自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Excel都推出市場幾十年,文職點都要識d啦

新一代讀過書,無理由用「唔識」嚟形容自己。講真直接影響老闆對求職者印象(咁大路喇,自學都識d啦,自學都無,老闆會直接評為學習動機能力弱,真㗎)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

olkan 發表於 24-2-1 12:44
功課上冇嘜用就未必記得點用,可能只識幾個function key。
power point 應該比較多用。功課上好常用到。
...

我仔小學同中學都有學
你講得啱,水過鴨背交完功課鬼記得
到佢上個暑假做intern,終於理解學嘅咩filter sort vlookup 有咩用,讀書時無目的咁去試,好快忘記 (所以搵工前一定要再熟習一下)

王國長老

玉奇 發表於 24-2-1 15:02
基本excel其實要識啲乜?

我覺得普通文職要求
基本輸入同formatting :做個表識拉闊窄,識merge cells, 大量印刷時識分頁
簡單pull down menu, data validation, 簡單conditional formatting
Sort, filter, Vlookup同基本pivot table (唔駛複雜,起碼識用)
常用formula countif 呀, sumif 呀之類,加減乘除計%,基本cell formatting
識做基本chart (bar chart pie chart)

我覺得以上係基本,唔常用唔熟唔緊要,最緊要係心態肯學,學完上心

我妹有個下屬excel勁唔掂,佢哋部門要處理好多data, 呢個同事唔識都算,人哋教都唔願學(講到出口話下次先、你講完我都唔記得),公司其實好怕呢類人,永遠用唔識嚟拒絕接task, 永遠靠人backup,過骨心態好攞命

王國長老

littlefunpig 發表於 24-2-1 17:06
要處理好多data 但唔識excel , 人地教又唔學...
個同事有背景靠關係響度做??
...

哎,請著佢真係前世

王國長老

sambebe 發表於 24-2-2 00:34
其實我覺得工作上係唔使人哋話叫你用excel做,或點樣做, 而係主動地識整個excel file去處理自己手頭上嘅工 ...

覺得唔用識咩function都做到工作,其實只係唔想進步嘅藉口
(如果得十行八行當然肉眼睇仲快,但學你話齋計數機撳半個鐘….

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊