自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kittylam 發表於 24-2-3 17:38
係囉 ,人哋無分彼此,連香港老人的都免費,多謝都冇聲,仲嫌棄人煩 ,高 ...

即係只可以讚,唔可以有正反意見?
咁人地都係俾多個資訊岀黎,你惡意話人添喎,有比較好嘛?

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-2-3 18:28
你唔好曲解我啦,任何嘢都有優缺點,我只係比多一個資訊樓主,講定個缺點比佢哋有心理準備,同埋做決定要 ...

我明白吔

有啲長者唔喜歡自己同人唔同,或有啲寧願俾錢搭車都唔行多幾步。預先知左同長者傾左先,好過到時喺站到討論

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

終極熊貓 發表於 24-2-4 09:42
即係只可以讚,唔可以有正反意見?
咁人地都係俾多個資訊岀黎,你惡意話人添喎,有比較好嘛?
...

我唔覺得有幾麻煩囉,人哋連香港老人都免費先係真善意 ,部份自認「純種高質」香港人,仲可以嫌棄三嫌四,你覺得冇問題咪冇囉 ,果然夠「高質」 !!
我贊緊你哋啊,護撐啦,免費都有錯

珍珠宮

終極熊貓 發表於 24-2-4 09:46
我明白吔

有啲長者唔喜歡自己同人唔同,或有啲寧願俾錢搭車都唔行多幾步。預先知左同長者傾左先,好過到 ...

呢個自己長者嘅問題,唔係深圳嘅問題囉,樓主只想係問要咩證件,所謂麻煩根本唔算,唔同出口就一定,免費一定要揾人睇住。

公爵府

回鄉卡

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

野原美冴 發表於 24-2-3 17:05
雖然免費,但好麻煩,出閘入閘都要去指定閘口搵職員開閘比你,而個閘位又可能同你要去的出口入口相反方向。
...

謝謝資訊!你只係說出事實的
說真,有些長者真的介意與人不同!

珍珠宮

HKID card , 長者咭, 回鄉卡 , passport 也可以

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

野原美冴 發表於 24-2-3 17:05
雖然免費,但好麻煩,出閘入閘都要去指定閘口搵職員開閘比你,而個閘位又可能同你要去的出口入口相反方向。
...

冇所謂啦,買票都好平。

子爵府

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 24-2-3 18:28
你唔好曲解我啦,任何嘢都有優缺點,我只係比多一個資訊樓主,講定個缺點比佢哋有心理準備,同埋做決定要 ...

我明白你呀!老人家未必想行咁遠,況且唔係貴,我兩個小朋友都冇話買半價飛,仲買多兩張好似八達通咭方便又快捷,大人就用alipay,超方便

水晶宮

野原美冴 發表於 24-2-3 18:25
想話免費都唔一定要享用,全票只係2、3元,老人家在閘內騰來騰去好攰呀!
同老人家上大陸玩,又唔係日日搭 ...

咁又係,要帶老人家去搵個出口,如果唔熟路係麻煩啲

子爵府

回覆樓主:

拎定證件俾閘口睇好d, 我試過幾個人一齊過,其中一個無 show證件,真係截住佢,等佢拎證件睇先俾過。其實職員唔會仔細睇,但最好show 下。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

mukawong 發表於 24-2-4 12:39
我明白你呀!老人家未必想行咁遠,況且唔係貴,我兩個小朋友都冇話買半價飛,仲買多兩張好似八達通咭方便 ...

去得深圳嘅老人家通常都係身體健康,行得走得,個出入口設定係方便位,起碼我同媽咪去嘅站都好方便,免費搭車都係一種體驗黎,雖然錢唔多,但感覺得意,樓主如果問得就係想試,覺得唔好就唔用佢嘅個免費,覺得麻唔麻煩真係睇人!

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

goo_littlebb 發表於 24-2-3 23:38
出示回鄉卡就得。
我會陪阿媽行去關愛出入口,通常果度都會有普通閘機,佢出我又出,就唔駛煩會合,最多行 ...

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

站內人少就用免費服務
人多就好亂,寧願比$2 算

水晶宮

回覆樓主:

回鄉証就正宗D,長者咭吾知是否接受。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bks2014 發表於 24-2-3 16:43
看以前的舖,有回鄉卡,樂悠卡和深圳居住証任一即可。請問最新規定是什麼?
...

回鄉證已經可以,有時某啲地鐵站睇都唔會睇回鄉證,見你年幾有返咁上下,一睇就知係長者,就俾你過!

不過其實喺深圳搭地鐵真係好平,最平都係$2,最貴都係$7,如果如果多人的話情願俾兩蚊,因為佢個禮長者通道其實係得一個入口同得一個出口,有陣時要搵呢一個出入真係好唔方便!

每次我同我阿媽去深圳,我媽都係長者70幾歲,但佢都情願俾錢搭車算數,因為真係唔想搵嗰個免費出入口

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

家人出示樂悠咭就可以免費入閘

男爵府

同老人家一齊的話打車算啦
個站咁大,行都行到攰~
我同啲朋友都冇坐地鐵好耐
慳時間之餘又冇咁攰

侯爵府

kittylam 發表於 24-2-3 17:35
睇樣,有時唔使證件都可以。

C6次次都唔使睇證,直行直過,咁我六十幾,又學佢以為可以靠睇樣,懶得攞張回鄉證出嚟,但次次都唔成功,被要求show證!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊