自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

December_baby 發表於 24-2-1 12:02
係咪真係咁重要?
係, 通常係讀唔到書先會話唔重要嚟安慰自己, 正如有邊個唔想喺有錢人家出世, 但係事與願違就要馬死落地行啦

男爵府

個人覺得小學畢業學的知識就夠在社會用有余
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

子爵府

December_baby 發表於 24-2-1 12:02
係咪真係咁重要?

呢個年代唔讀到博士,都唔好諗住靠學歷食糊,通街都係學士

依家學士畢業就等於90年代中五畢業一樣

呢個社會係要高學歷(最小博士),加工作經驗,先至有機會向上

一係就做sales偷呃拐騙,或者都搵到大錢

侯爵府

抹茶控 發表於 24-2-1 12:19
唔讀書邊有入場券喎!
好多工種都做唔到
除非自己做老闆

x2
學識同能力重要,但現今社會,學歷係入場券,冇呢張入場券,機會會比別人少,除非自己做老闆,或者屋企有背景or貴人賞識

珍珠宮

只可以講, 讀到大學, 多條路選擇

侯爵府

書到用時方恨少
不過我覺得有一個專門技能重要過大學學位

珍珠宮

學士學位一定要有, 但碩士博士, 要睇吓乜野工種, 內地人好喜歡讀碩士博士
其實, 好多工都未必要碩士博士

男爵府

除非你人面廣,識人多過識字,學歷唔高唔代表揾唔到。
讀書唔叻但學一門手藝同樣可以。

伯爵府

2024年龍年勳章

讀唔到書就唔好勉強,但至少中學畢業再學其他手藝,如果真係好差好差,就中四、五先轉
讀書係一種能力,亦都係一種態度,點到要堅持一下,而唔係一遇到困難就同自己講學歷唔重要而唔讀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有用

公爵府

回覆樓主:

我老公,上司想提攜佢,但佢冇學歷,升得少少都只係萬尾,兩萬都冇… 你話學歷緊唔緊要
佢同我講升到盡ga la,就係冇學歷冇得再升

男爵府

回覆樓主:

先有學歷,別人再看你有冇能力

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

當轉工升職,學歷就好重要
兩個表現相近,就會睇返轉頭睇學歷。香港係知識型仲社會,無學歷好快到頂 (除非工種唔太需要識字)

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你覺得讀書冇用,咪試下唔讀,睇下條路會點囉
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

係咪真係咁重要?

大學基本入場券
考到專業資格即刻加人工

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我覺得係入場券, 除非本身另有一門手藝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

始終你要有足夠學識,先至可以去到更高更遠,而不假外救。
(衰啲講句,字都唔識多個,好易俾人老點,賠埋老本,俾人呃重幫人數錢)

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

學歷好有用, 見工先睇學歷。跟住返工儲經驗可以繼續升升升。
就算有幾醒嘅人,冇學歷,好多工都唔請

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 24-2-1 13:46
呢個年代唔讀到博士,都唔好諗住靠學歷食糊,通街都係學士

依家學士畢業就等於90年代中五畢業一樣
所以多大學真係唔係一件好事 大學學位完全唔值錢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

係咪真係咁重要?

幾時都有用。需唔需要高學歴係另一回事,唔同工種要唔同學歴。就算出去搵陪月,剪頭髮,工人姐姐等,有得揀多數人都搵個讀過相關課程既人去做啦,果d課程咪又即係讀書,只係同做醫生律師果d唔同層次,唔同種類。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊