自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

rebeccalin 發表於 24-2-4 08:00
醫師話整親筋骨越早治療越好,所以尋晚連夜都叫揾佢幫我睇。今日應該會做復位,希望可以快D好返過年啦。尋 ...

請問上門睇要几錢?
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都試過咳到扯親條頸、扯親下腹,痛咗幾日

男爵府

wing530 發表於 24-2-4 06:48
早幾年,我試過打乞嗤,引致椎間盤移位,真係好痛,行,坐,企都好痛,我先睇家庭醫生,醫生話有可能自己 ...

請問有中醫資料嗎?

伯爵府

醒目開學勳章

WIN123 發表於 24-2-4 11:06
請問有中醫資料嗎?

沒有了,老醫師已退休

http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

珍珠宮

rebeccalin 發表於 24-2-4 00:59
呢排身體唔係好舒服,係屋企休養,今晚坐係度練左個零鐘古箏,咳左幾聲,點知條尾龍骨就突然間好痛。痛到起 ...

腰為腎之府,問題本質係源於腎氣虧損。
另外脾主肌肉,你想加強肌肉的話,不妨做運動鍛煉肌肉之餘,同時兼顧用湯藥健脾。

最好揾醫師開兩劑藥幇你加固脾腎,修補不足。
呢種問題如不及早處理,當去到更年期階段,體質會有加速下滑的演變趨勢。

水晶宮

Nbs 發表於 24-2-4 08:59
多年的腰骨痛經驗,我發覺任何按摩推拿針灸啪骨都係假,唔會last 得耐,最緊要其實係核心肌肉夠力。

...

全中
要練好D core
係要恒常咁做,變成生活嘅一部分

公爵府

牛年勳章

jjhwong 發表於 24-2-4 08:37
請問乜野系復位?我腰骨都痛一段時間睇過几个医師但都未能切底好返但我從未做過復位 ,只試過針灸,拉腰, ...

復位即係將D筋骨擺返係本來的位置。我個女練跆拳,經常整親筋骨,所以佢都成日要揾醫師正骨復位。但估唔到今次我係因為運動量唔夠搞到咁樣。

公爵府

牛年勳章

平平常常 發表於 24-2-4 11:39
腰為腎之府,問題本質係源於腎氣虧損。
另外脾主肌肉,你想加強肌肉的話,不妨做運動鍛煉肌肉之餘,同時兼 ...

我宜家四十中,呢排開始覺得身體經常發熱,但又唔係發燒,M期就好正常,唔知更年期開始未,不過自從去年中中左第二次新冠同埋工作壓力大,血壓一直都唔正常,就少左運動,身體都好似比前兩年差左好多,至於腎氣,醫師就話我天生不足的,不過調理左一段時間已經好左好多,頭髮都冇甩咁多。等好返就真係要加強鍛煉,醫師都話要本身肌肉夠力承托骨絡,先冇咁多痛症。

公爵府

牛年勳章

wing530 發表於 24-2-4 10:29
我都好明白嗰種痛,我果時成條腰骨好似鐵板咁硬,又瞓得唔好,直頭好似冇瞓覺咁,好辛苦,所以你都要盡快 ...

係呀,醫師都話一定要今早治療,越早睇就好的越快,遲睇就手尾長。所以尋晚一整親我都唔敢拖到今朝,理解揾佢睇。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 24-2-4 11:54
我宜家四十中,呢排開始覺得身體經常發熱,但又唔係發燒,M期就好正常,唔知更年期開始未,不過自從去年中 ...

以四十中呢個年紀來講,咳嗽搞到尾龍骨咁樣痛法,係比較fragile。人體成個系統,問題最顯著的會係最弱的地方最先暴露cracks,所以今次係身體發出的警號,提示你要加強顧護身體。

你自己以時間軸推移來看,係可以比以往個人最差時期有顯著改善。但係與同齡人比較,都係顯著差一層,所以平時更須努力做好身體養護,因為你即將面對身體走下坡的週期變化。

身體發熱,可能係因為陰份虛而引起的虛熱,填補返就可以幫助恢復平衡。女士來說,呢個年紀比較常見係肝血虛,腎水虛。頭髮容易脫落係肝腎不足。得閒煲吓湯水補助一下,不妨問吓醫師意見。

如果體質太虛,運動不宜過量,也不宜過份激烈,因為可能會損耗大於供給。我覺得你目前的主要制約點在於身體氣血資源不足以維持正常的養護。一係你學吓傳統養生的八段錦之類。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 24-2-4 11:54
我宜家四十中,呢排開始覺得身體經常發熱,但又唔係發燒,M期就好正常,唔知更年期開始未,不過自從去年中 ...

今次好返之後要回復中新冠前嘅運動量

公爵府

牛年勳章

平平常常 發表於 24-2-4 12:32
以四十中呢個年紀來講,咳嗽搞到尾龍骨咁樣痛法,係比較fragile。人體成個系統,問題最顯著的會係最弱的地 ...

尋晚醫師幫我把左脈,都話我好虛,等條腰好返要開始食療調養。其實十幾年前我開始睇佢,佢都話我三十幾歲人,六十幾歲身體。宜家情況算比當時好好多,以前我一轉季就咳一兩個月,自從開始睇這個醫師,已經好久沒好似今次咳得咁嚴重。呢兩年我都知自己確實工作,加上要照顧家庭好操勞。其實佢都叫我要休養,話我的身體底子差,唔可以太辛苦,無奈有頭家且要做嘢真係冇得唔操心

珍珠宮

會唔會同天氣潮濕有關

公爵府

牛年勳章

cara.mak 發表於 24-2-5 00:04
會唔會同天氣潮濕有關

都有架,我以前有風濕,一到打風落雨潮濕天氣就腰痠骨痛到洗碗都要分兩次洗。今次醫師幫我拔罐都吸到好多濕氣出來。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 24-2-5 00:14
都有架,我以前有風濕,一到打風落雨潮濕天氣就腰痠骨痛到洗碗都要分兩次洗。今次醫師幫我拔罐都吸到好多 ...

定期食下去濕食療! 平時少啲飲水

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊