自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

香港怪現象之一,車多路窄,生活煩躁。
外國学車考牌可以無須跟師傅学。

侯爵府

katielbaby 發表於 24-1-29 20:55
回覆 LedTV 的帖子

轉咗師傅,係學到嘢,但係都唔覺得叫好

建議你讀熟d交通規則才去學車。在讓線如果冇車真係可以唔停的,路口如果冇車可以慢慢通過。見到八角型STOP牌才一定要停。

另外,你只問了一位熟人嗎?
定係問了幾個熟人,最後揀了接受講價到最平的師傅?
attach1/tmp/phpj19i2n
attach2/tmp/phpp3QkjO

子爵府

civil_servant 發表於 24-1-29 23:04
我第一次考培正,個師傅其實好好,唔鬧人,又就到我時間,仲特登俾多d夜晚同星期日我,但最後乙合格,丙就 ...

可以介紹師傅呀?
麻煩pm我
Thanks

大宅

紫色線 發表於 24-1-29 21:05
我25號嗰日先考到個牌
跟過2個師傅,第一個師傅時我考培正,肥咗我就轉師傅。其實佢唔閙人,亦真係從來都無 ...

借問聲你成個學車到考到個牌要幾錢?
我都想學想有個預算

大宅

回覆 bks2014 的帖子

首先,讓車處見無車可以唔停,但停咗都唔叫錯下?其次,就算真係錯,你可以話我知,嚴重嘅,甚至可以鬧我,但唔好質問我,幾乎要我講,對唔住,我知錯啦。大家由細到大讀咁多年書,有無老師咁對你?
我第一個師傅一d都唔平,我唔係貪平揾佢

大宅

回覆 bks2014 的帖子

首先,讓車處見無車可以唔停,但停咗都唔叫錯下?其次,就算真係錯,你可以話我知,嚴重嘅,甚至可以鬧我,但唔好質問我,幾乎要我講,對唔住,我知錯啦。大家由細到大讀咁多年書,有無老師咁對你?
我第一個師傅一d都唔平,我唔係貪平揾佢

大宅

回覆樓主:

咁似黑心陪月的呃錢方程式

已刪除用户

男爵府

我上年都考左車牌, 我個C父無鬧過我, 但佢有玩電話既, 但佢就唔係掛住玩唔理我
佢見到有咩錯或問題都會見到
不過我第一次肥左路試
之後抽到快期, 都係搵番佢
佢好好呀, 後期佢都同我行左幾堂學禁, 所以我都有介紹俾其他人
之後PASS左我有問佢要唔要幫佢放係FACEBOOK做下宣傳,
佢話千奇唔好, 佢唔做依D野

大宅

會唔會駕駛學院嘅會好啲

侯爵府

回覆樓主:

咁我超級好彩,我果個師傅超級nice!每次見面都好好笑容,就講乜同學,我哋又見面啦!

大宅

回覆 athruzala 的帖子

大家咁幸福遇到好師傅嘅,可唔可以pm我,等我又再轉下師傅

珍珠宮

我有同身邊同事、親戚分享過
學院啲師傅係斯文啲
自己街外book果啲好多好真性情
我自己都唔太中意太真情流露既師傅
覺得好受氣

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

yurijm 發表於 24-1-30 11:31
我有同身邊同事、親戚分享過
學院啲師傅係斯文啲
自己街外book果啲好多好真性情

我都接受唔到真情流露
新的一天...希望真的有新的希望吧...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

katielbaby 發表於 24-1-30 11:24
回覆 athruzala 的帖子

大家咁幸福遇到好師傅嘅,可唔可以pm我,等我又再轉下師傅 ...
當年唔知係李x定亨昌度學, 報個最平既plan再搵人介紹個街外師傅補習
師傅可以執漏, 不過就唔好俾報名考試果個師傅知, 佢係唔中意的
都係一take pass的

伯爵府

HiPP勳章(2)

richfish 發表於 24-1-30 08:04
借問聲你成個學車到考到個牌要幾錢?
我都想學想有個預算

第一次考培正
我第一個師傅,上咗18次,共41節(因為有幾次,每次上3節)每節$330
然後考時當日考試鐘1節即係$330,租車$2300
因為補過一次,補咗2節,每節$400

第二次考石蔭
第二個師傅就上咗4次,共9節,每節$330
考試當時考試鐘1節,租車$2200

仲有因為我考二次,每次報名$510

總數$23480,未計來回學車車費
都真係唔平

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

不過我個人覺得考車,真係7分技術,3分運氣。

我覺得自己係極好運一個。
我2號肥咗培正,8號登記抽快期,9號開始抽,9號早上9點22分收到SMS話抽到快期。

因為一直想抽返培正或者石蔭,唔想抽忠義,結果真係抽到好多人都話最簡單路線嘅石蔭,考試時間又係好正,10點55分

所以我覺得自己好有運

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

駕駛學院有投訴機制,會唔會好D?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

紫色線 發表於 24-1-30 11:55
第一次考培正
我第一個師傅,上咗18次,共41節(因為有幾次,每次上3節)每節$330
然後考時當日考試鐘1節 ...

唉,我淨係嗰6堂都比人呃咗6000,唔知要幾多錢先攞到個牌

大宅

katielbaby 發表於 24-1-30 12:07
唉,我淨係嗰6堂都比人呃咗6000,唔知要幾多錢先攞到個牌

好明白你感受,我之前都係遇著個衰師傅不停閙人,泊位都閙了10幾堂,成日在九龍塘等泊位,浪費時間,考了2次培正都fail,後來fb group 友介紹了一位好師傅,才明白天堂與地獄分別,學車也可以學得好輕鬆,不一定要比人閙。你轉師傅試試。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊