親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 babytt2 的帖子

請問慕田裕是否要包車去或者可以有local tour?謝謝先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

TR*P.com 內,有一日遊的。一車10小時, 包6個點, 你去查下。

初次去北京, 唔建議自己搭, 因為太多

如果小朋友鍾意鐵路的, 可以去鉄路博物館。果日誤打誤撞, 唸住打發時間, 估唔到都OK。

侯爵府

回覆樓主:

想請教一吓,我見官網買故宮票只可以一星期前買,咁如果想早啲買定,係咪要經txxp.com個啲先得?plan 緊6月去最想去就係故宮,謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 Lulu0820 的帖子

一星期前去微信SEARCH 故宮, 可以自行預約的。
不過, 我地(有小朋友)JOIN了半日團, 導遊幫我攪掂晒。王導真係用普通話講足3小時, 差唔多每一個角落都講解俾我地聽。

侯爵府

奇異果小邱 發表於 24-4-3 13:33
回覆 Lulu0820 的帖子

一星期前去微信SEARCH 故宮, 可以自行預約的。

謝謝回覆!可以PM導遊資料嘛?感謝!

男爵府

想帶囡囡去慕田峪,請問那兒邊度有厕所及乾淨嗎?麻煩你了

子爵府

kkyu166 發表於 24-4-4 15:14

想帶囡囡去慕田峪,請問那兒邊度有厕所及乾淨嗎?麻煩你了 ...

我聖誕去個時,司機係停車場停車,之後帶我地入人地餐廳去洗手間我見行上去纜車站途中都有,或者上到去落左纜車,站內都係洗手間,都好乾淨,可能個日我早到同埋冇咩人

子爵府

kkyu166 發表於 24-3-31 13:19

請問慕田裕是否要包車去或者可以有local tour?謝謝先

你去klook 或kkday 睇

珍珠宮

完全唔使跟團,走去搭的士或者打車都可以,唔怕時間耐搭公交車又得

男爵府

請問回程時,在慕田峪用滴滴 call車回酒店,咁長路程 會有車接嗎? 唔好意思,因我第一次去長城,所以有啲擔心,所以問得多了些。
另外想問,如果坐滑道下來 ,速度會否太快?謝謝你

珍珠宮

有小朋友去的, 玩滑道會好玩D。速度同平時SIR滑梯的差唔多。

北京比較塞車, 上班時間的話, 平時要1。5小時車程, 就要用多起碼半小時車程。

珍珠宮

kkyu166 發表於 24-4-5 08:49

請問回程時,在慕田峪用滴滴 call車回酒店,咁長路程 會有車接嗎? 唔好意思,因我第 ...

我都有擔心過

但事實易打車,也有大量車等客

滑道我不知,應該有個制可以煞車的

男爵府

多謝jm們的講解,有多些信心自由行去北京

珍珠宮

kkyu166 發表於 24-4-5 22:36

不用擔心,北京真的很易,打車也很平。

有大陸手機和支付工具,就很方便了

北京很多景點,上海冇得比

男爵府

北京好多博物館好值得睇,但去之前記得要預約先。逢星期一閉館。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

我之前跟klook去,去我酒店接我,包lunch食圍菜,都ok好食。走又車返去酒店幾好。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

提你,故宮好難搶飛,我好彩之前報左klook團先去到。有導游講解好過自己睇。 介紹要去睇"中國工藝美術館" 好多野睇,又新又免費,但要上網預約先。 你去小紅書,打北京旅遊,可學好多野,攞好多新料。

男爵府

回覆 Tabo63 的帖子

謝謝你的資訊

子爵府

BK Milk勳章

Man04 發表於 24-4-8 10:49
北京好多博物館好值得睇,但去之前記得要預約先。逢星期一閉館。

Plan 緊8月去北京,仔5年級,請問有咩博物館推介?當年自己讀書時去過軍事博物館,不如現在有冇其他好介紹?謝謝你

子爵府

BK Milk勳章

Tabo63 發表於 24-4-8 19:09
提你,故宮好難搶飛,我好彩之前報左klook團先去到。有導游講解好過自己睇。 介紹要去睇"中國工藝美術館" ...

好有用的資訊,謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊