自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sambebe 發表於 24-2-2 00:34
其實我覺得工作上係唔使人哋話叫你用excel做,或點樣做, 而係主動地識整個excel file去處理自己手頭上嘅工 ...

覺得唔用識咩function都做到工作,其實只係唔想進步嘅藉口
(如果得十行八行當然肉眼睇仲快,但學你話齋計數機撳半個鐘….

複式洋房

ChammyMAMA 發表於 24-2-1 12:13
我一直都覺得自己識,但原來只識皮毛嘢,去到間公司比人話我連基本嘅vlookup都唔識,仲 ...

真呀 讀書都冇點學過 宜家返office工啲同事教先知有啲咩vlookup 以前用嚟用去都係=sum 
問啲frd佢哋都係禁講

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

noko1224 發表於 24-2-2 14:23
真呀 讀書都冇點學過 宜家返office工啲同事教先知有啲咩vlookup 以前用嚟用去都係=sum 
問啲frd佢哋都 ...

我都係呀~我都係喺嗰間公司第一次聽vlookup呢樣嘢咋
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

複式洋房

怪獸青BB 發表於 24-2-1 18:04
讀書時應該有教,就算唔太深入但都未至於唔識吧

我都係禁嘅心態,以為係禁,但公司有幾個00後真係唔識用excel,真係連啲formula同vlookup都唔識,話大學有教但唔記得曬,真係想叫佢哋出去學下excel

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

基本野做office 一定要識

大宅

回覆樓主:

我c6做文職,佢話大多數要識Excel,方便做嘢

侯爵府

2024年龍年勳章

Excel, Word, PowerPoint 最基本要識,唔識可以盡快學,我瀆書年代未有電腦,未發明Excel添, 現在一樣很熟手,日新月異, 學到老活到老

珍珠宮

讀完副學士唔會唔識基本ws office ,當然excel 可以玩埋data analytic ,我估文員要求又唔晒啩。

珍珠宮

ilovetaro 發表於 24-2-2 14:31
我都係禁嘅心態,以為係禁,但公司有幾個00後真係唔識用excel,真係連啲formula同vlookup都唔識,話大學有 ...

呢啲嘢上官網有啦,唔駛五分鐘都學識。
再講,唔識excel 唔緊要,叫佢用佢方法做返個lookup function ,理得佢用咩software

男爵府

回覆樓主:

我做Accounts and HR,日常工作好多要用excel。會計就計數多,HR用好多vlookup,處理data,幾百人,吾用excel一些特定formula,要花幾陪時間去整及也好易做錯的。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

玉奇 發表於 24-2-1 15:03
基本excel其實要識啲乜?

識用最基本函數 =sum(),排序sort data, filter, pivot-table樞紐分析表

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

做office文員, Word, Excel, Powerpoint 係好基本嘅野哦!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

自學唔難,亦一定要識。我好常用excel,覺得佢好powerful,好有趣,千變萬化,好好玩,用佢既built-in function,加埋自己砌好既formula運算出結果,做圖表,做marco,完成一份又一份workbook,係好有滿足感
不過,發覺好多同事都好抗拒去學就真

侯爵府

中學生做功課交project, 一定要用到excel & powerpoint, 我細仔當年高中都做唔少,所以一個中學畢業生冇可能唔識,如果讀埋副學士,更加唔使為佢擔心!

大宅

yurijm 發表於 24-2-1 11:59
睇YouTube 學下啲快捷鍵
好快上手

其實少少Excel我都明,姐係好似加曬啲數個啲formula,但係其他我真係唔識

大宅

TinyTomato 發表於 24-2-1 12:02
對於一個副學士,基本的Excel 應用應該幾日就學識。

我自己都講過副學士,真係好睇咩科,我自己讀個時Excel 真係比較少接觸,反而Powerpoint我就真係用好多

大宅

TinyTomato 發表於 24-2-1 12:02
對於一個副學士,基本的Excel 應用應該幾日就學識。

個時返學都係用Powerpoint present 比較多,Excel 真係唔多用,但係而家出面d 工真係一定要識用Excel ,不過唔知係要到咩程度,咩叫為知識?係咪搵工/轉工之前要去讀書惡補下

大宅

xi_belle 發表於 24-2-1 12:04
excel基本嘢唔難學, 網上大把free resources

係咪應該係搵工前自學先,但要學啲咩?

大宅

回覆 ilovematthew 的帖子

但係知唔知要去到咩程度呢? 因為我同我朋友都唔太識excel

大宅

Debbie0331 發表於 24-2-1 12:10
Excel 小五上學期電腦科已教緊。
可能你朋友個仔己識,家長過於擔心吧。

佢個仔比較內向,成日乜都收埋,佢擔心到就嚟幫個仔報啲班教excel

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊