傻啦!識你老鼠
我都唔分 , 只會付錢買綠色袋, 一包過掉!

子爵府

關於地拖棍,其實唔係經常會掉,但充分反應官員冇從市民角度去思考、也反應對答技巧唔合格

伯爵府

yeung_ma 發表於 24-1-28 13:36
大部份唔想分類既市民, 原因都係 : 唔想屋企變垃圾屋 , 潮濕天氣情況更差, 又臭又濕 , 費是煩, 一袋掉晒算 ...

主要係無環保意識,最重要唔好改變到自己生活習慣,其實好多人都有做分類回收,我自己做了兩三年,全無垃圾屋,又臭又濕感覺,習慣咗亦唔覺得煩

珍珠宮

天貓 發表於 24-1-28 10:51
好老實講,用環保袋唔去用普通膠袋,我大力支持,但真係要睇情況,好似牙縫刷,牙線棒都話唔俾人用,或者 ...

對,我平時都做分類回收,紙類,膠類,鋁罐,衣服等我一向做開回收處理,除了廚餘,因屋苑無,我支持環保但唔系政府呢種咁擾民,掉支棍都11蚊實在太過那個兒了!垃圾袋又唔系可分解物料,又貴!咁同我平時用嘅膠袋無異!而且用政府膠袋變相更不環保!即平時的膠袋變成垃圾不能循環再用,食肆成本加大轉介消費者即物供更通脹,生產綠色膠袋商成為大贏家,偽環保!

girlbear    發表於 24-1-28 17:25

子爵府

ming1120 發表於 24-1-28 11:44
咁嘅例子你都話啱, 派消費券好麻煩要你去申請, 呢個麻煩你係申請完之後佢係畀錢你, 所以啲人嫌麻煩 都 ...

除咗有錢收,而且消費券只係麻煩一次,但垃圾費係日日月月年年都咁麻煩

珍珠宮

yeung_ma 發表於 24-1-28 13:56
唔係只有分類先叫環保 , 少去旅行,少食肥牛, 已經減少碳排放, 少網購 , 少染髮, 少用膠袋, 少買衫褲鞋 .... ...

還有,少生!人越多越唔環保,人一出生已經唔環保,奶粉尿片奶樽生活所有東西衫褲鞋一直到長大用嘅嘢都好多,地球人越多越污糟,但國家角度則鼓勵多生育先對經濟好

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-1-28 14:10
對,我平時都做分類回收,紙類,膠類,鋁罐,衣服等我一向做開回收處理,除了廚餘,因屋苑無,我支持環保 ...

有時佢真係太矯枉過正,其實大部份市民已經會用環保袋,我寧願佢以人頭計收垃圾費,再鼓勵人哋去分類回收,或者以獎賞形式,而大垃圾亦都要有一定處理方法,要列得好清楚,就唔好凸咗支地拖棍出嚟都要人哋去鋸,大佬唔係個個屋企本身都有把鋸,又要識鋸,鋸完鋸口好尖架,唔小心俾佢整親就大鑊,佢諗出嚟啲嘢根本冇諗細節….個人用品又要人哋去淘,又製造一大堆垃圾,管理處食肆都一定加價,樣樣都通脹,總之仲話要執行,真係冇眼睇….

girlbear    發表於 24-1-28 17:26

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我無擔心過,覺得商家一定搵到替代品,棉花棒一早有不是膠嘅,但啲人講到禁晒所有棉花棒,珍珠奶茶可以用紙飲管,又話唔好用,有回收箱分類,又話邊咁得閒搞分類,有廚餘機,又話又臭又引小強唔衛生,根本啲人完全唔想試下去改變

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊