自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

兩長者港鐵石門站殘廁內疑企圖自殺‎ 男搶救後不治女清醒送院
https://www.hk01.com/article/986297?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
(emoji)追蹤兇案現場!獨家犯罪內幕(emoji)下載最多香港人看的新聞App:https://hk01.app.link/crime

公爵府

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

臨近過年,好多不幸嘅事!

伯爵府

2024年龍年勳章

臨老要行到呢一步好可悲
連自殺都唔敢係屋企死
怕變凶宅累家人

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

唔知講乜
睇到呢啲新聞都跟著難受,有時覺得做人好難,有時又覺得應該知足
如果環境不可以給長者們安享晚年,可以選擇安安樂樂有尊嚴咁⋯未嘗唔係好事

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

呢個月90單自殺了

琥珀宮

要係廁所自殺!

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-1-30 19:32
臨老要行到呢一步好可悲
連自殺都唔敢係屋企死
怕變凶宅累家人

男爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 24-1-30 19:45
呢個月90單自殺了

有咁多

公爵府

香港既老人特別難,屋細,仔女唔可以同住。。移民既人又從來都唔小,老年病痛多,公院排都排到你煩

333s    發表於 24-1-30 19:55

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

冇死嗰個就有機會被控告誤殺或者協助或教唆他人自殺架啦

yeung_ma    發表於 24-1-30 20:40

象牙宮

cy101 發表於 24-1-30 19:27
兩長者港鐵石門站殘廁內疑企圖自殺‎ 男搶救後不治女清醒送院
https://www.hk01.com/article/986297?utm_s ...

殘廁內遺下一部輪椅及一條繩。據悉兩名事主年約70至80歲,女事主乘坐輪椅,以膠袋笠頭企圖自殺。
原文網址: 兩長者港鐵石門站殘廁內疑尋短 男死女清醒 案列企圖謀殺及自殺 | 香港01

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 24-1-30 19:45
呢個月90單自殺了

子爵府

呢個月90單自殺了

呢度有啲人話無事,相信黨、相信中央,香港一片向好,由治及興

象牙宮

從年齡分布來看,60歲或以上人士自殺率在本地各年齡組別中為最高。其中,70歲及以上自殺死亡人數最多,為246人,佔比為24.36%,而60至69歲自殺死亡人數次高,為200人,佔比19.80%。再次為40至49歲、50至59歲年齡層,分別佔比15.45%和15.24%。

在自殺死亡方式方面,56%人士由高處墮下,24%人士選擇上吊;而自殺死亡人士職業方面,最多為藍領階層,約為24.59%,其次則是退休人士,約佔15.98%。

【長者抑鬱】本港長者自殺人數創新高
【精神健康】港大研究:65歲或以上長者自殺個案較去年升一倍
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

畀面勳章

加菲貓3 發表於 24-1-30 19:50
香港既老人特別難,屋細,仔女唔可以同住。。移民既人又從來都唔小,老年病痛多,公院排都排到你煩 ...

唔好話排 淨係覆診都慘。。仔女掛住返工,平時得工人照顧。如果個工人對佢唔好,真係有口難言。。加上病痛多﹐又冇收入。。真係好慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

貝_貝 發表於 24-1-30 19:47
有咁多

呢個計成功去左既
企圖但不成功既未計
一日平均3單

公爵府

呢個月90單自殺了

下?真㗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊