自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

luvkaka 發表於 24-1-28 15:57
等到科技發達,地球已經等唔到人!真係每人做多一步咁難?唔係要求啲婆婆七老八十做,係大家有能力淘寶有 ...
地球有幾大?香港有幾大?恐龍又因環保滅絕?
地球要滅亡,你不能阻止也不能推遲。
如果你真係想地球好,真係唔好只得把口叫人環保,請你身體力行去日本抗議核污水先!
又或者近近地,去李鄭屋邨商場的環團組織!叫佢唔好開大冷氣機穿風褸拿住塊大膠牌叫人環保唔好用膠!
又或者再去新蒲崗另一環團,叫佢唔好把大量未用的茶包周街掉!
絕對唔係唔做,你認為現在的方法是環保嗎?用你腦袋來分析利與弊。

Boeing787    發表於 24-1-28 18:52

水晶宮

aigoma 發表於 24-1-28 18:30
如果你真係想地球好,真 ...

唔做,永遠都有千千8萬萬個原因,為反而反先至唔用腦吧,食飯啦你慢慢諗下啦

男爵府

aigoma 發表於 24-1-28 18:30
如果你真係想地球好,真 ...

而家跟啲膠官政策,跟本就唔係環保左,垃圾我要套多個政府垃圾膠袋去掉,牙線棒本來香港買好地地,日後要淘又多左啲包裝,唔明點解仲有人不斷提話環保環保,嘥氣,我感覺只係掠水

伯爵府

domantai 發表於 24-1-28 18:47
而家跟啲膠官政策,跟本就唔係環保左,垃圾我要套多個政府垃圾膠袋去掉,牙線棒本來香港買好地地,日後要 ...

做好三色環保回收相先啦

子爵府

luvkaka 發表於 24-1-28 18:32
唔做,永遠都有千千8萬萬個原因,為反而反先至唔用腦吧,食飯啦你慢慢諗下啦
...
我哪個字講唔做?唔好屈我呀!
我好用心機手寫字,見你為咗地球講到咁肉緊,真心提出方法,講緊係為咗下一代,再唔行出來,地球就冇了
唔好次次一講日本核污水、環團組織即收口!!
你係未真心為地球好?唔好得把口。

珍珠宮

好媽媽勳章

政府完全冇諗過做癈料回收,即係間接將處理垃圾的費用轉嫁俾市民,只注重罰錢,監控,點樣服眾?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果配套夠既我支持呀, 比錢買垃圾袋係ok, 大件垃圾比11蚊咁我睇下係乜啦, 好似掃把/地拖咁, 雖然好耐換一次, 但咁都11蚊就真係

其實最好係多啲回收, 唔好計淘寶,有時啲紙箱咁, 係啖應該有回收箱? 我貼左個label落去, 咁你回收都要搣返個label, 咁又要揾人整

公爵府

露比EE 發表於 24-1-28 10:40
我個人覺得無人想比人管,但法例嘅推行,都係想令大家改變一下生活習慣,從而令香港更美好,我自己唔算太環 ...

好認同你,真係好恐怖。
平時呢度好多人開口埋口講環保,但今次搵出千百個理由去反,真係無言。

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-1-28 17:43
幫上屆政府執行

明知咁多問題,好心就真係修正咗先行,一係真係煞停佢….

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我已經裝了綠在區區apps 也去了幾次 又量度好家中垃圾桶尺寸,知道所需垃圾袋 size,已 準備就緒了

珍珠宮

虎到金來勳章

hellolo 發表於 24-1-28 11:11
其實我相信大大大多數人唔介意比錢買袋,但掉支地拖又要剧断或比11蚊有d難接受,配套可否再好d,自問有做分 ...
以後唔好買成條魚,淨買超市魚柳,
唔好買雞翼雞髀成隻雞,只可食雞柳雞扒,
唔好買豬骨煲湯,淨買瘦肉,減少廚餘

珍珠宮

虎到金來勳章

j2j2 發表於 24-1-28 14:00
關於地拖棍,其實唔係經常會掉,但充分反應官員冇從市民角度去思考、也反應對答技巧唔合格 ...
希望4月開始,直播局長真人show

侯爵府

piv 發表於 24-1-28 21:24
好認同你,真係好恐怖。
平時呢度好多人開口埋口講環保,但今次搵出千百個理由去反,真係無言。
...

總之有理冇理都嚇左你先,平時無乜點換嘅大件嘢全部搬哂出黎講,我屋企3M果個洗地桶用左成10年,地拖舊左都係換地拖頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊