自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

呢排身體唔係好舒服,係屋企休養,今晚坐係度練左個零鐘古箏,咳左幾聲,點知條尾龍骨就突然間好痛。痛到起唔到身。立即call老公返來揾平時幫我睇開的醫師睇。醫師話我因為少運動,肌肉唔夠力承托骶骨,咳到骶骨移位 ,原來咳同打噴嚏都有機會傷到骨絡
attach0/tmp/phpYEDaKw
attach1/tmp/php8BKnjQ
attach2/tmp/phpQUdHS9

男爵府

rebeccalin 發表於 24-2-4 00:59
呢排身體唔係好舒服,係屋企休養,今晚坐係度練左個零鐘古箏,咳左幾聲,點知條尾龍骨就突然間好痛。痛到起 ...

我都試過鼻敏感完要訓床,仲訓左兩個禮拜都有,連坐係度都好痛。

公爵府

牛年勳章

Bubeau 發表於 24-2-4 01:10
我都試過鼻敏感完要訓床,仲訓左兩個禮拜都有,連坐係度都好痛。

咁你後來點樣好返?有冇睇醫生?醫師叫我明天再去做治療,今晚佢幫我針灸拔罐和熏艾,再做左一下復位,宜家可以起到身扶住墻行,但真係好痛。佢都叫我呢排唔好行咁多,儘量瞓低休息,坐就坐硬板凳。

珍珠宮

呢排身體唔係好舒服,係屋企休養,今晚坐係度練左個零鐘古箏,咳左幾聲,點知條尾龍骨就突然間好痛。痛到起 ...

咩醫師?照左x光?

珍珠宮

rebeccalin 發表於 24-2-4 01:15
咁你後來點樣好返?有冇睇醫生?醫師叫我明天再去做治療,今晚佢幫我針灸拔罐和熏艾,再做左一下復位,宜 ...

你懷疑骨移位你都唔睇骨科…點可以甘樣比人復位架,係唔係移邊個知,佢有x光眼?

大宅

試過咳到骨膜炎,胸骨

公爵府

牛年勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-4 02:19
你懷疑骨移位你都唔睇骨科…點可以甘樣比人復位架,係唔係移邊個知,佢有x光眼?
...

唔係我懷疑骨移位,係睇中醫話我骶骨移位。我初時以為係扯到肌肉or筋痛。唔知你有冇睇過中醫,係筋骨呢方面,中醫的治療方法好多時候比西醫更簡單直接有效。

公爵府

牛年勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-4 02:18
咩醫師?照左x光?

平時睇左十幾年的醫師,即係上次幚亞女啪返正頸椎,亞女好開心話原來伸直條腰唔洗用力的醫師,冇照X光。佢幫我治療完後可以自己企到起身扶住牆身or桌椅借力行路,當然都仲係痛,佢話骶骨未完全可以復位,今日仲要做治療,同埋呢排唔好行咁多。

伯爵府

醒目開學勳章

早幾年,我試過打乞嗤,引致椎間盤移位,真係好痛,行,坐,企都好痛,我先睇家庭醫生,醫生話有可能自己會復位,否則可能要做手術,咁我就食住消災止痛藥先,2 -3日後,我見仲未得,咁我就去左睇中醫跌打,4個師傅幫我復位,身體左右2邊啪,明顯聽到,同感覺到復位,需然仲係好痛,不過成個人鬆晒,行路都輕左嘅感覺,之後都仲要覆診幾次嘅,中醫跌打真係好痛,不過對我係work 嘅
http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

保重呀,早日康復。真係唔好坐咁多,得閒要做下運動。

咳同打乞嗤真係可以好傷腰骨。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

普遍城市人、身體核心肌肉系冇力丶根本承托吾到身體、冇核心肌肉做緩衝、會衍生好多身體問題丶普遍係痛症丶易拉傷、更嚴重肌肉撕裂、骨與骨之間磨擦導致生骨刺

珍珠宮

好媽媽勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-4 02:19
...

其實輕微的移位,照X光都係睇唔出。我試過大脾骹位有輕微錯位,痛到行路都行唔到。去私家醫院門診照了X光,醫生話冇嘢,就咁開了止痛藥和打止痛針。

跟住我再去求跌打醫生睇我(因佢診症日子少,本身要幾日前預約),跌打摸完幫我復位,跟住就行得番。

公爵府

牛年勳章

wing530 發表於 24-2-4 06:48
早幾年,我試過打乞嗤,引致椎間盤移位,真係好痛,行,坐,企都好痛,我先睇家庭醫生,醫生話有可能自己 ...

醫師話整親筋骨越早治療越好,所以尋晚連夜都叫揾佢幫我睇。今日應該會做復位,希望可以快D好返過年啦。尋晚一咳就痛醒,成晚都冇點樣瞓 ,好辛苦

公爵府

牛年勳章

maymay220hk 發表於 24-2-4 07:27
普遍城市人、身體核心肌肉系冇力丶根本承托吾到身體、冇核心肌肉做緩衝、會衍生好多身體問題丶普遍係痛症 ...

係呀,醫師都話我因為運動量唔夠,導致肌肉冇足夠力量承托骨絡,導致移位,建議我好返之後練下瑜伽鍛煉肌肉

大宅

畀面勳章

咁你後來點樣好返?有冇睇醫生?醫師叫我明天再去做治療,今晚佢幫我針灸拔罐和熏艾,再做左一下復位,宜 ...

請問乜野系復位?我腰骨都痛一段時間睇過几个医師但都未能切底好返但我從未做過復位 ,只試過針灸,拉腰,拍打同推拿都好吾返
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

水晶宮

回覆樓主:

多年的腰骨痛經驗,我發覺任何按摩推拿針灸啪骨都係假,唔會last 得耐,最緊要其實係核心肌肉夠力。

大宅

畀面勳章

Nbs 發表於 24-2-4 08:59
多年的腰骨痛經驗,我發覺任何按摩推拿針灸啪骨都係假,唔會last 得耐,最緊要其實係核心肌肉夠力。

...

点樣先可以核心肌肉夠力?我見試左咁多方法條腰都吾好,琴日嬲嬲地出去做返簡單嘅帶氧運動同拉下筋,以前腰未痛个陣我keep 住一星期4至5日運動架,自從痛左就停了,而家反正都冇得完全好返,不如開始運動返。
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

水晶宮

jjhwong 發表於 24-2-4 09:06
点樣先可以核心肌肉夠力?我見試左咁多方法條腰都吾好,琴日嬲嬲地出去做返簡單嘅帶氧運動同拉下筋,以前 ...

你喺YouTube搵點樣練core-muscles, 其實好簡單,不過要有耐性同keep 住做。pilates 都聞說好有用,不過我未搵到啱我的地方試。我自己有搵專針對痛症的trainer, 不過唔得閒都一段時間冇搵佢了。

伯爵府

醒目開學勳章

rebeccalin 發表於 24-2-4 08:00
醫師話整親筋骨越早治療越好,所以尋晚連夜都叫揾佢幫我睇。今日應該會做復位,希望可以快D好返過年啦。尋 ...

我都好明白嗰種痛,我果時成條腰骨好似鐵板咁硬,又瞓得唔好,直頭好似冇瞓覺咁,好辛苦,所以你都要盡快睇醫生,早日康復,開開心心過年

溫馨提示下,我個家庭醫生講,一定要睇好佢,否則將來手尾長

http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

男爵府

其實我覺得我從來都冇真正好返過,雖然依家行得走得,但經常腰痛。針灸拔罐推拿我都做過,做完係會鬆d,不過隔幾日又會痛。睇醫生佢話冇得搞,最好就係得閒去游水。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊