自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我以前學車都有bad experience
遇到個成日抽水嘅師傅
當時都好嬲

大宅

回覆 LedTV 的帖子

轉咗師傅,係學到嘢,但係都唔覺得叫好
你睇下我第二段,因為太多苦水,我分咗2段

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你運氣唔好遇到衰師傅。
我報沙駕自動波私家車,師傅、學院嘅補鐘師傅、街搵嘅補鐘師傅全部都好好唔會鬧人,禮貌請教佢哋問題都好肯教,我今個月考試一take pass。

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我25號嗰日先考到個牌
跟過2個師傅,第一個師傅時我考培正,肥咗我就轉師傅。其實佢唔閙人,亦真係從來都無閙過我,但我最唔中意佢成日上堂㩒電話,堂堂都遲5分鐘,然後早5-7分鐘落堂,維返咁多堂就都多。

之後我抽快期,抽到石蔭,轉師傅。
第二個師傅其實我考培正之前2日,搵佢補過鐘,覺得佢好有心教,所以搵佢學。咁事實都係我考石蔭上咗3次,共9節。考到個牌,最後一日我考10點55分,9點半上一節,然後10點20由佢揸我兜去睇學禁,再揸去試場。佢當日只收我一節上堂費用,另加一節考試車及租車費用。我當日考到11點半先離開佢部車。

兩個師傅都唔閙人,兩個師傅都係考前俾租車錢就可以。兩個都有可取之處。

閙人的師傅,我一定唔再跟佢學。

大宅

會唔會駕駛學校啲師傅會無咁衰呢?起碼可以同駕駛學校反映。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

katielbaby 發表於 24-1-29 20:55

再轉下
如果有時間再轉下

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

來緊都會學,留毛先

珍珠宮

回覆樓主:

我第一個師傅又係咁,未俾車租時好禮貌,又快覆,俾完錢後現形,火堂堂俾佢閙到無自信,又唔鍾意人問嘢,一問就起降,學左成個月都係兜大球場,之後我試另一個師傅,由架車結構開始講,唔明解到明,仲要好幽默,由上堂笑到落堂,但因為已經俾左車租,於是都係跟返師傅1,點知臨考試1個月先話時間同另一個學生撞左(疫情間停考),話介紹我俾同行,嬲到呢...好彩師傅2有期,但因為仲未行過路線,於是要狂補課(第一次行路綫(emoji)連學4節),令我有翻啲信心,所以學車係可以愉快學習嘅

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

winsonma 發表於 24-1-29 21:07
會唔會駕駛學校啲師傅會無咁衰呢?起碼可以同駕駛學校反映。

跟學院仲有一個好處,覺得師傅唔好唔啱可以換師傅 (我冇換過)

大宅

回覆 紫色線 的帖子

可唔可以pm資料比我?

珍珠宮

katielbaby 發表於 24-1-29 20:55

可能佢想你自己領悟所以唔快快講個答案出嚟,如果真係唔夾就試多個

我試過個補鐘師傅停埋一邊講足40分鐘,係40分鐘!講到尾聲我眼定定望住個鐘先再揸,不過我最後跟佢pass

btw,除左師傅1,我其他師傅都係考試當日先收車租

珍珠宮

katielbaby 發表於 24-1-29 19:31
後來有網友介紹咗另一個師傅,明顯唔同,有嘢學到。但係都勁鍾意鬧人,堂堂都比佢鬧,佢鬧人方法係質問你點 ...
我三十幾年前學,真係冇試過被鬧 ,不如你報駕駛學院丫,唔夾就換師傅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

katielbaby 發表於 24-1-29 19:19
好想知道d教車師傅唔鬧人係咪會死
剛學車時比熟人點咗,幫襯咗個呃錢嘅師傅。第一堂上堂教我推拉軑,淨見佢 ...

我聽過有人被教車師傅非禮

大宅

回覆樓主:

我第一次考培正,個師傅其實好好,唔鬧人,又就到我時間,仲特登俾多d夜晚同星期日我,但最後乙合格,丙就自己心急肥咗,佢好好呀,考完仲同我吹咗好耐水,我考前不停睇片同Google map, 唔明WhatsApp 佢,佢都會答我,其實佢都係呢度d網友介紹

之後因為未有得抽期,要搶期,我無可能搶到期,結果排尾期,足足一年,又係培正,我揾返之前個師傅,但可惜佢果日已經有個學生考試,接唔到,佢介紹咗佢個partner俾我, 又ok喎,都係唔鬧,有講有笑,不過就覆whatsapp好慢同難約期d, 但我最後都係放學時間pass 咗培正

我覺得令你個人放鬆d 比鬧人更有用,希望你考試成功

大宅

回覆 civil_servant 的帖子

師傅仲有無教?可唔可以pm資料比我?

子爵府

我第一個師傅都冇耐性,我揸車又冇天份,成日比面色我看,每次上堂都好驚同打擊自信。

第一次考肥左,即刻轉師傅,第二個夾好多。

大宅

j2j2 發表於 24-1-29 23:30
我第一個師傅都冇耐性,我揸車又冇天份,成日比面色我看,每次上堂都好驚同打擊自信。

第一次考肥左,即刻 ...

學車唔同學其他嘢。無得話將勤補茁,學完返屋企努力練習,下次上堂唔洗比人鬧架嘛

d師傅咁嘅態度,即係話無天份就唔好學,要學嘅就一坐上車就要揸到啦喎

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我嗰個師傅仲衰,呃鐘都不特止,中途又食煙同去廁所!又話我high花佢條link
新的一天...希望真的有新的希望吧...

男爵府

我15年前考,我係李健學,我記得當時我問個職員可唔可以分配個nice D師傅俾我,咁結果個師傅都ok 喎,冇乜點鬧,同埋學學下我有咗BB, 考路試果時差唔多5個月,個考官唔知係咪見我大肚手鬆啲,我一take pass, 之後雪藏牌咗7年,到個仔入小學我搵到另一個師傅補鐘,呢個師傅好人到不得了!佢其實冇點教我,只係俾信心我,叫我大膽D揸車。
我反而覺得我揸車鬧得我最多嘅係 …… 我老公!

大宅

我朋友介紹咗一個俾我,但明顯吾岩我,我又無咩天份,搞到我無哂自信,車都吾想學,最近想再去學 諗住報駕駛學院 由頭黎過

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊