自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

其實唔難, 來來去去都係用果D, 好睇你果間係咩公司, 可能係計加加減, SORT下D 資料出黎者

珍珠宮

回覆樓主:

無論份工需唔需要,有時間都應該要學!!
Excel運用得當,都係方便到自己!

象牙宮

回覆樓主:

大部份都要,其實我都唔太識,我公司有限度要用

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

叫朋友阿媽放手啦,我唔信副學士身體冇朋友識。。。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Excel都推出市場幾十年,文職點都要識d啦

新一代讀過書,無理由用「唔識」嚟形容自己。講真直接影響老闆對求職者印象(咁大路喇,自學都識d啦,自學都無,老闆會直接評為學習動機能力弱,真㗎)

珍珠宮

polliebb 發表於 24-2-1 11:56
學校都有教,中五都唔識excel?

功課上冇嘜用就未必記得點用,可能只識幾個function key。
power point 應該比較多用。功課上好常用到。

珍珠宮

daisydaiswong 發表於 24-2-1 11:51
聽朋友講佢個仔啱啱讀完副學士想去搵返份簡單啲嘅坐office嘅工做下攞下經驗先,但係見啲工大部分都話要識基 ...

Excel超有用,自學完全冇問題,油管大把教材
有啲比較少用嘅功能,我自己都係Google search一下就可以跟著用

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

olkan 發表於 24-2-1 12:44
功課上冇嘜用就未必記得點用,可能只識幾個function key。
power point 應該比較多用。功課上好常用到。
...

我仔小學同中學都有學
你講得啱,水過鴨背交完功課鬼記得
到佢上個暑假做intern,終於理解學嘅咩filter sort vlookup 有咩用,讀書時無目的咁去試,好快忘記 (所以搵工前一定要再熟習一下)

伯爵府

daisydaiswong 發表於 24-2-1 11:57
唔好意思打錯左,應該係副學士畢業

點解唔駁上大學讀埋學位課程?得副學士畢業搵工競爭力唔夠vtc 高級文憑爭。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

word、excel同ppt 係基本,唔使用到出神入化,但唔可以完全唔識。

子爵府

回覆樓主:

基本excel在職時用用下就識

大宅

ChammyMAMA 發表於 24-2-1 12:13
我一直都覺得自己識,但原來只識皮毛嘢,去到間公司比人話我連基本嘅vlookup都唔識,仲 ...

Vlookup真係唔多人識,反而我覺得pivot table真係要識,見工時都有機會考

珍珠宮

amych 發表於 24-2-1 12:03
副學士都唔識execl ? 真係難以置信,做功課都要用execl 啦,跟本無咩公司唔洗用Execl.
...
係excel

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mnhk 發表於 24-2-1 13:04
Vlookup真係唔多人識,反而我覺得pivot table真係要識,見工時都有機會考

我就做咁多年文職都無需要用vlookup,比佢當異類咁望
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

daisydaiswong 發表於 24-2-1 12:04
我打錯應該係副學士,但係話時話文職要幾熟Excel 呢

呢個問題等於:
做C9 要幾熟煮飯呢?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

whyyou 發表於 24-2-1 13:07
係excel

打錯,改返

別墅

2024年龍年勳章

做文職最好識Excel, 自學睇片睇文唔難學既好簡單

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

EXCEL是指vlookup? 如果一般excel,網上youtube都有教學, 沒錯, 依家excel係較深果d, office一般要excel, word
◕順其自然啦~♥ ◕

子爵府

daisydaiswong 發表於 24-2-1 11:51
聽朋友講佢個仔啱啱讀完副學士想去搵返份簡單啲嘅坐office嘅工做下攞下經驗先,但係見啲工大部分都話要識基 ...

唔係呀,呢個年代word,Excel ,powerpoint,呢啲嘢冇可能唔識,做得文員,中英打字快係最基本,製作精美嘅powerpoint,都係最基本要求,英語交流利,普通話流利亦都必須

重點搞咁多嘢人工只值一萬五千蚊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可自學

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊